Πολιτική
Νίκος Ανδρουλάκης: Αναποτελεσματική η επιχείρηση «Ειρήνη»
Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της Επιχείρησης «Ειρήνη» θέτει με γραπτή του ερώτηση ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Αφορμή της ερώτησης στάθηκαν τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως την αποτυχία της Επιχείρησης να σταματήσει και τελικά να ελέγξει την περασμένη εβδομάδα ένα εμπορικό πλοίο που ξεκίνησε από την Τουρκία.
Ήδη από τις 26 Μαΐου ο κ. Ανδρουλάκης είχε θέσει το θέμα της επιχειρησιακής ενίσχυσης της Επιχείρησης στον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, της οποίας είναι Αντιπρόεδρος. Η τότε απάντηση, προϊδέαζε για ενίσχυση με τουλάχιστον δύο φρεγάτες από Ιταλία και Ελλάδα, σε συμπλήρωση της Γαλλικής που ήδη συμμετείχε. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, φάνηκε πως το μόνο διαθέσιμο πλοίο της Επιχείρησης ήταν η Ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», με το εμπορικό πλοίο συνοδεία τριών Τουρκικών φρεγατών να αρνηθεί τον έλεγχο.
Σαφείς απαντήσεις για την ενίσχυση της επιχείρησης «Ειρήνη» ζητά ο κ. Ανδρουλάκης, ρωτώντας τον κ. Borrell, ποια θα είναι η αντίδραση του επιχειρησιακού διοικητή την επόμενη φορά που κάποιο πλοίο αρνηθεί τον έλεγχο από πλοία που ανήκουν στην επιχείρηση, καθώς και εάν προτίθεται να προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μετά από αυτή την προκλητική κίνηση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Την περασμένη Τρίτη, ένα εμπορικό πλοίο ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη, υπό τη συνοδεία τριών φρεγατών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ιταλός Διοικητής, της Ναυτικής Επιχείρησης «Ειρήνη» έδωσε εντολή στο πλήρωμα της Ελληνικής Φρεγάτας «Σπέτσαι» να πλησιάσει το συγκεκριμένο πλοίο και να ελέγξει το φορτίο του. Όμως, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, καθώς μία από τις Τουρκικές φρεγάτες απάντησε ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται υπό την «κρατική εξουσία της Τουρκίας». Κατά συνέπεια, ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα το πλοίο αυτό να συνεχίσει κανονικά την πορεία του προς τη Λιβύη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελληνική φρεγάτα αποτελεί το μόνο πολεμικό πλοίο που αυτή τη στιγμή συμμετέχει στην επιχείρηση, καθώς επίσης και ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος:
– Πώς θα διασφαλιστεί η επιτυχία της αποστολής, όταν δυόμισι μήνες μετά την έναρξή της, η Επιχείρηση έχει στη διάθεσή της μόνο ένα πολεμικό πλοίο;
– Σε περίπτωση νέας άρνησης ελέγχου από Τουρκικά πολεμικά πλοία, πώς πιστεύει ο Ύπατος εκπρόσωπος ότι θα πρέπει να αντιδράσουν οι επιχειρησιακοί διοικητές;
– Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς Ένταξη χώρα και αν όχι, σκοπεύει να προτείνει κυρώσεις εναντίον της στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;