Επιστήμες
Νέες ταυτότητες: Μέσω εφαρμογής και στο κινητό, τι μορφή θα έχουν και πώς θα χρησιμοποιούνται
Πιερρακάκης: Ενιαίος αριθμός θα αντικαταστήσει Α.Φ.Μ., ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας
Στις νέες ταυτότητες που αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται από τα τέλη του 2021 αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας πως θα υπάρχουν σε πλαστική μορφή, σαν πιστωτική κάρτα, αλλά και μέσω εφαρμογής στα κινητά, ώστε οι κάτοχοί τους να τις έχουν μαζί τους ανά πάσα στιγμή και να μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε πολλές περιστάσεις.
Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, η κυβέρνηση εκτιμά πως η υλοποίηση των νέων ταυτοτήτων θα γίνει στα τέλη του 2021 με αρχές 2022 και από τότε και μετά θα μπορούν να τις αποκτούν οι πολίτες.
«Σκοπεύουμε να προσθέσουμε υπηρεσίες υψηλής ασφάλειας, θα μπορείς ήδη να κάνεις πράγματα από το σπίτι σου, όπως την εξουσιοδότηση, την υπεύθυνη δήλωση, άλλα υπάρχουν κάποια πράγματα απαιτούν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για να τα κάνεις από το σπίτι σου. Αυτά θα μπορείς να τα κάνεις με τη νέα ταυτότητα» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, «θα υπάρχει υποδομή για να έχεις την ταυτότητα σου και στο κινητό σου, μέσω μιας εφαρμογής, και άρα θα μπορείς κατά κάποιο τρόπο να κουβαλάς το κινητό σου αντί για την ταυτότητά σου».
«Οι ταυτότητες αυτές είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις σημερινές, τόσο η ψηφιακή όσο και η πλαστική» σημείωσε επίσης.
Περιγράφοντας τις νέες ταυτότητες είπε πως θα είναι σαν πιστωτική κάρτα συν μία έγχρωμη φωτογραφία και θα έχουν πάνω τους κι έναν αριθμό, τον ενιαίο αριθμό που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τον σημερινό αριθμό ταυτότητας. «Αυτός ο αριθμός θα λαμβάνεται στη γέννηση και θα είναι για όλη τη ζωή» ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως η πλαστική ταυτότητα θα έχει κι έναν αριθμό πιστοποιητικού αλλά αυτός θα είναι σαν «τσεκ» ούτως ώστε αν κάποιος την έχει χάσει να μπορεί να βγάλει καινούρια.
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την υλοποίηση των νέων ταυτοτήτων, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως το υπουργείο κράτησε το ίδιο κόστος που προβλεπόταν επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά πρόσθεσε διάφορες προβλέψεις, όπως την ψηφιακή υποδομή.
newsbeast.gr