Επιστήμες
Νέοι παίκτες στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας
Ιστορική απόφαση για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς Τηλεπικοινωνιών έλαβε σήμερα η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ανοίγοντας την αγορά της κινητής τηλεφωνίας σε νέους παίκτες, που θα παρέχουν υπηρεσίες ως «εικονικοί» πάροχοι (Mobile Viirtual Networks Operatiors – MVNO’s ) μαζί με τις Cosmote, Vodafone και WIND.
H απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών ως «ιστορική», καθώς οι τιμές χονδρικής που θα αξιοποιήσουν οι νέοι «παίκτες» δίνουν την δυνατότητα σε εγχώριες και ξένες εταιρείες να μπουν με προοπτικές κερδοφορίας σε μία αγορά που αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό στην Ευρώπη αλλά καις την Ελλάδα κυρίως στην αξιοποίηση των δεδομένων (data). Σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Cosmote, Vodafone και Wind η αγορά των δεδομένων έχει σημαντικό ποσοστό κέρδους, παράγοντας που λήφθηκε σοβαρά υπόψιν στην σημερινή απόφαση.
Όροι και συνθήκες ανάπτυξης
Θεωρητικά η αγορά των «εικονικών» παρόχων κινητής τηλεφωνίας ήταν ανοιχτή και η κυπριακή Cyta παλαιότερα είχε συμβληθεί με το δίκτυο της Vodafone παρέχοντας στην ελληνική αγορά υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Όμως στην ουσία οι τιμές και οι όροι συνεργασίας, που έδιναν οι «κανονικοί» πάροχοι, ήταν απαγορευτικές. Πρακτικά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν νέοι «παίκτες», που θα ήθελαν να μπουν στην ελληνική αγορά «εικονικών» παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνία, όπως συμβαίνει σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά στην οποία επιχειρούν επιχειρηματικά εδώ και χρόνια δεκάδες «εικονικοί» πάροχοι.. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Γερμανίας με 28 «εικονικούς» έναντι 5 «κανονικών» παρόχων, της Βρετανίας με 27 έναντι 4, της Γαλλίας με 22 έναντι 4, της Δανίας με 2 έναντι 14 και άλλων χωρών, όπου η ανάπτυξη των εταιρειών «εικονικών» παρόχων κινητής τηλεφωνία έχει τονώσει την απασχόληση ειδικευμένων στελεχών και έχει πολλαπλασιάσει της υπηρεσίες που διανέμονται μέσω των ψηφιακών δικτύων υψηλών ταχυτήτων.
Αν και ανώτατα στελέχη των τριών εταιρειών ψηφιακών επικοινωνιών είχαν δηλώσει τελευταία ότι δεν χωρά νέος παίκτης στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών και μάλιστα ότι οι τέσσερις πρέπει να μειωθούν (αφορά στην εξαγορά της Forthnet ), η ΕΕΤΤ είχε εκφράσει εμμέσως αλλά σαφώς τις αντιρρήσεις της στην συγκέντρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Στην ίδια κατεύθυνση είχε εκφραστεί και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας μέσω του υπουργού Νίκου Παππά.
Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του GSMA (Διεθνής Ενωση των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Τεχνολογίας GSM) «ο αριθμός των MVNO που λειτουργούν παγκοσμίως, αυξήθηκε σε περίπου χίλιους μέχρι το τέλος του έτους 2017, λόγω κανονιστικής πολιτικής που αποσκοπεί στην αύξηση του ανταγωνισμού και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος στην αγορά MVNO από πολλές εταιρείες όπως ISP (εταιρείες παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών) και κατασκευαστές συσκευών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αναφορά GSMA Intelligence.
Με την ιστορική απόφασή της η ΕΕΤΤ δημιουργεί νέα συνθήκες στον ανταγωνισμό της κινητής τηλεφωνίας. Επίσης ανοίγει μία νέα και σημαντική αγορά υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την εκκολαπτώμενη ελληνική αγορά υπηρεσιών «εικονικής» παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
Γιάννης Χαλαβάζης – real.gr