Αψιμαχίες και ένταση στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο (15/2) και μάλιστα με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία. Η ψηφοφορία θα είναι τελικά ονομαστική, μετά το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σύμπραξης Σπαρτιατών και Νίκης. Αντικείμενο των αψιμαχιών η αναμενόμενη διαφοροποίηση βουλευτών της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις και από άλλα κόμματα. Στο θέμα πάντως, παρενέβη και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Παρά την ευρύτατη συναίνεση που συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών η συζήτηση στην ολομέλεια ενόψει της αυριανής ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοινού Σπαρτιάτες και Νίκη ξεκίνησε με ενστάσεις και εντάσεις.
«Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται , χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου[…] Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
«Η προτροπή του πρωθυπουργού, που είναι το δεύτερο μείζον θέμα, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε το ψηφίσουν ή δεν το ψηφίσουν εντός αιθούσης, δηλαδή με παρών ή με κατά, είτε απέχουν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Το σχέδιο νόμου εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Προβλέπει την αναγνώριση των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά και όσων θα γεννηθούν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο «Γονέας 1/ Γονέας 2». Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών.
Αντιπαράθεση και όταν ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο για να καλύψει την κατακραυγή για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη .
«Ανθέλληνες είναι όσοι δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όσοι προσβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς λειτουργίες, όσοι προσβάλλουν τους πολίτες και τις ανεξάρτητες αρχές. Μέχρι πού θα φτάσετε; Πόσο μακριά είναι ο κατήφορος του ψευδοεκσυγχρονιστή; Και το λέω και για εσάς προσωπικά» είπε ο κ. Φάμελλος.
Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «στα θέματα του κράτους δικαίου όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχω να πω δύο ονόματα: Καμμένος και Πολάκης[…] οι φωνές προδίδουν αμηχανία και υποκρισία. Έχετε δει εσείς κάποιον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να πηγαίνει στην Ευρώπη και να υπογράφει ψηφίσματα για διακοπή πόρων; Είναι πατριωτική στάση αυτή;
Και έχετε θράσος και να κουνάτε το δάχτυλο. Το ηθικό πλεονέκτημα σας κατέστρεψε και εξακολουθείτε να κουνάτε το δάχτυλο και στην κοινωνία και στη Νέα Δημοκρατία. Ντροπή σας».
Το νομοσχέδιο στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ το καταψηφίζουν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε «υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2. Ο υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας 2
ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό»
«Ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα» υποστήριξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.
«Ενώσαμε τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Ελληνική Λύση. Είμαστε κεντρικός πόλος απέναντι σας, ό, τι και να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είναι μια μέρα νίκης ενός κινήματος που έλκει την καταγωγή του από πολύ μακριά, από τις διεκδικήσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.
« Πρόοδος για εμένα, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε τι είναι; Είναι ο Έλληνας να έχει καλές παροχές υγείας που δεν τις έχει.
Είναι να έχει ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο που δεν τον έχει» δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.
«Είναι αδιανόητο να παραβιάζουμε το ιερό δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα, όπως ο Δημιουργός Θεός το προόρισε από τη φύση του» ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος.
«Καλέστε τους βουλευτές σας όλους στην ονομαστική ψηφοφορία που έπρεπε να την έχετε ζητήσει εσείς, στην ονομαστική ψηφοφορία που εμείς δεν έχουμε αρκετούς βουλευτές για να τη ζητήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».
Η Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο.
Πέντε κόμματα στηρίζουν την ισότητα στον πολιτικό γάμο
Κοινός τόπος ανάμεσα στα 5 κόμματα που στηρίζουν την ισότητα στον πολιτικό γάμο είναι ότι το νομοσχέδιο έχει προοδευτικό πρόσημο. Βέβαια παρά την ευρεία συναίνεση που αναμένεται να εκφραστεί με 180 θετικές ψήφους, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις διαφοροποιήσεις των βουλευτών από το επί της αρχής «ναι» του κόμματός τους.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να υπερψηφίσουν 110 βουλευτές. Ήδη ο Θάνος Πλεύρης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έδειξε με την τοποθέτησή του «αποχή» και τον Μίλτο Χρυσόμαλλη να εκφράζει αύριο την αρνητική του ψήφο και να μην απέχει, δηλώνοντας υπέρ της πυρηνικής οικογένειας και θεωρώντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο όνομα ενός άκρατου δικαιωματισμού.
Επιφυλάξεις και στο ΠΑΣΟΚ με τους σχεδόν μισούς από τους 32 βουλευτές να απέχουν κατά πάσα πιθανότητα από την ψηφοφορία εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία τους, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απέχει Παύλος Πολάκης και ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Νίνας Κασιμάτη.
Στη Νέα Αριστερά από τους έντεκα βουλευτές υπάρχουν δύο βουλευτές μουσουλμάνοι, οι οποίοι αναμένεται να διαφοροποιηθούν.
Από την άλλη πλευρά τώρα των πολέμιων του νομοσχεδίου, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες ανταγωνίζονται ποιος θα εισπράξει τα μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη από τις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο σε μέρος της κοινωνίας.
Το ΚΚΕ επίσης καταψηφίζει που έχει ένα διαφορετικό σκεπτικό που έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και φοβάται ότι θα ανοίξουν επικίνδυνοι δρόμοι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει έντονο ιδεολογικό χρώμα στη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.
Πηγή: ertnews.gr