Τρόπους να βάλουν φρένο στον λιμό που είναι προ των πυλών της Γάζας, αναζητούν ηγέτες της Δύσης, με τον Τζο Μπάιντεν να δίνει εντολή στον αμερικανικό στρατό για κατασκευή προσωρινού λιμανιού στον θύλακα, για μεταφορά δια θαλάσσης περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Κύπρου, απ` όπου τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποπλεύσει το πρώτο πλοίο με βοήθεια προς τη Γάζα.
Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα, το ένα τέταρτου πληθυσμού, βρίσκονται στο χείλος του λιμού, και ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει εντολή στον στρατό να ηγηθεί μιας επείγουσας αποστολής.
«Να κατασκευαστεί μία πλωτή πλατφόρμα στη Μεσόγειο στις ακτές της Γάζας, που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταλύματα. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα πατήσει στο έδαφος. Μια προσωρινή πλατφόρμα θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κάθε μέρα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ενώ επιρρίπτει την ευθύνη στη Χαμάς για το ξέσπασμα της σύγκρουσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμηνύει προς το Ισραήλ ότι πρέπει να επιτρέψει την ροή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.
Η κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας εντάσσεται στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, στην οποία η Κύπρος θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο παρέχοντας το λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας και τον έλεγχο από Ισραηλινούς αξιωματούχους των εμπορευμάτων με προορισμό τη Γάζα.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο επιθεώρησαν τις προετοιμασίες του θαλάσσιου διαδρόμου.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ επιδεικνύει ελάχιστη προθυμία να ανοίξει επιπλέον περάσματα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η παροχή από αέρος ή διά θαλάσσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις χερσαίες οδούς.
Την ίδια ώρα, και παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών, επιμένει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς και Ράφα, στη νότια Γάζα.
Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ: «Κυνική» η πρόταση των ΗΠΑ για κατασκευή λιμανιού
Η αμερικανική πρόταση για την κατασκευή ενός προσωρινού λιμανιού στη Γάζα ώστε να προωθηθεί δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα είναι «κυνική», δήλωσε σήμερα ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.
«Είναι η πρώτη φορά που ακούω κάποιον να λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια προβλήτα. Κανείς δεν ζήτησε προβλήτα, ούτε ο παλαιστινιακός λαός, ούτε η ανθρωπιστική κοινότητα», είπε ο Μάικλ Φάχρι, ο ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα στη διατροφή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Ο Φάχρι, στον οποίο έχει ανατεθεί αυτός ο ρόλος από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως δεν μιλά εξ ονόματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισε «κυνική» την αμερικανική πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα οι ΗΠΑ παραδίδουν βόμβες και πυρομαχικά και στηρίζουν οικονομικά το Ισραήλ. Κατά την άποψή του, η πρόθεση των ΗΠΑ να φτιάξουν ένα λιμάνι οφείλεται στο γεγονός ότι πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και ένα μέρος των Αμερικανών ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον.
Η πρόταση «απευθύνεται στο εθνικό κοινό» των ΗΠΑ, είπε. «Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι η αυξανόμενη κινητοποίηση σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, των ανθρώπων που απαιτούν κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.
«Είπαμε (σ.σ. ο ΟΗΕ) ότι ο λιμός επίκειται αλλά πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε τώρα ότι το Ισραήλ σκόπιμα στερεί το φαγητό από τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και αυτός ο λιμός έρχεται, είναι στη γωνιά του δρόμου. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί δηλώνουν ότι ο λιμός είναι ήδη εκεί ή θα συμβεί ανά πάσα στιγμή είναι ότι αρχίζουμε να βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από υποσιτισμό», είπε ο Φάχρι.
Πηγή: ertnews.gr