Αιτωλοακαρνανία
Ναύπακτος: Σε Συνέδριο κατά της έμφυλης βίας οι γονείς της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη
Οι γονείς της αδικοχαμένης Ελένη Τοπαλούδη συμμετείχαν σε Συνέδριο κατά της έμφυλης βίας το οποίο έλαβε χώρα στη Ναύπακτο την 29η Σεπτεμβρίου 2024Οι γονείς της αδικοχαμένης Ελένη Τοπαλούδη συμμετείχαν σε Συνέδριο κατά της έμφυλης βίας στη Ναύπακτο την 29η Σεπτεμβρίου 2024
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Ναυπακτίας, το «I AM #NOT A DOLL CONFERENCE».
Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση για την έμφυλη βία και τον εκφοβισμό, εστιάζοντας στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.
Η ευαισθητοποίηση είναι κρίσιμη για την πρόληψη, την ενδυνάμωση των θυμάτων και την καταπολέμηση των στερεοτύπων που το συντηρούν, ώστε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και σεβασμού, όπως αναφέρουν σε σχετική ενημέρωση με απολογιστικό χαρακτήρα οι διοργανωτές.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό τις αιγίδες της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων.
Χαιρετισμοί
Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Κατερίνα Πατσογιάννη, Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟ.Τ. και Πρέσβειρα του @iamnotadoll_project, ο Ανδρέας Ρεντζούλας, Διοργανωτής και Πρέσβης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας, η Αμαλία Βούλγαρη, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας και ο Βασίλειος Καψής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.
Ιδιαίτερη διαδικτυακή παρέμβαση έκαναν ο Ιωάννης Τοπαλούδης και η Κυριακή Αρματίδου, εκπαιδευτικοί και γονείς της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα στήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους, καθώς και τη σημασία της άμεσης απονομής δικαιοσύνης.
Κεντρικές Ομιλίες
Χρυσάνθη Γεωργιάδου, Περιγεννητική και αναπτυξιακή ψυχολόγος, παρουσίασε την ομιλία της με τίτλο «Διαμορφώνοντας την προσωπικότητα του θύτη: Η ευθύνη των γονέων στον σχηματισμό της παραβατικότητας στην πρώιμη και εφηβική ηλικία».
Μαριάννα Αντωνακάκη, ερευνητική ψυχολόγος και δημιουργός του «Now Let’s Play», μίλησε για το θέμα «Το Τραύμα δεν είναι δικό μας φταίξιμο, αλλά η θεραπεία είναι δική μας επιλογή».
Μαρία Μαγγανάρη, προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια, ανέπτυξε την ομιλία της «Πλάθοντας ενήλικες: πώς η συμβουλευτική γονέων μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της έμφυλης βίας».
Χρυσούλα Κωστογιάννη, λογικοθυμική και γνωσιακή ψυχολόγος, ανέπτυξε το θέμα της «Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού: Συναισθηματική Ανθεκτικότητα μέσω της Λογικοθυμικής και Συμπεριφορικής Προσέγγισης».
Ιλιάδα Κόθρα, Σύμβουλος επικοινωνίας και δημιουργός της καμπάνιας #donotacceptit, παρουσίασε την ομιλία της «Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».
Συγκλονιστική ομιλία του Ιωάννη Παναγόπουλου
Ο Ιωάννης Παναγόπουλος, γνωστός content creator στο TikTok, συγκλόνισε το κοινό με την ομιλία του «Η ζωή μου και εγώ», αναφερόμενος στις προσωπικές του εμπειρίες και αποκαλύπτοντας την κακοποίηση που έχει δεχτεί από πολύ μικρή ηλικία. Η ομιλία του φόρτισε έντονα το Συνεδριακό Κέντρο.
Μουσικοχορευτικό κλείσιμο
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια ευχάριστη μουσικοχορευτική νότα από την Αφροδίτη Αντίσου, Σύμβουλο Ευεξίας, μέσω της ομιλίας της με τίτλο «O χορός ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση της πίεσης, τον έλεγχο του θυμού και την προώθηση της εσωτερικής γαλήνης».
Εγκαίνια Art Exhibition
Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εντυπωσιακής εικαστικής έκθεσης του @iamnotadoll_project, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 550 τ.μ., παρουσιάστηκαν πάνω από 1.000 ζωγραφιές παιδιών που απεικονίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μορφές βίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα 6 γλυπτά με τίτλο «Δεν είμαι κούκλα», δημιουργία της καλλιτέχνιδας Ιωάννας Παρασκευά.
Το concept του @iamnotadoll_project που αποτελεί την δυνατή φωνή των παιδιών που καταδικάζει κάθε μορφή βίας. Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο για έναν μήνα.
Το @iamnotadoll_project τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.
Youth Learning Hub
Παράλληλα, στον καταπράσινο προαύλιο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, περισσότερα από 300 παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω παιχνιδιού και τέχνης.
Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών, ψυχολόγων και καλλιτεχνών, οι νεαροί συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την
ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά ζητήματα.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα ισχυρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας και υπέρ της ενδυνάμωσης των θυμάτων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και θεσμών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις δράσεις τους σε αυτή την κατεύθυνση.
Για περισσότερες πληροφορίες: nafpaktos2030.org
Διαβάστε επίσης: Βόνιτσα: Κλειστό το Δημοτικό Σχολείο στο Θύρρειο, λόγω έλλειψης Δασκάλων