Διεθνή
Νέοι κανόνες για τις γεωγραφικές ενδείξεις
H Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε τους νέους κανόνες για τις γεωγραφικές ενδείξεις της Ε.Ε. για την προστασία των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων.
Oι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας ενέκριναν την έκθεση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για την καταχώριση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (Γ.Ε.) για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.
Προστασία online και στα συστατικά
Για την καλύτερη προστασία των GI στο διαδίκτυο, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν διατάξεις που διασφαλίζουν ότι όλοι οι τομείς που κάνουν κατάχρηση του ονόματος ενός GI κλείνονται αυτόματα ή εκχωρούνται σε μια ομάδα παραγωγών που χρησιμοποιεί το GI νόμιμα. Για να βοηθήσει σε αυτό, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO) θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα προειδοποίησης που θα παρακολουθεί την καταχώριση ονομάτων τομέα.
Κατά γενικό κανόνα, οι παραγωγοί μεταποιημένων προϊόντων πρέπει να απαγορεύεται να χρησιμοποιούν GI στο όνομα του προϊόντος τους που περιέχει συστατικό GI, εκτός εάν το επιτρέπει μια ομάδα παραγωγών.
Απλούστερη διαδικασία εγγραφής
Για να αρθεί η γραφειοκρατία για τους παραγωγούς, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να μειωθεί ο χρόνος που έχει η Επιτροπή για την καταχώριση νέου ΓΔ από έξι σε πέντε μήνες και να περιοριστεί η περίοδος παράτασης σε τρεις μήνες κατ’ ανώτατο όριο και μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.
Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές σε υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς να τα ελέγχει ξανά η Επιτροπή για να επιταχύνει τη διαδικασία τροποποίησης και να μειώσει τον φόρτο εργασία. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η Επιτροπή, με τη μοναδική της γεωργική τεχνογνωσία, να συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα ΓΕ και όχι το EUIPO, όπως προτείνεται στο σχέδιο κειμένου.
Μοναδική βιωσιμότητα των ΓΕ
Χάρη στις μακροχρόνιες ποικίλες παραδόσεις τους, τα γεωργικά προϊόντα που προστατεύονται από ΓΕ έχουν συγκεκριμένα αειφόρα χαρακτηριστικά, λέει η Επιτροπή Γεωργίας. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν στους παραγωγούς να εξηγήσουν τη δέσμευσή τους για κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε αναφορές που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές σε μια πύλη της ΕΕ.
Περισσότερα δικαιώματα για ομάδες παραγωγών
Τέλος, οι ευρωβουλευτές θέλουν στις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών -που ορίζονται από τις χώρες της ΕΕ και ενεργούν ως αποκλειστικοί εκπρόσωποι για συγκεκριμένους ΓΕ- να ανατεθούν περισσότερες ευθύνες, όπως η θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση ενός ονόματος ΓΕ ή η επίβλεψη της θεμιτής χρήσης των ΓΕ. Οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές οικονομικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού ΓΕ.
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Paolo De Castro (S&D, IT) δήλωσε: «Η λεγόμενη οικονομία GI αξίζει, σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν είναι πλέον απλώς ένα πολιτιστικό ζήτημα που επηρεάζει μερικές χώρες ή μια περιοχή, αλλά έχει μοναδική οικονομική, κοινωνική και πολιτική σημασία, δημιουργώντας αξία χωρίς την ανάγκη δημόσιου κονδυλίου. Με αυτόν τον κανονισμό, θα ενισχύσουμε αυτό το μοναδικό καθεστώς της ΕΕ, το οποίο εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους ευρωπαίους και παγκόσμιους καταναλωτές, αυξάνοντας την προστασία, την προώθηση και τη βιωσιμότητα των προϊόντων ΓΕ, τα οποία αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως συνώνυμα της αριστείας και της ποιότητας, χάρη στην το πάθος και το πάθος των αγροτών και των παραγωγών μας».
Επόμενα βήματα
Η έκθεση θα κατατεθεί τώρα προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πιθανώς κατά τη σύνοδο της 31ης Μαΐου – 1ης Ιουνίου. Εάν εγκριθεί, οι συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο είναι έτοιμο.
Ιστορικό
Οι ΓΕ είναι δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προσδιορίζουν προϊόντα που έχουν ιδιότητες, χαρακτηριστικά ή φήμη λόγω φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων που συνδέονται με τον τόπο καταγωγής τους. Οι ΓΕ προστατεύονται από την ΕΕ από τη δεκαετία του 1970. Σήμερα, το μητρώο ΓΕ της ΕΕ περιέχει σχεδόν 3.500 εγγραφές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αξία πωλήσεων 74,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι συχνά διπλάσια από όμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση.
Διαβάστε επίσης: Σάλος στην Τουρκία: Συνελήφθη ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Φαναρίου