Slider
O διάλογος στη Βουλή Κωνσταντόπουλου-Αναγνωστοπούλου:Να επανιδρύσετε το Πανεπιστήμιο με έδρα το Αγρίνιο
κ. Υπουργέ,
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος ιδρύθηκε το 2009 με έδρα το Αγρίνιο. Ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας .
Σκοπός του ήταν :
- Η λειτουργία των τμημάτων του να ανταποκρίνονται στη φυσιογνωμία του Νομού.
Όπως:
- στην αγροτική οικονομία ,
- στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων
- στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και
- στην ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών και των νέων τεχνολογιών.
Αποτελώντας έναν πυλώνα ανάπτυξης για τον Νομό και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κι όμως, εν μία νυκτί, με το σχέδιο «Αθηνά» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καταργήθηκε, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς να ληφθούν υπ’όψιν οι λόγοι ίδρυσής του .
Παρελθόν το Τμήμα Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα εντάχθηκαν διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο Αγρίνιο απέμεινε μόνο η έδρα των Τμημάτων, παρότι καθολικό αίτημα όλων ήταν η διατήρηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και η ενίσχυσή του.
Αυτή ήταν και η δική μου θέση.
Το αποτέλεσμα βέβαια γνωστό. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας χάθηκε για την Αιτωλ/νία.
κ. Υπουργέ,
Εσείς, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά είχατε ταχθεί εναντίον του Σχεδίου Αθηνά.
Δεσμευόσασταν μάλιστα ότι θα αποκαταστήσετε τις αστοχίες και αδικίες του Σχεδίου Αθηνά.
Ώρα λοιπόν να το πράξετε.
Πριν ένα χρόνο, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε τη μεταφορά των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα με πρόσχημα τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Κινητοποιήθηκε όλη η τοπική κοινωνία του Αγρινίου, αλλά και ο Νομός ολόκληρος.Προτάθηκαν βιώσιμες λύσεις.
Το θέμα ήρθε δύο φορές στη Βουλή όπου ο ίδιος ανέπτυξα τους λόγους παραμονής και ενίσχυσης των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου.
Αρχικά στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κουράκη σε Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος δεσμεύθηκε για την ενίσχυση και όχι την αποδυνάμωση των Τμημάτων και στη συνέχεια με επίκαιρη ερώτησή μου στον κ. Μπαλτά.
Ο κ. Μπαλτάς τότε, στην απάντησή του τόνισε ότι διαφωνεί με την απόφαση της Συγκλήτου του Παν/μίου Πατρών, δηλώνοντας ότι το Υπουργείο δεν θα την επικυρώσει. Έτσι, είχαμε τη συνέχιση της λειτουργίας των Τμημάτων του Αγρινίου.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ενίσχυση των Τμημάτων.
Αντιθέτως, έχουμε μεθοδευμένες ενέργειες που οδηγούν στη διάλυση των Τμημάτων του Αγρινίου μέσω της αποδυνάμωσης από διδακτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό.
Έτσι λοιπόν τον τελευταίο χρόνο εγκρίθηκαν
- 9 μετακινήσεις μελών ΔΕΠ προς άλλα Πανεπιστήμια ενώ
- 4 ακόμη μετακινήσεις είναι σε εξέλιξη.
Άρα μιλάμε για πλήρη αποδυνάμωση.
Σας ερωτώ λοιπόν:
- Σκοπεύει το Υπουργείο να αποτρέψει το κύμα μετακινήσεων μελών ΔΕΠ από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου; Και με ποιο τρόπο;
- Έχετε στον σχεδιασμό σας την περαιτέρω ανάπτυξή τους;
- Προτίθεστε να εξετάσετε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας;
Δευτερολογία
κ. Υπουργέ,
Έχω αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πίσω από τις μετακινήσεις των μελών ΔΕΠ
κρύβεται η πρόθεση κάποιων να οδηγήσουν τα τμήματα σε λουκέτο.
Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά προς πλήρη ενημέρωσή σας:
Πρώτον, τα ΦΕΚ των μετακινήσεων.
Δεύτερον, την ημερήσια διάταξη των Συνελεύσεων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, στις 19 Ιανουαρίου και 12 Φεβρουαρίου όπου καταγράφεται ξεκάθαρα το κύμα μετακινήσεων.
Τρίτον, αναλυτική περιγραφή του Εργαστηριακού Εξοπλισμού των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγρινίου, αξίας 3.500.000 ευρώ που αγοράστηκε τα τελευταία χρόνια μέσω ΕΣΠΑ. Να τονίσουμε εδώ ότι μαζί με τον εξοπλισμό που είχαν ήδη τα τμήματα, η συνολική αξία του αγγίζει τα 10.000.000 ευρώ. Εξοπλισμός που μαζί με το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των τριών Τμημάτων. Το μόνο που χρήζει λοιπόν είναι η περαιτέρω ενίσχυσή τους. Να επισημάνω δε, ότι τα δυο από τα τρία Τμήματα είναι μοναδικά στην Ελλάδα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που είναι το στοίχημα όλων μας.
Σας ερωτώ λοιπόν,
- Για ποιο λόγο το Υπουργείο συναινεί με τη σιωπή του σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις;
Τα Τμήματα, είχαν άριστες επιδόσεις.
Σε διάστημα μόλις 6 μηνών, η επιτροπή ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας διαχειρίστηκε 20 φακέλους, εκ των οποίων οι 18 αφορούσαν ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό περίπου στα 2.000.000 € . Στοιχεία που μπορούν να ελεγχθούν στην επιτροπή ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών όπου έχουν μεταφερθεί οι φάκελοι .
Ο Δήμος Αγρινίου έχει θέσει στο τραπέζι κάθε δυνατή λύση για την ενίσχυση των τμημάτων.
Έχει παραχωρήσει ήδη δωρεάν δυο σχολικά κτίρια επιφάνειας 10.000 τ.μ.
Έχει επίσης παραχωρήσει έκταση 178 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο για κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων. Ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη για κτιριακές εγκαταστάσεις με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη εγκρίνει την συμμετοχή της στη χρηματοδότηση.
Κ. Υπουργέ,
Στηρίξτε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου και τη συνέχιση λειτουργίας τους.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για νομοθετική παρέμβαση.
Ίδρυση Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, όπου θα υπαχθούν τα πανεπιστημιακά Τμήματα, με ανεξάρτητη διοίκηση και χρηματοδότηση απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας .
Κλείνοντας, αξιολογώντας την αδυναμία του Πανεπιστημίου Πατρών να υποστηρίξει οικονομικώς και ακαδημαϊκώς τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου,
Σας καλώ να τολμήσετε και να επανιδρύσετε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Το οποίο αποτελεί καθολικό αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Μοναδική αναπτυξιακή λύση ώστε να μπορεί στο μέλλον να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής και άλλων τμημάτων στο Νομό με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία.