Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Ο Νίκος Μπαλαμπάνης για την αυτόνομη μεταφερόμενη ενεργειακή μονάδα

mpalampanis metrites ejoikonomisis energeias dimosia ktiria

Στην αυτόνομη μεταφερόμενη ενεργειακή μονάδα που παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Όπως είναι γνωστό η μονάδα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει περιοχές ή οικισμούς, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή σε περιπτώσεις διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες υγείας, καταυλισμούς, αντλιοστάσια κ.α.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπαλαμπάνης, «πρόκειται μία ιδέα του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, την οποία βρήκαμε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο της έρευνας που κάνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου μαζί με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής, να βρούμε καινοτόμες ιδέες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή και το όχημα για την ενεργειακή αναβάθμιση».

Σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, ο κ. Μπαλαμπάνης αναφέρει ότι «μας πρότειναν από το ΑΤΕΙ μία δράση, που αναφέρεται στην αυτόνομη μονάδα, η οποία θα μπορέσει να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά πάνελ, με κύριο στόχο να ηλεκτροδοτήσει απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες, καταστροφές, πυρκαγιά ή σεισμό, δηλαδή σε έκτακτες ανάγκες».

Εξηγώντας το πώς θα λειτουργεί αυτή η μονάδα, ο Αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία θα είναι σε μορφή ενός κοντέινερ, θα μπορεί να πάει στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει πληγεί και με την αυτονομία που θα έχει σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα δώσει μία πρώτη βοήθεια στους κατοίκους».

Όπως προσθέτει, «η μονάδα αυτή, με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών πάνελ, αποθηκεύει ενέργεια σε συγκεκριμένες ηλεκτρικές μπαταρίες, την οποία μπορεί να παράσχει σε περίπτωση που την χρειαστεί κάποιο χωριό, καταυλισμός, ή ακόμα και τμήμα κάποιας πόλης». Παράλληλα, ο Νικόλαος Μπαλαμπάνης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η μονάδα αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση ενός οδικού κόμβου ή φωτεινών σηματοδοτών, ώστε να αποτραπούν τροχαία ατυχήματα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση ενός αντλιοστασίου, που δεν έχει δεύτερη πηγή ενέργειας».

Επίσης, μέσω της μεταφερόμενης μονάδας, θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν ακόμα υγειονομικές μονάδες, αφού σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, «θα είναι έτσι δομημένο το συγκεκριμένο όχημα, ώστε όπου υπάρχει εγκατάσταση που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα, θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει την ενέργεια που παράγει». Όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης για τη δημιουργία της μονάδας, ο κ. Μπαλαμπάνης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ, να κάνουμε μια ενεργειακή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «είμαστε η πρώτη περιφέρεια που προχωρά σε αυτή την πιλοτική δράση».

Τέλος, χαρακτηρίζοντας ως σύμμαχο το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, τονίζει ότι «προσπαθούμε να υλοποιήσουμε λύσεις και καινοτόμες ιδέες, ώστε χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχει εξαγγείλει το αρμόδιο υπουργείο, να μπορέσουμε με πολύ ευνοϊκούς όρους να εντάξουμε τέτοιες δράσεις στην καθημερινότητά μας, για το καλό των πολιτών της Περιφέρειας».

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014