Η επόμενη μέρα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλει πρωτίστως πιστούς πολιτικούς «φρουρούς» του Αλέξη Τσίπρα να είναι στην πρώτη γραμμή.

Όχι κατ’ ανάγκη με την κλασική θεωρία περί προσήλωσης στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος και άρα σε μια λογική  «προεδρολατρίας» αλλά λόγω της βασικής παραδοχής που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει».

Στη σκιά αυτής της θεώρησης, έχουν συνασπιστεί γύρω από τον Αλ. Τσίπρα μια σειρά κεντρικά στελέχη και μάλιστα πολλά πρόσωπα της νεότερης γενιάς με θέσεις ευθύνης σε βασικά πόστα επί της συριζαϊκής διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ταυτόχρονα, εκτός από τα πρόσωπα που συνασπίζονται γύρω του εν μέσω και της εν εξελίξει διαδικασίας μετασχηματισμού του κόμματος και αποτελούν τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους, έχει δημιουργήσει και μια ομάδα πολιτικών «σωματοφυλάκων», δηλαδή στελεχών που βρίσκονται δίπλα του σε κρίσιμα πόστα της καθημερινής λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Χώρος στα στελέχη της νεότερης γενιάς

Εξάλλου ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτική, όπως και η ζωή, είναι «ρόδα που γυρίζει» και ουσιαστικά προετοιμάζει την επόμενη μέρα, αλλά βασικά, σε αυτή τη νέα περίοδο, με πρόσωπα τόσο της γενιάς του όσο και μικρότερων ηλικιών που θα αποτελέσουν και την εμπροσθοφυλακή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις προσεχείς πολιτικές μάχες.

Επί της ουσίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου συγκροτήθηκε μια νέα… κομματική «ιερά συμμαχία» στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τον Αλ. Τσίπρα να έχει προχωρήσει στην εκχώρηση ζωτικού πολιτικού χώρου σε στελέχη της νεότερης γενιάς.

Η επιλογή του αυτή ήταν αποτέλεσμα και του πολύ αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και της βαρύτατης ήττας που επέδρασε καταλυτικά και ισοπέδωσε σταθερές, συμμαχίες και άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Στις βουλευτικές εκλογές είχε αναδείξει την Εφη Αχτσιόγλου ως εκπρόσωπο Τύπου και τον Αλέξη Χαρίτση, με τον δεύτερο να έχει πλέον κεντρικό ρόλο στο σημερινό επιτελείο, καθώς είναι αυτός που ανέλαβε την καθημερινή εκπροσώπηση του κόμματος.

Σε πρώτο πλάνο εξακολουθούν να είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που είχε και την ευθύνη της εκπροσώπησης της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, και ο Νάσος Ηλιόπουλος, το όνομα του οποίου προωθήθηκε για τη θέση του γραμματέα από διάφορες πλευρές, αλλά μετά τα εσωκομματικά επεισόδια των τελευταίων ημερών παραμένει μέχρι νεωτέρας ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη προετοιμασίας του συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως επικεφαλής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής διεξαγωγής του.

 

Τα πρόσωπα-κλειδιά για την επόμενη μέρα

Ο Ν. Ηλιόπουλος, με πολύ καλή παρουσία ως υφυπουργός Εργασίας, διετέλεσε και γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διαδεχόμενος τον Τζανακόπουλο, ενώ κατά καιρούς έχει τη στήριξη των «53+» και θα έχει ρόλο στην επόμενη φάση, όπως βέβαια και οι Δ. Τζανακόπουλος και Αλ. Χαρίτσης, αλλά και ο Μιχάλης Καλογήρου.

Ο δικηγόρος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είναι διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα και προ ημερών συμμετείχε μαζί με τον Αλ. Χαρίτση στην καθοριστική συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πάνο Σκουρλέτη για να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει εσωκομματική εκεχειρία.

Ο Μιχ. Καλογήρου είναι από τα πρόσωπα-«κλειδιά» στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως και ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ ρόλο διευρυμένο έχει και ο επίσης νεαρής ηλικίας Δημήτρης Καραμάνης, υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ένα από τα πιο κομβικά πρόσωπα στο νέο περιβάλλον της Κουμουνδούρου είναι ο πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο οποίος είχε την ευθύνη του ελέγχου υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Ένα πρόσωπο αρκετά μετριοπαθές που εργαζόταν με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, και είχε την καθολική αναγνώριση από τα κυβερνητικά στελέχη.

Η συμβολή του Δ. Παπαγιαννάκου στην επόμενη πορεία του Αλ. Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται πως θα είναι καθοριστική, ενώ μαζί του θα είναι και ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, μέχρι πρότινος διευθυντής της εταιρείας ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας). Ο σεμνός Δ. Παπαγιαννάκος ήταν άκρως αποτελεσματικός και μεθοδικός και ελάχιστα έως καθόλου προβεβλημένος, στοιχείο που όμως τον βοήθησε να κάνει τη δουλειά του απερίσπαστα, όπως βέβαια και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος – άλλο στέλεχος που κινήθηκε με εχεμύθεια και κρίθηκε πετυχημένος -, ο οποίος μπορεί να επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα αλλά θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή γραμμή με τον Αλ. Τσίπρα.

 

Το επικοινωνιακό επιτελείο

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα της γενιάς του Αλ. Τσίπρα που παραμένουν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό, όπως ο Νίκος Παππάς που κατά καιρούς έχει δεχθεί σφοδρή εσωκομματική κριτική, αλλά και πρόσφατα τον επικρίνουν διάφοροι ότι βρίσκεται πίσω από μιντιακά πυρά κατά του Π. Σκουρλέτη, ενώ η σχέση του με τον Δ. Τζανακόπουλο έχει περάσει από «σαράντα κύματα» και υπήρχε μεταξύ τους μεγάλη απόσταση.

Ο Ν. Παππάς θα έχει ρόλο την επόμενη μέρα και παραμένει εκ των προνομιακών συνομιλητών του Αλ. Τσίπρα, ενώ είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο, δίπλα στον Αλ. Χαρίτση προστέθηκαν τρία πρόσωπα της νεότερης γενιάς.

Ο Νίκος Ανδριόπουλος, ο οποίος ήταν από τους πιο στενούς και εργασιομανείς συνεργάτες του Δ. Τζανακόπουλου στο Μαξίμου και από πιο κομβικά στελέχη στο πεδίο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Δίπλα του θα είναι ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπελεγρής, ο οποίος ήταν στο επιτελείο του Γιάννη Δραγασάκη την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, και ο Κυριάκος Αργυρόπουλος.

 

Οι βουλευτές που θα έχουν ενεργό ρόλο

Σε αυτό το νέο τοπίο, υπήρξε ανανέωση στην ΚΟ και εξελέγησαν νέοι βουλευτές από τη γενιά του πρώην πρωθυπουργού, και πολλοί θα έχουν ενεργό ρόλο, όπως οι Γιώργος ΤσίπραςΓιάννης ΜπουρνούςΚώστας ΖαχαριάδηςΚατερίνα Νοτοπούλου κ.ά., αλλά και επανεκλεγέντες βουλευτές, όπως ο Κώστας Μπάρκας, ο Θάνος Μωραΐτης, αλλά και άλλα πρόσωπα που ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου ως συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, όπως π.χ. η Ιωάννα Πεπέ.

Στο ευρύτερο σύστημα θα ενεργοποιηθούν και στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης και θεωρούνται απαραίτητα, όπως η Ελενα Παπαδοπούλου, ο Κώστας Στρατής, ο Χρήστος Στάικος, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Ευγενία Φωτονιάτα, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αγγελος Τόλκας, ο Δημήτρης Σακελλάρης, ο Στάθης Γιαννακίδης, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου κ.ά.

Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα ρόλο θα συνεχίσει να έχει επί των διπλωματικών θεμάτων ο βασικός του σύμβουλος και όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ κομβικό ρόλο στη Βουλή θα έχει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και πρώην υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είναι ο νέος διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.