Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Νηστίσιμο τσουρέκι

nistisima

Συστατικά

Για το προζύμι

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι
  • 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το προζύμι

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για το τσουρέκι

  • Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία  λωρίδα 40-50 εκ. Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.
  • Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.
  • Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.
  • Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014