Ειδήσεις
Νοσοκομείο Αγρινίου – Μιχαήλ Σερασκέρης: «Ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία»
Νοσοκομείο Αγρινίου: Ο Διοικητής Μιχαήλ Σερασκέρης, θεωρεί πως είναι πολλοί οι παράγοντες που θα κρίνουν το πόσα και ποια Νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στα απογευματινά ιατρεία για να πραγματοποιούνται χειρουργείαΝοσοκομείο Αγρινίου: Ο Διοικητής Μιχαήλ Σερασκέρης, θεωρεί πως είναι πολλοί οι παράγοντες που θα κρίνουν το πόσα και ποια Νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στα απογευματινά ιατρεία για να πραγματοποιούνται χειρουργεία
Ενδιαφέρον και στο Νοσοκομείο Αγρινίου για τα απογευματινά χειρουργεία όπως αναφέρει η Εφημερίδα «Συνείδηση» στην οποία ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μ. Σερασκέρης τονίζει μεταξύ άλλων: «Η διαδικασία τρέχει ακόμη, ο αριθμός των Νοσοκομείων με απογευματινά χειρουργεία δεν είναι 120»
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Την ώρα που Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους ήταν έξω από την χειρουργική αίθουσα που επρόκειτο να γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο και 150 Κλινικές οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη από την οποία ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ξεκίνησε.
Απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν να γίνουν εδώ και 40 χρόνια(!) και το πρώτο είχε προγραμματιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» προχθές στις 16:00 για να ακολουθήσουν άλλα 3 χειρουργεία, όλα μαζί δύο ορθοπεδικά και δύο επεμβάσεις γενικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση βουβωνοκήλης, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Ο υπουργός Υγείας έχει εστιάσει, εκτός από την μεγάλη αναμονή που έχουν υποστεί χιλιάδες ασθενείς, στο κόστος για τον ασθενή, το οποίο υποστηρίζει ότι θα είναι σημαντικά μικρότερο από το αυτό που θα πλήρωνε στον ιδιωτικό τομέα, όταν για παράδειγμα, το απογευματινό χειρουργείο στο Ε.Σ.Υ. για τη βουβωνοκήλη κοστίζει 500 ευρώ, ενώ στο ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ.
Ο ασθενής με βάση τη νέα Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας θα επιβαρύνεται συνολικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία στο Ε.Σ.Υ. από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.
Η «είδηση» για τα 120 Νοσοκομεία που θα συμμετάσχουν και η αλήθεια
Ενώ πάνω από 150 Κλινικές δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία κι ο Ά. Γεωργιάδης έφερε παραδείγματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, «όπου υπάρχει καταπληκτική συμμετοχή με το 100% του προσωπικού να έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία» αναμένεται να εκφραστεί περισσότερο ακόμη ενδιαφέρον όμως η «είδηση» ότι από τα 125 Νοσοκομεία που υπάρχουν τα 120 «επιθυμούν να συμμετάσχουν» δεν είναι και τόσο ακριβής, σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Μιχάλη Σερασκέρη, με τον οποίο επικοινώνησε η «Συνείδηση».
«Η σωστή διατύπωση για την ακρίβεια της είδησης είναι ότι από τα 125 Νοσοκομεία της χώρας, τα 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία.
Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το ότι 120 Νοσοκομεία θέλουν και είναι έτοιμα να αρχίσουν απογευματινά χειρουργεία.
Η αλήθεια είναι πως είμαστε σε μια εξελισσόμενη διαδικασία, όντως πανελλαδικά πάνω από 150 κλινικές που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, αλλά είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί», δήλωσε ο κος. Σερασκέρης.
Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, είναι πολλοί οι παράγοντες που θα κρίνουν το πόσα και ποια Νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στα απογευματινά ιατρεία, όπως το «ενδιαφέρον που θα υπάρξει ανά περιοχή καθώς δεν αναμένεται παντού το ίδιο ενδιαφέρον και δεν είναι παντού ίδια η χρονική διάρκεια της αναμονής για χειρουργείο».
«Σε γενικές γραμμές, πάντως, μπορώ να πω ότι στο Αγρίνιο υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς για απογευματινά χειρουργεία, ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και για άλλες λύσεις, όπως το να χειρουργούν στο Αγρίνιο γιατροί από άλλες περιοχές, τα Γιάννενα ή την Άρτα για παράδειγμα», τονίζει ο κος. Σερασκέρης που σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για διαδικασία εν εξελίξει.
Νοσοκομεία πρώτης γραμμής και αντιδράσεις
Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής, όπως «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν», Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το «Ιπποκράτειο» και της Περιφέρειας, όπως, τα Γενικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, αντίθετα, όπως αναφέρθηκε, πλήρη αδυναμία να οργανώσουν απογευματινή λειτουργία δήλωσαν οι διοικητές 5 Νοσοκομείων, τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και επαρκή κρεβάτια και προσωπικό για να υποστηρίξουν το εγχείρημα.
Νεότερες αντιδράσεις από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε μετά από τα πρώτα χειρουργεία που επρόκειτο να γίνουν ενώ κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει όταν σχηματοποιηθεί ποια θα είναι η συμμετοχή στα νοσοκομεία του νομού, όπως έγινε με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που έχει εκφράσει ήδη πλήρη αντίθεση στην λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Μάκης Αραβανής μιλώντας στη «Σ» προ ημερών είχε σημειώσει πως σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού διαθέτει κλειστές δύο χειρουργικές αίθουσες. Μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει:
«Όλες οι ενώσεις ανά την Ελλάδα, όπως και αυτή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ι.Ν.Α.), είναι κάθετα αντίθετες με την υλοποίηση, αλλά και τη θεσμοθέτηση, των απογευματινών χειρουργείων.
Είχε γίνει με νόμο επί των ημερών της κα. Γκάγκα στο Υπουργείο Υγείας. Επί της ουσίας όμως τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιούν το φακελάκι, καθώς όποιος ασθενής μπορεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του και να πληρώσει θα μπορεί να παρακάμπτει τη λίστα αναμονής.
Αν πραγματικά ήθελε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να μειώσει τις λίστες αναμονής θα έπρεπε να προσλάβει προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό.
Είναι αυτό ισότιμη διαχείριση με τα απογευματινά χειρουργεία;
Σε καμία περίπτωση.
Η θέση μας, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στα απογευματινά χειρουργεία, εκφράστηκε και θα εκφράζεται και από την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στα απογευματινά χειρουργεία με κυνικότητα.
Θέλει να μας κάνει «γρανάζι» και μας λέει έμμεσα ότι υπάρχει τρόπος να βγάλουμε περισσότερα χρήματα.
Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας άλλος κρίκος της περεταίρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επίσης, βασικό ερώτημα είναι ποιος Γιατρός θα κάνει τα απογευματινά χειρουργεία;
Ο ίδιος που έκανε τα πρωινά;
Πόσες δηλαδή ώρες θα δουλεύει;
Με υποστήριξη από ποιο νοσηλευτικό προσωπικό;
Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε πιθανότατα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο του Αγρινίου.
Στο Αγρίνιο διαθέτουμε τρείς χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν με το ζόρι, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να ανοίξουν και άλλες χειρουργικές αίθουσες.
Πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, με τι δηλαδή προσωπικό, καθώς τέτοιου είδους ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί;».
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr
Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Συνελήφθη 53χρονος για φθορές στη Δ.Ε.Υ.Α.