Πολιτική
Ν. Παπαναστάσης: «Οδηγείται σε κλείσιμο το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας»
«Λουκέτο» στον ορίζοντα για το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμφιλοχίας βλέπει ο Bουλευτής του Κ.Κ.Ε. στην Αιτωλοακαρνανία, Νίκος Παπαναστάσης.«Λουκέτο» στον ορίζοντα για το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Αμφιλοχίας βλέπει ο Bουλευτής του Κ.Κ.Ε. στην Αιτωλοακαρνανία, Νίκος Παπαναστάσης.
Σε επίκαιρη ερώτηση του θίγει το ζήτημα της υποβάθμισης του νευραλγικού τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τις οικογένειές του.
Τονίζει δε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να συνεχίσει ενισχυμένο της λειτουργία του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. της Αμφιλοχίας όπως και το Τμήμα Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.
Τι αναφέρει η ερώτηση του Bουλευτή:
Στη χώρα μας υπάρχουν 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης εκ των οποίων λειτουργούν τα 130 και αυτά με τεράστιες ελλείψεις και οι ανάγκες σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες είναι για πάνω από 2.500.
Ανάγκη αποκατάστασης έχουν οι ασθενείς μετά από ένα σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία υπολογίζονται πάνω από 57.000 τον χρόνο, αλλά και οι τραυματίες μετά από ένα τροχαίο ή εργατικό ατύχημα, ενώ για την καλή τους κατάσταση χρειάζονται περιοδικά πρόγραμμα αποκατάστασης οι γύρω στις 200.000 βαριά κινητικά ανάπηροι της χώρας μας.
Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει όλες τις μέχρι σήμερα Kυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.
Τα πάνω από 20 ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. πρώην ΚΑΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην Αμφιλοχία, οδηγούνται στο κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία, ενώ τα 1000 εγκατεστημένα κρεβάτια νοσηλείας παραμένουν κλειστά και μηχανήματα σαπίζουν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων από το 2000 και μετά.
Ενώ ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώθηκε ακόμα και μες στην κρίση και στην πανδημία και εκεί που είχε λίγα κρεβάτια αρχές του 2000, σήμερα φτάνει τα 3.500 με νοσήλια που κυμαίνονται από 2.000 – 3.500€ τον μήνα και καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς και οι οικογένειες των ΑΜΕΑ. Ενώ όταν πρόκειται για παιδί τα νοσήλια εκτινάσσονται στα 7000€, ενώ δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κρεβάτι αποκατάστασης για παιδιά.
Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Αμφιλοχίας, σήμερα λειτουργεί υποτυπωδώς.
Παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμένη λειτουργία 60 κλινών για κλειστή νοσηλεία αποκατάστασης, σήμερα δεν λειτουργεί καμία.
Αυτή τη στιγμή στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. εργάζεται μόνο ένας φυσικοθεραπευτής, ο οποίος συνταξιοδοτείται με αποτέλεσμα μετά από αυτό να σταματήσει ουσιαστικά η λειτουργία του κέντρου. Επίσης σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια.
Με βάση αυτά είναι φανερό ότι η λειτουργία του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο, όταν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν μόνο 10 κρεβάτια αποκατάστασης (Πανεπιστημιακό Ρίο) που και αυτά λειτουργούν με τεράστια προσπάθεια του ελάχιστου προσωπικού που διαθέτει, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο για τη Δυτική Ελλάδα 200-250 κρεβάτια.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε;
– Να μην κλείσει το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Αμφιλοχίας, και ν’ αναπτυχθεί σαν ένα σύγχρονο, δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, πλήρως αναπτυγμένο, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τους αναπήρους της ευρύτερης περιοχής.
– Να ενισχυθεί το τμήμα αποκατάστασης του Ρίο με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με νέα κρεβάτια για να καλυφθούν οι ανάγκες για αποκατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα και σε όλη την χώρα για να σταματήσουν οι ασθενείς, τα ΑΜΕΑ και οι οικογένειές τους να είναι αντικείμενα άγριας εκμετάλλευσης των επιχειρηματιών του χώρου.
Διαβάστε επίσης: Επίκαιρη Ερώτηση Μίλτου Ζαμπάρα στη Βουλή για τα Ειδικά Σχολεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Video)