Connect with us

Υγεία

Νοσοφοβία – Η ύπουλη ψυχική διαταραχή

Όλοι αναγνωρίζουμε την υγεία ως το υπέρτατο αγαθό και κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση ν’αντιμετωπίσει μια ασθένεια που ενδέχεται να απειλήσει την καλή σωματική (αλλά και ψυχολογική) κατάστασή του. Στην αντίπερα όχθη αυτής της λογικής παραδοχής, στέκονται όσοι πάσχουν από νοσοφοβία και το μυαλό τους βασανίζει διαρκώς η επίμονη σκέψη πως είναι βαριά άρρωστοι.

Ως νοσοφοβία περιγράφεται η ψυχική εκείνη διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής διακατέχεται από έντονους φόβους ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και θεωρείται μια σοβαρή ψυχολογική κατάσταση. Ο φόβος αυτός μεταφράζεται ως η απόλυτη βεβαιότητα πως το άτομο πάσχει από κάποια πολύ σοβαρή πάθηση και μεγαλοποιεί στο μυαλό του οποιοδήποτε σωματικό σύμπτωμα κι αν παρουσιάσει, ακόμα κι αν αυτό είναι αποκύημα της φαντασίας του. Ένας απλός και συνηθισμένο πονοκέφαλος ή μια ζαλάδα μπορεί να τα ερμηνεύσει σαν ένα κακοήθεια στον εγκέφαλο ενώ μια ταχυπαλμία μπορεί να σημαίνει σοβαρή καρδιοπάθεια ή κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Χαρακτηριστικό επίσης αυτής της διαταραχής είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ούτε στους γιατρούς καθώς ο ασθενής επιμένει ότι είναι σοβαρά άρρωστος ακόμα και όταν οι ειδικοί τον διαβεβαιώνουν ότι είναι απολύτως υγιής. Τις περισσότερες φορές ένα τέτοιο άτομο επισκέπτεται πολλούς γιατρούς, θεωρώντας τις προηγούμενες διαγνώσεις λανθασμένες, ενώ κατά βάθος ελπίζει ότι ο επόμενος γιατρός θα επιβεβαιώσει τις υποψίες του, σχετικά με την βαριά ασθένεια από την οποία πάσχει.

Αρνητικός ο αντίκτυπος και στις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.

Ο αδιάκοπος φόβος και η ανησυχία για την υγεία του ατόμου αυτού γίνονται τόσο έντονα, με αποτέλεσμα να αρχίζει να περιορίζεται και να υιοθετεί αυστηρούς κανόνες υγιεινής στο σπίτι του. Η νοσοφοβία μπορεί να τον αποκόψει από κοινωνικές συναναστροφές επειδή φοβάται πως θα κολλήσει κάποια αρρώστια που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάστασή του.

Η νοσοφοβία μπορεί να πάρει και άλλες διαστάσεις, μιας και ο ασθενής μπλέκει σε έναν φαύλο κύκλων πιθανών συμπτωμάτων διαβάζοντας άφθονες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ο ασθενής σε αυτήν τη φάση δε διαθέτει ορθή κρίση και διαβάζοντας για ορισμένα συμπτώματα και ασθένειες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάσχει ή απειλείται από τη χειρότερη εκδοχή.

Οι ειδικοί εξηγούν πως πολλές φορές πως, ως ψυχική διαταραχή, η νοσοφοβία συνδέεται με την οικογένεια του ατόμου και τη σχέση του με τους γονείς του. Σχετίζεται επίσης με την αυστηρότητα και την αυταρχικότητα των γονέων κατά τα παιδικά του χρόνια ή ακόμα με έναν επίσης νοσοφοβικό γονέα ή με την υπερπροστασία των γονέων προς το άτομο.

Έχει διαπιστωθεί πως η νοσοφοβία συνδέεται πολλές φορές ακόμα και με την κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές, που χρήζουν διάγνωσης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης από ειδικό.

therapies.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014