Connect with us

Περιβάλλον

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Το σχέδιό μας στηρίζει την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Ενεργειακή Δημοκρατία»

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του στο 2ο AGROWN αναφέρθηκε στο σχέδιό του που στηρίζει την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Ενεργειακή Δημοκρατία
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του στο 2ο AGROWN αναφέρθηκε στο σχέδιό του που στηρίζει την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Ενεργειακή Δημοκρατία

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στο 2ο AGROWN αναφέρθηκε στο σχέδιό του που στηρίζει την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Ενεργειακή Δημοκρατία

«Είμαστε εδώ για να κερδίσει ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας το περισσότερο δυνατό». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του κατά τη δεύτερη ημέρα του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου AGROWN 2024, που διοργανώθηκε στο «Corali Luxury Resort» στο Αγρίνιο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, μιλώντας στην ενότητα με θέμα το «Σχεδιάζοντας το Μέλλον του Αγροδιατροφικού Κλάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» κι απαντώντας στις ερωτήσεις του Εκδότη της Εφημερίδας «Πελοπόννησος» και υποψηφίου Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρου Λουλούδη, ήταν ξεκάθαρος για πολλά ζητήματα και κυρίως για το θέμα με την ενέργεια.

Στην ερώτηση που έγινε στον Ν. Φαρμάκη για το υψηλό ενεργειακό κόστος και για το σχέδιο της Π.Δ.Ε. για ελάφρυνση των παραγωγών, δήλωσε τα εξής: «Έχοντας διακρίνει από τα προηγούμενα χρόνια τις ανάγκες και διεκδικώντας και το έγκαιρο και το δίκαιο αίτημα για ενέργεια, έχουμε δομήσει ένα όχημα που μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού κόστους σε πολλά επίπεδα κι εν προκειμένω θα οδηγήσει και στην ελάφρυνση του κόστους άρδευσης των αγροτών.

Είναι ένα σχέδιο που στηρίζει και την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενεργειακή δημοκρατία.

Το δίκαιό μας είναι με βάση τον Νόμο και όχι με μια ηθική. Αν δεν έχουμε δίκαιο με το μέρος μας, ας κριθεί ότι δεν έχουμε δίκιο.

Δεν είναι μια διεκδίκηση αόριστη εκ μέρους μας, να διεκδικούμε π.χ. την ειρήνη στον κόσμο. Εμείς διεκδικούμε αυτό που μας έχουν δώσει το νόμιμο δικαίωμα να διεκδικούμε».

Και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας πρόσθεσε τα εξής: «Για τους γνωρίζοντες είναι απλό. Όποιος γνωρίζει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, καταλαβαίνει τι θέλουμε. Το δικό μας σχέδιο λέει «παράγω την ενέργεια που καταναλώνω».

Παράγω το κρασί, το βάζω στο βαρέλι και παίρνω λεφτά. Στη μια περίπτωση έχεις έκπτωση επί της αξίας. Στην άλλη περίπτωση έχεις ανταλλαγή προϊόντων.

Δε θα σταματήσω να επιμένω στη διεκδίκησή μας. Δεν είναι για λόγους εγωισμού και αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει καμία κόντρα, επειδή διαβάζω διάφορα.

Υπάρχει ένα δίκαιο αίτημα και μια αντεπιχειρηματολογία. Έχω δικαίωμα να έχω άλλη άποψη με τον καθέναν.

Είμαστε εδώ για να κερδίσει ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας το περισσότερο δυνατό. Λίγο παραπάνω από τον Απόλλωνα δηλαδή».

Ο Ν. Φαρμάκης ερωτήθηκε και για το σχέδιο της Π.Δ.Ε. για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων: «Είναι ένα ζήτημα που έγινε της μόδας με τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως με τις εικόνες που είδαμε στα ΜΜΕ, με στερεμένες λεκάνες απορροής, με χαμηλότερη στάθμη του νερού, κλπ. Κινδυνεύσαμε να το ζήσουμε φέτος στην Ηλεία.

Διαγνώσαμε εγκαίρως το ζήτημα και το αντιμετωπίσαμε. Αρδευση δεν σημαίνει μόνον καλλιέργειες. Σημαίνει συνήθεια διαχείρισης του ύδατος από τον ίδιον τον παραγωγό.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης (σ. Ανδρέας Φίλιας) κατάφερε να διαχειριστεί πολιτικά το θέμα. Το πρόβλημα θέλει δράσεις κι έργα υποδομής, με τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου κ.λπ.

Υπάρχει και το θέμα της στρατηγικής των καλλιεργειών εδώ στην Αιτωλοακαρνανία. Μιλάμε για καλλιέργειες λιγότερο υδροβόρες από την Ηλεία.

Στόχος μας είναι μια ευφυής γεωργία που θα αξιοποιήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ολιστικό τρόπο. Για όλη τη χώρα.

Είναι αναγκαία μια εθνική στρατηγική για να μην ακούγονται κι όλα αυτά για εκτροπές, κλπ. Ολα αυτά είναι παρωχημένα. Εχουμε να κάνουμε παρελθοντικές νοοτροπίες».

Για τα μέτρα που πήρε η ΠΔΕ για τη νόσο της πανώλης, ο Ν. Φαρμάκης τόνισε τα εξής: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το ευρύ κοινό έχει καταλάβει πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που περάσαμε. Ήταν δραματικό πραγματικά. Γλιτώσαμε τα χειρότερα.

Ναι, υπήρχε κόστος στους κτηνοτρόφους, όμως η αλήθεια είναι ότι γλιτώσαμε από ολική καταστροφή.

Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο των υπηρεσιών που συνέβαλε στη γιγαντιαία επιχείρηση, που συνέβαλε στην οικονομία μας και στο βιός μας.

Εμείς σαν Π.Δ.Ε. στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και το δίκαιο αίτημα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποζημίωση των πληγέντων».

Στην ερώτηση του Θ. Λουλούδη για το πώς εξελίσσεται το Π.Α.Α. στην Π.Δ.Ε., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας απάντησε ως εξής: «Πρόκειται για μια βασική Ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη, για έναν κουβά με Ευρωπαϊκούς πόρους. Έχει ελαττώματα;

Προφανώς κι έχει κι εμείς συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση για να δούμε τι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Έχει θετικά στοιχεία;

Η Κ.Α.Π. παρέμεινε εκεί που ήταν την προηγούμενη περίοδο, ενώ ανέμεναν ψαλίδι. Η ΚΑΠ που έκλεισε κινητοποίησε 280.000.000 ευρώ για πολίτες της Π.Δ.Ε. Αυτά είναι κανονικά χρήματα.

Όχι επιδόματα. Χρήματα που επενδύονται, παράγουν υπεραξία κι επιστρέφουν πολλαπλάσια στο τοπικό Α.Ε.Π. Εχουμε αυξήσει κατά 75% τον χρόνο διαδικασιών στην ΠΔΕ.

Απορροφούμε πιο γρήγορα και ο πολίτης βλέπει ουσία στο πορτοφόλι του. Μπροστά μας έχουμε μια νέα Κ.Α.Π., με αρκετό πράσινο, έξυπνο, αλλά και με στρατηγικές.

Η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να σκέφτεται πιο δυναμικά τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

Η Ηλεία είναι μπροστά σε αυτό το know how. Ας υπάρξει αυτή η ώσμωση μεταξύ των παραγωγών.

Η αγροδιατροφή δεν είναι μόνον η καλλιέργεια, αλλά το branding. Το σήμα «Olympian Land» πρέπει να αξιοποιηθεί από τον παραγωγό, τον ξενοδόχο, κ.λπ.

Όταν επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Κίνα, μας είπαν ότι μας ζηλεύουν, γιατί δεν χρειάζεται να συστηθούμε από που είμαστε».

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενδιαφέρον παρουσίασαν, όμως, και οι τοποθετήσεις στην 13η ενότητα του Agrown με θέμα: «Ο Πρωτογενής Τομέας την Επόμενη Δεκαετία-Προκλήσεις και Στόχοι».

Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Παπούλιας (Διευθυντής InSocial), ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής (Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ο Δρ. Γιώργος Καπότης (πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Βιολογικών Προϊόντων) και ο Μάριος Πραπόπουλος (Διευθυντής Έργου Agrifoodwest).

Ο Γ. Παπούλιας ανέπτυξε στο πως οι τρεις μεγατάσεις θα διαμορφώσουν τα νέα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, δηλαδή ψηφιακή μετάβαση και τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό.

Ο Αλ. Παπαχατζής στάθηκε στο ότι το καθημερινό μας πιάτο μπορεί να προέρχεται από πολλά χιλιόμετρα μακριά, κάτι που ανεβάζει το αποτύπωμα του άνθρακα, ενώ μίλησε και για τις εγκαταλειμμένες γαίες.

Ο Γ. Καπότης τόνισε ότι πέρα από τις προθέσεις των κυβερνήσεων πρέπει να υπάρχει μια σταθερή αγροτική πολιτική, προγραμματισμός, στοχευμένες επιλογές και μια συνέχεια στα Υπουργεία.

Τέλος, ο Μ. Πραπόπουλος στάθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και στην πρόκληση του να δαμάσουμε την τεχνολογία στα μέτρα μας.

Τέλος, τα βλέμματα τράβηξε και η 14η ενότητα με το ενδιαφέρον θέμα «Επιστροφή στο Χωριό: Νέοι Αγρότες τολμούν».

Στο πάνελ ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και οι Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, Δημήτριος Νικολάου, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, ιδιοκτήτης της Homm Family Farms.

Ο Θ. Βασιλόπουλος εξέθεσε την προσωπική οικογενειακή του εμπειρία στην αγροτική παραγωγή, στάθηκε στους παράγοντες γη, νερό, εξωστρέφεια, εκπαίδευση, διοίκηση και στη ανάγκη για μια 15ετή στρατηγική και ζήτησε από τους νέους αγρότες να μη φοβούνται.

Ο Ν. Παυλονάσιος μετέφερε τις ανησυχίες των νέων αγροτών για ένα αβέβαιο μέλλον, ο Δ. Νικολάου τόνισε την προσπάθεια του συνδυλακιστικού και παραγωγικού του κλάδου για επιβίωση, ενώ ο Κ. Σταθόπουλος αποκάλυψε τις προσπάθειες της εταιρείας του (κορινθιακή σταφίδα) στο Αίγιο για επέκταση και εξέλιξη.

nektarios farmakis agrown 2024 1 nektarios farmakis agrown 2024 2 nektarios farmakis agrown 2024 3 nektarios farmakis agrown 2024 4 nektarios farmakis agrown 2024 5 nektarios farmakis agrown 2024 6 nektarios farmakis agrown 2024 7 nektarios farmakis agrown 2024 8 nektarios farmakis agrown 2024 9

Το Συνέδριο είναι μία πρωτοβουλία του Ειδησεογραφικού Οργανισμού «Συνείδηση» σε συνεργασία με τον Ειδησεογραφικό Οργανισμό «Πελοπόννησος», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Διαβάστε επίσης: Νεκτάριος Φαρμάκης για την Ενεργειακή Στρατηγική της Π.Δ.Ε.: «Διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο»

Advertisement

AgrinioTimes ©2014