Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωση μέσω ανταλλαγής κρατουμένων, όμως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχτεί τη σκέψη της απελευθέρωσής του και γι’ αυτό το λόγο τον σκότωσε, δήλωσε η στενή συνεργάτιδα του Ναβάλνι, Μαρία Πέβκιτς, σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube.
Η Πέβκιτς, πρόεδρος του ιδρύματος κατά της διαφθοράς που ίδρυσε ο Ναβάλνι και εδρεύει εκτός Ρωσίας, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και δύο υπηκόων ΗΠΑ – που δεν κατονομάζονται – με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν εκτελεστή της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB που εκτίει ποινή φυλάκισης στη Γερμανία, βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο τη στιγμή του θανάτου του, χωρίς όμως να παρουσιάσει στοιχεία για τον ισχυρισμό της.
Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αποκαλύψεις της Πέβκιτς φανερώνουν γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από τους Financial Times, είπε ότι δεν γνώριζε καμία συμφωνία για ανταλλαγή του Ναβάλνι.
Από την πλευρά του, το Reuters επικαλείται δηλώσεις ανώνυμου δυτικού αξιωματούχου ότι δεν είχε γίνει επίσημη πρόταση για ανταλλαγή που θα ενέπλεκε τον Ναβάλνι, όμως είχαν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας. Παράλληλα, δύο ρωσικές πηγές δήλωσαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι είχαν πραγματοποιηθεί συνομιλίες για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και ότι είχε συμφωνηθεί μια ανταλλαγή κατ’ αρχήν.
Ο Βαντίμ Κρασίκοφ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία, αφού καταδικάστηκε το 2019 για τη δολοφονία ενός εξόριστου Τσετσενο-γεωργιανού αντιφρονούντος στο Βερολίνο. Από τον Πούτιν, σε παλαιότερες δηλώσεις του, έχει χαρακτηριστεί «πατριώτης».
Οι ισχυρισμοί της Πέβκιτς
Οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, ανέφερε η Πέβκιτς. Ο Ναβάλνι σκοτώθηκε μια μέρα αργότερα, επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι θα έμενε ελεύθερος, όμως δεν εξήγησε γιατί ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε απλώς αρνηθεί να ανταλλάξει τον Ναβάλνι, εάν ήταν αντίθετος σε μια τέτοια συμφωνία.
Η Πέβκιτς δεν κατονόμασε τους δύο αμερικανούς υπηκόους που φέρονται να εμπλέκονται στην ανταλλαγή μαζί με τον Ναβάλνι. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό προσπαθούν να καταφέρουν τον επαναπατρισμό του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και του πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που βρίσκονται φυλακισμένοι στη Ρωσία, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. Οι ίδιοι αρνούνται οποιαδήποτε κατηγορία.
Ο Πούτιν, ο οποίος δεν έχει προβεί ακόμη σε κανένα σχολιασμό για το θάνατο του Ναβάλνι, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας και των ΗΠΑ σχετικά με τον Γκερσκόβιτς, χωρίς όμως να αναφερθεί στον Ναβάλνι.
Η συνεργάτιδα του Ρώσου αντιφρονούντα ανέφερε επίσης ότι ήταν ο επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς αυτός που έδωσε στον Πούτιν την ιδέα για την ανταλλαγή και ο Ναβάλνι είχε συμφωνήσει με το σχέδιο.
Ο 47χρονος Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σε μια ποινική αποικία της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο, που χαρακτηρίζει τον Ναβάλνι και τους υποστηρικτές του ως εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αρνήθηκε οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη στο θάνατό του.
Η σορός του εκλιπόντος πολιτικού της αντιπολίτευσης παραδόθηκε τελικά στη μητέρα του στην πόλη Σάλεκχαρντ της Αρκτικής το περασμένο Σάββατο. Η ταφή του αναμένεται να γίνει στη Μόσχα, όμως λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, καθώς οι υποστηρικτές του αναζητούν κάποιο χώρο ώστε να πραγματοποιηθεί μια δημόσια τελετή αποχαιρετισμού μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Πηγές: FT, WSJ, ΑΡ, Reuters
Πηγή: ertnews.gr