Uncategorized
O Δημ.Κωνσταντόπουλος για τη διακοπή φοίτησης επιλαχόντων στις Αστυνομικές Σχολές που ήδη φοιτούν σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη
Θέμα: «Διακοπή φοίτησης επιλαχόντων στις Αστυνομικές Σχολές που ήδη φοιτούν σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ»
Κύριε Υπουργέ,
Με την υπ’αριθμ. 6000/2/5150-λζ/ 4-6-2013 προκήρυξη της ΕΛ.ΑΣ ορίστηκε ότι οι επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου του έτους 2013, θα εισάγονταν στην εν λόγω Σχολή το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, σε συνέχεια της παρ. 23 του άρθρου 34 του Ν. 4115/2013. Μαθητές οι οποίοι δεν επέτυχαν στις Σχολές αυτές, έγιναν δεκτοί σε κάποια άλλη σχολή ΑΕΙ-ΤΕΙ, στην οποία στη συνέχεια πραγματοποίησαν την εγγραφή τους και φοίτησαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2015.
Περί τα μέσα του μήνα Σεπτεμβρίου του 2015, κάποιοι από τους μαθητές οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονταν στους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων του 2013 στις Σχολές Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τα ανωτέρω, κλήθηκαν τηλεφωνικά από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ να απαντήσουν αν αποδέχονται την εισαγωγή τους στις οικείες σχολές ως επιλαχόντες. Είναι κρίσιμο να αναφερθεί ότι οι επιλαχόντες αυτοί στο σύνολό τους μέχρι να κληθούν από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν παρακολουθήσει ανελλιπώς τα μαθήματα των σχολών στις οποίες είχαν εγγραφεί το 2013 και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στις ανά εξάμηνο εξετάσεις.
Προϋπόθεση, ωστόσο, για την επιτυχή εισαγωγή τους στις Σχολές Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να καταθέσουν Βεβαίωση Διαγραφής από τη σχολή που φοιτούν. Το δίλημμα που τίθεται σ’ αυτούς τους φοιτητές είναι άδικο, καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους σε Σχολές που φοίτησαν επί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα για να μπορέσουν να εισαχθούν στις Σχολές Αστυφυλάκων. Δηλαδή από τη μία πλευρά πρέπει να επιλέξουν αν θα εισαχθούν στις Σχολές Αστυφυλάκων ιδίως εν μέσω της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και από την άλλη αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στις σχολές τους, στις οποίες εισήχθησαν δίχως να γνωρίζουν ότι θα κληθούν ως επιλαχόντες στην ΕΛ.ΑΣ. δύο χρόνια μετά.
Με στόχο την αποκατάσταση της αδικίας αυτής, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μέριμνα εκ μέρους του Υπουργείου για την περίπτωσή τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να διακόψουν, εφόσον το επιθυμούν τη φοίτησή τους στη Σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους στις Σχολές της Αστυνομίας. Υπάρχει άλλωστε το θεσμικό πλαίσιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αναλόγως στην ειδική αυτή περίπτωση. Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 80 του Ν. 4009/11 ορίζεται: «Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτηση τους στη Γραμματεία της οικείας Σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών οι φοιτητές επανέρχονται στη σχολή.»
Ερωτάσθε, κατόπιν αυτών, κύριε Υπουργέ:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;
- Σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι οι κληθέντες ως επιλαχόντες στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δεν θα απολέσουν οριστικά τη φοιτητική ιδιότητα της Σχολής στην οποία έχουν φοιτήσει για δύο συναπτά ακαδημαϊκά έτη; Θα τους δοθεί η δυνατότητα να υπαχθούν στην παράγραφος 9 του άρθρου 80 του Ν. 4009/2011 που ορίζει το δικαίωμα διακοπής των σπουδών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος