Connect with us

Πολιτική

Ν/σ για τα μην κρατικά πανεπιστήμια: Σφοδρή αντιπαράθεση πριν από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

6140756 scaled 2

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μία από τις σημαντικότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, την ώρα που αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως έκτρωμα το νομοσχέδιο. Πριν από την ψηφοφορία έχουν ήδη εγγραφεί για να μιλήσουν περισσότεροι από 160 βουλευτές και ήδη πάνω από 80 ανέβηκαν στο βήμα.

Για ετεροχρονισμένη ανάγκη μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης και κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν σύσσωμα τουλάχιστον το κόμμάτι της ενίσχυσης των κρατικών πανεπιστημίων.

Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί αναθεώρηση το άρθρο 16.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Αίτημα διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα που αφορούν τα μη κρατικά Ιδρύματα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να επιχειρηματολογεί υπέρ της συμβατότητας του νομοσχεδίου με το Σύνταγμα – επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις των συνταγματολόγων Βενιζέλου και Αλιβιζάτου.

«Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς, είναι απολύτως συμβατό με το Σύνταγμα. Μοίρα αυτής της κυβέρνησης και αυτού του λαού δεν είναι ο φόβος που κάποιοι κομίζετε σε αυτήν την αίθουσα σαν κήνσορες, αλλά να αγκαλιάσουμε το μέλλον χωρίς φόβο, και με ελπίδα για το αύριο», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, η οποία και απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο σε ένα νομοθέτημα που αποτελεί συνταγματική εκτροπή ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 130 -155 που αφορούν στην λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων .

Είναι ξεκάθαρο το Σύνταγμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας ότι είναι από τα λίγα σημεία που το Σύνταγμα έχει τόσο επιτακτικούς όρους.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου το οποίο και χαρακτήρισε: «ίσως μια τραγική αλλαγή στην Ελλάδα» και συνέχισε: «Νομίζω έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Δηλαδή δεν χρειάζεται κάτι άλλο παραπάνω από την απλή λογική. Το Σύνταγμα λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν πανεπιστήμια από ιδιώτες και ότι υποχρεωτικά αποκλειστικά μάλιστα είναι μόνο νομικά».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκηςεπισημαίνει ότι «η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση του ΠΑΣΟΚ: ότι οτι δεν μπορεί να υπάρξει με τον νόμο του κ.Πιερρακάκη μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο», ξακαθαρίζοντας ότι δεν θα στηρίξει διευθεθήσεις οικονομικών συμφερόντων. «Πώς είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού κι ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο Υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν ΜΗ κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;» ήταν μία χαρακτηριστική φράση.

Το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Φιλοτεχνείτε το πανεπιστήμιο της αγοράς», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας,χαρακτηρίζοντας ως έκτρωμα το νομοσχέδιο και τονίζοντας ότι η λαϊκή απαίτηση είναι να αποσυρθεί αμέσως, γιατί φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τα δημόσια.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί fast track».

Στο κενό έπεσε η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να καταθέσουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα.

O  Πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός είπε μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση αφορά πώς θα σταλεί πελατεία σε πανεπιστήμια – μπουτίκ.

«Εμείς θα καταψηφίσουμε ότι αξιολογούμε ότι προσκρούει στην προϋπόθεση της δωρεάν εκπαίδευσης», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, με την ομιλία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης

76 από το 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Στα αυστηρά κριτήρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης προβλέπεται η αύξηση της χρηματοδότησης στο 1 δισ. ευρώ, η αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων και η ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και η δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014