Κοινωνία
Νέες ταυτότητες: Πώς θα είναι και τι αλλάζει
Ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ο νέο κανονισμός για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και των τίτλων της διαμονής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο νέος κανονισμός θα θεσπίζει ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφαλείας που θα καθιστούν τα νέα δελτία ασφαλή και αξιόπιστα και έρχεται για να καλύψει τα όποια κενά αφήνουν τα είδη ταυτοτήτων που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
«Στο μέλλον, όλα τα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται στην Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας» δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες από τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων και από τη διέλευση των συνόρων μας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητάς τους», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κ. Αβραμόπουλου, τα δελτία ταυτότητας που δεν διαθέτουν αυστηρά χαρακτηριστικά ασφάλειας σε ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία εξακολουθούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας σε χαρτί, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες για να εισέλθουν στην Ε.Ε.
Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των νέων δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανέπαφο τσιπ (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου.
Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους.
Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση.
Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας. Η πρόταση για τον Κανονισμό αυτό πρέπει τώρα να εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο.
Στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή πρότεινε, στο πλαίσιο των δράσεών της προς μια γνήσια και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας, να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε. και των εγγράφων διαμονής των μελών της οικογένειας υπηκόων τρίτων χωρών.
Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος της πρότασης είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των νέων ταυτοτήτων θα είναι 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών.
aftodioikisi.gr