Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ αναφέρεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών F16 στην Τουρκία.
Η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα της κυβέρνηση για την πώληση στην Τουρκίας 40 νέων μαχητικών και κιτ αναβαθμίσεων και εξοπλισμού για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16 έληξε χωρίς εμπόδια.
Στο μήνυμα του ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει στο Χ: «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων».
#BüyükelçiFlake: “Kongre’nin bu hafta, Türkiye’nin 40 yeni ve 79 modernize edilmiş F-16 uçağı satın almasını onaylama kararı ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Türkiye’nin F-16 filosu, NATO’nun gücü açısından hayati önem taşımakta, Müttefikler’in gelecekte birlikte… pic.twitter.com/4r8kPssQ5j
— U.S. Embassy Türkiye (@USEmbassyTurkey) February 11, 2024
Το μήνυμα του Αμερικανού Πρέσβη μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως επίσημη επιβεβαίωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης πώλησης των F16 στην Τουρκία.
«Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, η έγκριση από το Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό βήμα» είναι ο τίτλος στον δικτυακό τόπο του πρακτορείου Anadolu, ενώ η φιλοκυβερνητική Hurriyet σημειώνει ότι «η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα εμπόδιο που θα σταματούσε την πώληση».
Η επίσης φιλοκυβερνητική ισλαμιστική και εθνικιστική Yeni Safak υπογραμμίζει ότι «η περίοδος ελέγχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία έληξε».
«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει κανένα πολιτικό εμπόδιο για την πώληση F-16 αξίας 23 δισ. δολαρίων στην Τουρκία. Στο εξής, το υπουργείο Άμυνας θα έχει συνομιλίες με το Πεντάγωνο και την κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, προκειμένου να καθοριστούν λεπτομέρειες όπως το εύρος του πακέτου F-16 και ο χρόνος παράδοσης» γράφει η ιστοσελίδα Medyascope.