Οικονομία
Ο.Α.Ε.Δ.: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
Ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου οι δήμοι να δηλώσουν τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό, αφού τέλος Ιουλίου λήγει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2020 και ξεκινούν οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας 2021 για 25.000 θέσεις σε δήμους, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς της χώρας.
Άμεσα ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου οι δήμοι να δηλώσουν τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό, αφού τέλος Ιουλίου λήγει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2020 και ξεκινούν οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας 2021 για 25.000 θέσεις σε δήμους, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς της χώρας.
Ειδικότερα η ΚΕΔΕ μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας ανοίγει άμεσα την σχετική πλατφόρμα ώστε οι Δήμοι να δηλώσουν θέσεις για την νέα κοινωφελή εργασία. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι φέτος θα γίνει προσπάθεια ελέγχου των θέσεων που θα αιτηθούν οι Δήμοι.
Στόχος είναι να μην χαθούν θέσεις κοινωφελούς εργασίας όπως έγινε σε προηγούμενους κύκλους επειδή δεν υπάρχουν άνεργοι αυτών των ειδικοτήτων. Ειδικότερα στο τρέχον πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που πήρε δίμηνη παράταση μέχρι τέλος Ιουλίου αν και το πρόγραμμα αφορά 36.500 θέσεις ουσιαστικά και πρακτικά συμμετέχουν 28.000 ωφελούμενοι. Κι αυτό γιατί κάποιες ειδικότητες δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τους ανέργους που υπήρχαν.
Όπως έχει αποκαλύψει το Dikaiologitika News τέλη Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ωφελούμενους σε δήμους, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς. Έτσι δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που τρέχει ήδη και έχει πάρει δίμηνη παράταση που λήγει στα τέλη Ιουλίου.
Ο νέος κύκλος θα αφορά 25.000 ωφελούμενους και θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας, ενώ η ημερήσια αμοιβή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως 546 ευρώ.
Η δράση περιλαμβάνει:
1. Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
2. Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
• εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
• άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
• εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα. Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και των φορέων, όπως:
1. αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα,
2. υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης,
3. βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης,
4. οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων,
5. Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου,
6. μετάβαση στην κυκλική οικονομία,
7. Πρόληψη φυσικών καταστροφών,
8. Πρώτες βοήθειες,
9. Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας,
10. Εργασίες κατασκευαστικού κλάδου.
Θα περιλαμβάνει, παράλληλα, πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών. Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρία επίπεδα γνώσεων (στοιχειώδεις, βασικές και προχωρημένες) με δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.