Uncategorized
Νίκος Ανδρουλάκης: Με το rescEU μειώνονται οι πιθανότητες για νέες ανθρώπινες τραγωδίες (Βίντεο)
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του rescEU, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 620 υπέρ, 22 κατά και 35 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής για την Ομάδα των Σοσιαλιστών τόνισε πως «Τα τελευταία χρόνια σε πολλούς από τους πολίτες, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζουν απόμακροι, ακόμα και εχθρικοί. Όμως στην περίπτωσή μας, η αγωνία τους για καλύτερη προστασία από τις φυσικές καταστροφές, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά για να καταστήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης, δημιουργώντας το rescEU».
Συγκεκριμένα, με την πρόταση που ψηφίστηκε σήμερα, δημιουργείται μία Ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα καναντέρ, το rescEU, που θα βοηθά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όταν οι εθνικές δομές δεν επαρκούν. Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα Κράτη Μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, προβλέπεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής έως το 75% του κόστους για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με Ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα.
Τέλος ενισχύεται σημαντικά ο τομέας της πρόληψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητήσει από τα Κράτη Μέλη να παράσχουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και να προτείνει τη βελτίωση ή ενίσχυσή τους.
Όπως τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τις φυσικές καταστροφές, με τη νομοθεσία όμως που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε την δυνατότητα στα Κράτη να μειώσουν τις επιπτώσεις τους και να μη ζήσουμε ξανά νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτές στην Πορτογαλία και στο Μάτι».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη:
Τα τελευταία χρόνια σε πολλούς από τους πολίτες, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζουν απόμακροι, ακόμα και εχθρικοί.
Όμως στην περίπτωσή μας, η αγωνία τους για καλύτερη προστασία από τις φυσικές καταστροφές, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά για να καταστήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης, δημιουργώντας το rescEU.
Σήμερα η ανθρωπιά, η στήριξη των λιγότερο δυνατών και η περιβαλλοντική ηθική είναι νικητές.
Η αφορμή για την συγκεκριμένη πρόταση ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία.
Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μία νέα τραγωδία θα έπληττε την Ευρώπη, αυτή τη φορά στο Μάτι, λίγο έξω από την Αθήνα, με πάνω από 100 νεκρούς.
Τα γεγονότα αυτά κατέστησαν σαφές σε όλους ότι πρέπει να προσφέρουμε μία ουσιαστική απάντηση στις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών.
Στις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής ή ανεπαρκούς προετοιμασίας από τις εθνικές αρχές δεν μένουμε παρατηρητές, αλλά δίνουμε μια ισχυρή απάντηση.
Όλοι μαζί, με περισσότερη οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του.
Ο δρόμος της πολιτικής ενοποίησης είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια που βάζουν οι θιασώτες μιας Ευρώπης όπου η αλληλεγγύη δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο με κόστος που δεν θέλουν να αναλάβουν.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών Μελών.
Δημιουργούμε το rescEU, μια ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα καναντέρ, τα οποία και θα αγοραστούν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το 80 έως 90% των συνολικών εξόδων, διασφαλίζοντας ότι καμία χώρα δε θα μείνει ξανά αβοήθητη.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έως 75% για τη συντήρηση των εθνικών μέσων.
Η βοήθεια αυτή σε χώρες όπως η Ελλάδα που η αδυναμία επισκευής λόγω της οικονομικής κρίσης έχει περιορίσει πολύ τα εθνικά μέσα είναι παραπάνω από απαραίτητη.
Τέλος ενισχύουμε την πρόληψη, διατηρώντας ανόθευτα τα χαρακτηριστικά αλληλεγγύης.
Απορρίψαμε την πρόταση του Συμβουλίου, που προέβλεπε την εισαγωγή ποινών για τις χώρες που ζητούν συχνά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού.
Αντιθέτως, δίνουμε τη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τα μέτρα πρόληψης του συγκεκριμένου κράτους και όπου χρειάζεται να προβαίνει σε συστάσεις για βελτίωση ή ενίσχυση των εθνικών σχεδίων προστασίας.
Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξαρτήτως του Κράτους Μέλους που κατοικούν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και να ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τους βοηθήσει με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο σε περίπτωση μίας έκτακτης ανάγκης.
Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τις φυσικές καταστροφές. Όμως με την νομοθεσία που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα στα Κράτη να μειώσουμε τις επιπτώσεις τους και να μη ζήσουμε ξανά νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτές στην Πορτογαλία και στο Μάτι.