Connect with us

Επιστήμες

Ν. Μοσχονάς: Εγκεφαλικό εμφύτευμα σε άνθρωπο: Ελπίδες και κίνδυνοι

unnamed file 270

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Νίκος Μοσχονάς, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής αλλά και Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή την πρώτη επιτυχημένη τοποθέτηση εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε άνθρωπο, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Έλον Μασκ, μια εξέλιξη που ασφαλώς από τη μια πλευρά γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση νευρολογικών ασθενειών και αναπηριών αλλά από την άλλη γεννά όμως, και πολλά ερωτήματα ηθικής.

«Πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση νευρολογικών ασθενειών και αναπηριών»

Σε ερωτήματα του τύπου, τι ακριβώς κάνει αυτή η συσκευή, δηλαδή το τσιπάκι κίνησης στον εγκέφαλο παραπληγικών και για το αν ερμηνεύει τη νευρική δραστηριότητα του ανθρώπου και του επιτρέπει να ελέγχει εξωτερικές συσκευές, ο κ. Μοσχονάς απαντά το εξής «θα μπορούσαμε να το πούμε κάπως έτσι. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο και πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Η νόηση, η μνήμη, η αντίληψη, η αστραπιαία ανταπόκριση σε κάθε είδους ερέθισμα από το περιβάλλον, η ικανότητά μας να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά γνώσεις και εμπειρία είναι αποτέλεσμα αυτής της πολύ λεπτής λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λήψη, μια επεξεργασία και μια διαβίβαση της πληροφορίας από τον εγκέφαλο. Αυτό το τσιπ λοιπόν, καταφέρνει να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνοντας την πληροφορία και στη συνέχεια επικοινωνώντας με περιοχές του εγκεφάλου για να γίνει η επεξεργασία και η ανταπόκριση σε αυτό το ερέθισμα, στην ανάγκη δηλαδή του ανθρώπου να κινήσει συγκεκριμένα μέλη του».

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς κανείς θα αξιολογήσει τη συνύπαρξη μιας μηχανής» να το πούμε έτσι, ενός τσιπ και του εγκεφάλου, σημείωσε εν συνεχεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο.

«Άρα, χρειάζεται αρκετή μελέτη και διαρκής έλεγχος, θα έλεγα, από φορείς του Δημοσίου, αξιόπιστους φορείς του Δημοσίου, ώστε να καταλήξει αν αυτή η αλληλεπίδραση δεν αναδεικνύει απρόβλεπτες και προφανώς δυσμενείς για τον ασθενή παρενέργειες».

«Υπάρχει ο κίνδυνος να ελέγχεται η βούληση του ανθρώπου», υπογράμμισε έπειτα ο κ. Μοσχονάς.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ποια είναι η ασφάλεια των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων και για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεάζεται και η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου όπως και ο ίδιος εύλογα τόνισε στο δημοσιογράφο «μπορεί και είναι κάτι που πρέπει να ελεγχθεί εμπεριστατωμένα. Αυτό ακριβώς λέω και νομίζω ότι δεν θα γίνει αύριο αυτό. Νομίζω μάλιστα ότι θα περάσει αρκετός χρόνος ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται, με τη βοήθεια βέβαια, των κατάλληλων επιστημόνων και νευροφυσιολόγων».

«Οι άνθρωποι θα μπορούν να αναβαθμίζουν τα εγκεφαλικά τους εμφυτεύματα όπως τα iPhone»

Τέλος, σχετικά με το αν θα έχουμε αναβάθμιση των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, δηλαδή αν θα πάμε στο iPhone 15 και για το αν θα μπορούν οι άνθρωποι να αυξάνουν και τις εγκεφαλικές τους και τις σωματικές τους δυνατότητες ο κ. Μοσχονάς αναφέρει «ορισμένες απλές λειτουργίες, όπως την κίνηση, την κίνηση των ματιών, την κίνηση των χεριών ούτως ώστε να κάνει κάποιες λειτουργίες, άτομα τα οποία για παράδειγμα είναι τετραπληγικά νομίζω ότι σιγά σιγά θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το ερώτημα το δικό μου είναι εάν αυτές οι λειτουργίες δεν συγκοινωνούν λειτουργικά με άλλες περιοχές του εγκεφάλου και εκεί θα δούμε πώς θα μπορέσει να αντιδράσει ο εγκέφαλος σε τέτοια σήματα, τα οποία αν θέλετε παράπλευρα μπορεί να επηρεάσουν τις αντιδράσεις».

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014