Uncategorized
Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις Ερντογάν
Γραπτή ερώτηση για τις νέες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος, κατέθεσε στην Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ομιλία του ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, σε τέμενος. Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει παρόμοιες απειλές.
Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης ο Ευρωβουλευτής, «η προστασία μνημείων όπως η Αγία Σοφία, η οποία ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών και η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα».
Υπενθυμίζει μάλιστα την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2016, η οποία απαντώντας σε γραπτή του ερώτηση, με αφορμή τότε, το ότι για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, μουεζίνης είχε απευθύνει κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, να παρακολουθεί το θέμα από κοντά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη:
Τον Ιούλιο του 2016, όταν για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, μουεζίνης απηύθυνε κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παραβιάζοντας ουσιαστικά τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco, είχα ζητήσει με γραπτή μου ερώτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μου απαντησει τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στην επικράτεια της γειτονικής χώρας.
Δυστυχώς, τρία χρόνια αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν επαναλαμβάνει τις απειλές του ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Μουσουλμανικό Τέμενος.
Όμως η προστασία μνημείων όπως η Αγία Σοφία, η οποία ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού τους χαρακτήρα, αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Είναι συμβατές οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου Προέδρου με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ;
– Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σε τι κινήσεις θα προβεί σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή τους;
– Τι πρωτοβουλίες θα μπορούσε η Επιτροπή να αναλάβει σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;