Πέρασαν από το Περιφερειακό συμβούλιο Προγραμματικές για τη γέφυρα του Μόρνου και την πεδιάδα του
Την τιμητική της είχε η Δωρίδα στο πρόσφατο Περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του δήμου Μώλου, καθώς πέρασαν από αυτό δύο προγραμματικές συμβάσεις για σημαντικά θέματα που τον αφορούν.
Πιο συγκεκριμένα είχαμε την έγκριση του Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης με την Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, για το έργο της τεχνικής υποστήριξης, με την αξιολόγηση φυσικά της υφιστάμενης κατάστασης, της παλαιάς γέφυρας Μόρνου και της αποκατάστασής της. Όπως μας ενημέρωσε η περιφερειακή σύμβουλος Πέγκυ Αραβαντινού το σώμα εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ έγινε και ο ορισμός των μελών της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.
Το έργο χρηματοδοτείται από παρακράτηση 20% των πιστώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων που αφορούν επενδυτικές δαπάνες ΚΑΠ (Περιφερειακοί ΚΑΠ), προϋπολογισμού 76.000 ευρώ. μπαίνοντας σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα η κ. Αραβαντινού μας δήλωσε πως σκοπός είναι ο προσδιορισμός των απαιτουμένων επεμβάσεων στην γέφυρα, ώστε αυτή να πληροί πλέον όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως η συγκεκριμένη γέφυρα έχει συχνή κυκλοφορία, δεδομένου ότι εξυπηρετεί την κίνηση της Επαρχιακής οδού από τη Ναύπακτο προς όλους τους οικισμούς της ορεινής Ναυπακτίας, ενώ είναι και η σύνδεσή της με τη Δωρίδα. Όπως μας είπε η κ. Αραβαντινού η αύξηση του βαθμού επικινδυνότητας επιτείνεται και από τον αυξημένο σήμερα κυκλοφοριακό φόρτο, σε σχέση με τον αντίστοιχο της περιόδου μελέτης και κατασκευής του έργου, καθώς και από την αντίστοιχη αύξηση του βάρους των οχημάτων μεταξύ των δύο παραπάνω χρονικών περιόδων.
Πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως είναι γέφυρα με ιδιαίτερη και σπάνια αρχιτεκτονική μορφή, αποτελούμενη από δύο δίδυμες τοξωτές δοκούς τύπου Vierendeel, με ανηρτημένο από αυτές το κατάστρωμα. Απώτερος σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την σύνταξη φακέλου μελετών και τευχών δημοπράτησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης της γέφυρας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την δημοπράτησή του.
Η περίπτωση της πεδιάδας του Μόρνου
Μάι ακόμα προγραμματική σύμβαση που πέρασε είναι αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α., για την ανανέωση – επικαιροποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία των Ε/Β έργων άρδευσης πεδιάδας Μόρνου. Το σώμα και εδώ εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης εκ μέρους της Π.Σ.Ε., ενώ όρισε και τους εκπροσώπους της για τη συμμετοχή τους στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της υλοποίησης της σύμβασης.
Όπως μας είπε για το θέμα η περιφερειακή σύμβουλος το έργο χρηματοδοτείται από παρακράτηση 20% των πιστώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων και αφορούν επενδυτικές δαπάνες ΚΑΠ, συνολικού προϋπολογισμού 7.000€ (με ΦΠΑ). Στην ουσία θα γίνει ανανέωση και επικαιροποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία των Ε/Β έργων άρδευσης πεδιάδας Μόρνου, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές παραμέτρους του έργου και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Εδώ, βέβαια, καταλήγοντας θα πρέπει να σημειώσουμε πως όλα γυρνούν κυρίως γύρω από τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση των χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα 5 εκατομμύρια που απαιτούνται το συγκεκριμένο υπουργείο αδυνατεί να τα βρει.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εμπρός Ναυπάκτου – Nafpaktianews.gr