Διεθνή
Νέα τουρκική πρόκληση – Προς την κυπριακή Α.Ο.Ζ. το Γιαβούζ
Με παράτυπη τουρκική navtex, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής Α.Ο.Ζ. από τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.
Καθ’ οδόν προς την κυπριακή Α.Ο.Ζ. βρίσκεται το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ, συνοδεία μιας φρεγάτας του τουρκικού ναυτικού.
Με παράτυπη τουρκική navtex, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής Α.Ο.Ζ. από τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.
Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Γιαβούζ απέπλευσε γύρω στις 23.30 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα από το λιμάνι Τάσουτζου και αναμένεται να φτάσει στον στόχο σήμερα το απόγευμα.
Πέραν της τουρκικής φρεγάτας, το Γιαβούζ δεν ακολουθούν άλλα συνοδευτικά πλοία, τα οποία λόγω ταχύτερης πλεύσης ενδέχεται να αποπλεύσουν αργότερα.
Από την τουρκική πλευρά αναμένεται προσεχώς και η έκδοση notam, λόγω των πτήσεων ελικοπτέρων από και προς το Γιαβούζ για την αλλαγή του προσωπικού.
Anti-navtex από την Κύπρο
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει anti-navtex από την πρώτη στιγμή, ενώ θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις μέσω του Κύπρος Ράδιο, μόλις το Γιαβούζ φτάσει στον στόχο που εμπίπτει εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα
Η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα έχει προχωρήσει σε μία σειρά προκλήσεων ενώ χθες, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φρόντισαν να στείλουν μηνύματα στη γείτονα.
Οι πληροφορίες περί συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι τον Ιούνιο και μια σειρά από κινήσεις στη γραμμή της «ήπιας πρόκλησης» έχουν κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία απέτυχε να προωθήσει την ατζέντα της στον Έβρο χάρη στην έγκαιρη και ομόθυμη απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα.
Με πληγωμένο το γόητρό του, κι έχοντας μείζονα προβλήματα στο μέτωπο της Λιβύης αλλά και στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ούτε καν οι ανατροπές που φέρνει η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται να τον εξαναγκάζουν σε υποχώρηση από τη γραμμή της επικίνδυνης πρόκλησης. Η «εξαγωγή» των μειζόνων προβλημάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι γνωστή τακτική της τουρκικής διπλωματίας.
Ο «μπαμπούλας» του επεισοδίου
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Άγκυρα θα αποτολμήσει ένα θερμό επεισόδιο μετά την υποχώρηση του κοροναϊού ή απλά εργαλειοποιεί τον «μπαμπούλα» της ρήξης με την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά της η κυβέρνηση.
Διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα συνιστούν ψυχραιμία, αλλά κι εγρήγορση μετά τις ημέρες του Πάσχα αλλά και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα στο οποίο ο Ερντογάν θα βρίσκεται με πολλά ανοικτά μέτωπα. «Αυτή την περίοδο η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Από τις αδιέξοδες πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη, μέχρι το φιάσκο του κοροναϊού και κυρίως την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της», τονίζουν έλληνες διπλωμάτες.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι η Άγκυρα δεν θέλει να απεμπολήσει τον ρόλο του ισχυρού παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.
Είτε υπενθυμίζοντας ότι κρατά το χαρτί του προσφυγικού και απειλώντας να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες, είτε επαναφέροντας στα κυπριακά χωρικά ύδατα το «Ορούτς Ρέις», στέλνοντας μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπει τον σχεδιασμό της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα χρυσοφόρα κοιτάσματα.
Παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν ειδικοί, «δείχνει να έχει σπάσει τα μούτρα της σε ό,τι αφορά την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου», τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία παίζουν και τον ρόλο του διπλωματικού πολιορκητικού κλοιού.
Η πολεμική που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν, τόσο για τις αποφάσεις που πήρε για τον κοροναοϊό όσο και για την ολοένα εντεινόμενη οικονομική κρίση, φαίνεται να επισπεύδει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Θα παίξει δηλαδή το ίδιο παιχνίδι που παίζει κάθε φορά, την εξαγωγή των προβλημάτων της και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Τον τελευταίο καιρό, κι εν μέσω της πανδημίας η Τουρκία έριξε τα χαρτιά της στο τραπέζι. Ο πρώτος «άσος» αφορούσε τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Μικράς Ασίας. Μετά την αποτυχία της «υβριδικής εισβολής» στον Έβρο, η Άγκυρα θεωρεί ευκολότερα τα παιχνίδια από τα θαλάσσια σύνορα.
in.gr