Άλλες Ειδήσεις
Νηστίσιμο τσουρέκι
Συστατικά
Για το προζύμι
- 10 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
- 140 γρ. νερό, χλιαρό
Για το τσουρέκι
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 120 γρ. σπορέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. κοφτή μέλι
- 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το προζύμι
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Για το τσουρέκι
- Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.
- Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία λωρίδα 40-50 εκ. Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.
- Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.
- Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.
- Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com