Στο ρόλο, το έργο και τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αναφέρεται σε συνέντευξή της, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić. Μιλώντας αποκλειστικά στη Δρ. Μάρθα Θεοδώρου, Υπεύθυνη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), η κ. Burić πραγματεύεται πληθώρα επίκαιρων θεμάτων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ κάνει ειδική μνεία και στο ρόλο της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών και της συνεργασίας της με το Συμβούλιο.
Η Γενική Γραμματέας υπογραμμίζει το γεγονός ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Η κ. Burić τονίζει οτι ένας κόσμος που αλλάζει ταχέως απαιτεί νέα επίπεδα διεθνούς συνεργασίας και σημειώνει ότι η πολυμέρεια και η ενεργός δέσμευση από τους δημοκρατικούς παράγοντες είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων. Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει οτι η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες και να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δημοκρατικές αρχές και θεσμούς, καθώς και η προώθηση της αγωγής του πολίτη και της ισχυρής συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες, είναι επίσης απαραίτητα.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ο.Κ.Ε.
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) ιδρύθηκε το 1994, με πρότυπο την Ο.Κ.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελληνική Ο.Κ.Ε. είναι συνταγματικός θεσμός με αποστολή του τη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και τη διατύπωση Γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται στην Επιτροπή. Μέσω του κοινωνικού διαλόγου η Ο.Κ.Ε. επιδιώκει τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών θέσεων για σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία ευρύτερα ή ειδικότερα τμήματα αυτής.
Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τον επιφανέστερο οργανισμό προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ιδρύθηκε το 1949 από ανθρώπους του διαλόγου, που είχαν επιβιώσει μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, και υπήρξαν οι πρωτοπόροι για τη δημιουργία μιας ειρηνικής Ευρώπης, που βασίζεται στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των κανόνων δικαίου.
Κορυφαίο νομικό κείμενο του Συμβουλίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης στα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου. https://www.coe.int/en/web/portal