Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης με το Ισραήλ, διέψευσε χθες Τρίτη πως χαρακτήρισε «Ολοκαύτωμα» την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως αυτή ήταν «ερμηνεία» των δηλώσεών του από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη “Ολοκαύτωμα”. Το “Ολοκαύτωμα” ήταν ερμηνεία του ισραηλινού πρωθυπουργού, όχι δική μου», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RedeTV. «Δεν περιμένω η ισραηλινή κυβέρνηση να δείξει κατανόηση, διότι τον ξέρω (…) εδώ και πολύ καιρό. Ξέρω την ιδεολογία του», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κ. Νετανιάχου.
Ο Λούλα κατηγόρησε τη 18η Φεβρουαρίου το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας διπλωματική θύελλα. «Αυτό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», είπε ο βραζιλιάνος πρόεδρος στο περιθώριο συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης. «Αυτό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν έχει ξαναγίνει καμιά άλλη στιγμή στην ιστορία. Ή μάλλον, έχει γίνει: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να εξοντώσει τους εβραίους», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις δηλώσεις αυτές και ανακήρυξε τον Λούλα persona non grata, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στο Ισραήλ. Από την πλευρά της, η Μπραζίλια ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις και κάλεσε με τη σειρά της τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδοθεί διακοίνωση διαμαρτυρίας.
Ο Λούλα επανέλαβε χθες πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διαπράττει «γενοκτονία εναντίον γυναικών και παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας πως αυτό είναι «ιστορικό γεγονός». «Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να εξαλείψει τους Παλαιστίνιους» στον θύλακο, επέμεινε.
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος στην G20, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν έφοδο άνευ προηγουμένου στην ισραηλινή επικράτεια, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και απήγαγαν άλλους περίπου 250, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Όμως επικρίνει ολοένα πιο έντονα την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 30.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον θύλακο, όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP