Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Νεκτάριος Φαρμάκης Περί ΕΣΠΑ: «Κάνουν κακό στην αγορά οι άσχετοι με την αγορά»

farmakis

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Μάρτιος 2018) ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί στις 99,8 (από 104,3) μονάδες. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας.

«Η συνολική τάση του δείκτη αντανακλά μια διόρθωση των, ίσως υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών, που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες από την πλευρά των επιχειρήσεων. Καθώς δεν έχει προκύψει κάποια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη στην οικονομία κατά το προηγούμενο μήνα, αντίθετα η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες παραμένει ισχυρή από το εξωτερικό της χώρας, είναι πιθανόν αυτή η διόρθωση να συνδέεται με την αβεβαιότητα που αναπτύσσεται και ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Εξάλλου, ο συνδυασμός, από τη μια πλευρά, της συνεχιζόμενης επίπτωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και, από την άλλη, η εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκαλεί προβληματισμό και λειτουργεί ανασχετικά στη δυναμική επιτάχυνσης της ανάπτυξης», αναφέρεται ρητά στην εισαγωγή της έρευνας.

Υπηρεσίες, λιανεμπόριο, κατασκευές και βιομηχανία καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις, ενώ στα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνεται η μετρήσιμη πλέον διαπίστωση ότι το 67% των πολιτών “μόλις τα βγάζουν πέρα”.

Είναι φανερό ότι η οικονομία, δεν καταλαβαίνει από τα «πωλούμενα» success story. Είναι επίσης φανερό ότι αφηγήματα περί καθαρών εξόδων από τον μηχανισμό στήριξης καταρρέουν μπροστά στις αποκαλύψεις περί αύξησης του Δημοσίου χρέους, παρά τα τεράστια πλεονάσματα.

Από την εικόνα μιας αγοράς που καταρρέει και ενός λαού σε αγωνία για το μέλλον του, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι η Περιφέρεια με τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σίγουρα οι αριθμοί για εμάς είναι χειρότεροι από αυτούς του ΙΟΒΕ, στους οποίους περιλαμβάνονται Περιφέρειες όπως η Αττική και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Κάποιοι ξεχνούν φαίνεται τον αναπτυξιακό ρόλο τους και τη δύναμη των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουν. Ένα τόσο πολυφορεμένο και πολυδιαφημισμένο ΕΣΠΑ (και όχι μόνο) που κάποιοι δεν βλέπουν ότι περνά χωρίς να δώσει τις υπεραξίες που πρέπει. Σε μια χρονική και οικονομική συγκυρία, που τα χρήματα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα θα ήταν ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας, αφού ζεστό χρήμα θα εισέρεε στις τοπικές οικονομίες και εκατοντάδες επαγγελματίες θα είχαν αντικείμενο εργασίας, εμείς ακόμα σχεδιάζουμε και δαιμονοποιούμε τον Ν.4412/2016 λες και πριν τον Ν.4412/2016 είχαμε κάνει τίποτα. Και το χειρότερο είναι κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι πάμε ολοταχώς προς τον γκρεμό. Σύμφωνα με πληροφορίες για το ΠΔΕ 2014-2020 αναμένεται πρόβλεψη πληρωμών περίπου 250.000.000 €, μόνο (από τα περίπου 550.000.000. Όπως σας έχουμε ήδη προειδοποιήσει, λόγω των καθυστερήσεων στο σχεδιασμό σας και λόγω του εμπροσθοβαρούς σχεδίου σας υπάρχει κίνδυνος να υπάρχει έλλειψη πληρωμών άνω των 100.000.000 € στο τέλος του προγράμματος. Τι θα γίνει τότε δηλαδή ; Θα εντάξουμε στο Πρόγραμμα ήδη εκτελεσμένα έργα με Εθνικούς πόρους για να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι. Απλά η περιφέρεια μας θα τα χάσει και θα τα εισπράξει η κεντρική κυβέρνηση.

Θα πει κανείς , είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο; Φυσικά όχι! Αυτές οι πολιτικές έχουν φτάσει τη χώρα και την Περιφέρειά μας εδώ. Αυτές οι παρωχημένες πολιτικές της πελατειακής διαχείρισης πόρων και του δεκανικιού της κεντρικής εξουσίας , αφαίρεσαν από την τοπική αυτοδιοίκηση το μεγαλύτερο όπλο της. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και τις υπεραξίες τους.

Σήμερα στην Περιφέρειά μας βρισκόμαστε σε μια άσχημη συγκυρία. Στο τιμόνι της Περιφέρειας αλλά της Ελλάδας βρίσκονται άνθρωποι με τις ίδιες νοοτροπίες. Τις νοοτροπίες της διαχείρισης μιζέριας, της επιδοματικής πολιτικής, της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Νοοτροπίες που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά, τα προβλήματά της και το πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από την αξιοποίηση στο έπακρο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτές οι νοοτροπίες , με κάθε αφορμή, συμπλέουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και πηγαίνουν χέρι – χέρι , με σκοπό τη νομή της εξουσίας. Αυτές οι νοοτροπίες κάνουν κακό στον τόπο

Advertisement

AgrinioTimes ©2014