Διεθνή
Νέες απειλές του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί – Τι απαντά η Unesco
Προκλητικός, για μία ακόμη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, απειλώντας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ την ίδια ώρα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα οπλισμένα τουρκικά F-16, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως περί ώρα 12:20 το μεσημέρι και πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 25.000 ποδιών, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πέταξε με F-16 στη Λήμνο
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, την ώρα που οι Τούρκοι έκαναν ότι μπορούσαν για να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στο Αιγαίο πετούσε με F-16.
Απογειώθηκε από τη Λήμνο και πέταξε για αρκετή ώρα. Λίγο μετά από την προσγείωσή του έγινε η πρώτη υπέρπτηση των Τούρκων στο Φαρμακονήσι για να ακολουθήσουν λίγη ώρα αργότερα άλλες δύο, η πάλι στο Φαρμακονήσι και η άλλη στο Αγαθονήσι.
Οι απειλές Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά
Ο Ερντογάν θέλει να δώσει απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν και απειλεί να αλλάξει το καθεστώτος, που διέπει την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, από ναό-μουσείο σε τέμενος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
«Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα.
«Φρένο» στις εξαγγελίες Ερντογάν από την UNESCO
Ηχηρή όμως ήταν η απάντηση από την UNESCO που υπενθυμίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.
«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού στο Sputnik.
real.gr