Εγκεφαλογράφημα
Οδηγίες για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει το γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας οδηγίες και μέτρα προφύλαξης για την πρόληψη επιπτώσεων από υψηλές θερμοκρασίες και επικείμενο καύσωνα.
Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα – Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
Αποφύγετε την βαριά σωματική εργασία, την άσκοπη μετακίνηση και το βάδισμα για πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο.
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Φοράτε καπέλο, σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου, ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Κάνετε πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας.
Προτιμήστε μικρά και ελαφριά γεύματα, περιορίστε τα λιπαρά, τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων).
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας.
Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.
Ειδική σύσταση:
Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, οι χρόνιοι πάσχοντες, τα άτομα που εργάζονται στην ύπαιθρο, είναι πιο ευάλωτοι σε υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Τα άτομα που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγή και για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών.
Τα βρέφη πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρά ντυμένα. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα. Να προσφέρονται, εκτός από το γάλα, και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.α.
Ιδιαίτερη Προσοχή:
Στη θερμοπληξία που εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και παρουσιάζεται με συμπτώματα, όπως: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού. Σημαντικό είναι να παρατηρούμε και να ρωτάμε για την εμφάνιση συμπτωμάτων στα ευπαθή άτομα του περιβάλλοντός μας.
Στο άτομο που παρουσίασε συμπτώματα θερμοπληξίας και μέχρι να μεταβεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα, συνίσταται άμεση μεταφορά του σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρη έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων σε μασχάλες, τράχηλο, βουβωνική περιοχή, δροσερό ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (αν μπορεί να καταπιεί).