Connect with us

Slider

Οδηγός εξελίξεων και στην ελιά η Ένωση Αγρινίου

imerida elia 64

Ανάπτυξη στην Αιτωλοακαρνανία→Προοπτικές, προτάσεις και λύσεις στην απολύτως επιτυχημένη ημερίδα της Ένωσης Αγρινίου.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παραγωγών στη σημερινή ημερίδα για την ελαιοκαλλιέργεια, που πραγματοποίησε η Ένωση Αγρινίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, κάτι που δεν θα μπορούσε να μη σχολιαστεί απ’ τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Θωμά Κουτσουπιά, ο οποίος και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος επιζητά την ενημέρωση, μη παραλείποντας να επισημάνει τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει πια ανάμεσα στην Οργάνωση και τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, καλώντας τους, μάλιστα, να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Συνεταιρισμό, ώστε να μπορέσει να ανταποδώσει, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, αυτή την εμπιστοσύνη.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των παραγωγών για τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, προκάλεσε τα θετικά σχόλια και των καθηγητών πανεπιστημίου, που ως εισηγητές μετείχαν στην εκδήλωση, οι οποίοι και συνεχάρησαν την Ένωση για την άρτια διοργάνωση και την προσπάθεια που καταβάλει στον τομέα της υπεύθυνης ενημέρωσης των αγροτών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την οργανωτική υποστήριξη της food standard και εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) που υλοποιεί η Ένωση και έχει σαν στόχους αφενός την προβολή των δράσεων του Προγράμματος της Ο.Ε.Φ. Ένωσης Αγρινίου και αφετέρου την προβολή του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, τις προοπτικές και τις προτάσεις ανάπτυξης αλλά και την ενημέρωση των παραγωγών για τα προβλήματα και τις λύσεις στην καλλιέργεια της ελιάς.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα φημισμένα ελαιοκομικά προϊόντα, όπως η Κονσερβολιά ή οι επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών, η προσπάθεια εστιάζεται στην περαιτέρω ενίσχυση των ποιοτικών και ποσοτικών τους δεικτών, την ενδυνάμωση της ποιότητας και την ανταγωνιστική τους θέσης στην αγορά. Αποτελέσματα τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την υποστήριξη σε επίπεδο κοινοτικής χρηματοδότησης.

Όπως με έμφαση επισημάνθηκε στην ημερίδα, η Ένωση Αγρινίου δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται και να επενδύει στη βρώσιμη ελιά, με αποτέλεσμα σήμερα, που όλο και περισσότεροι παραγωγοί αποφασίζουν συστηματικά, επαγγελματικά και με όραμα να στραφούν στο προϊόν, να υπάρχει η οργάνωση και οι υποδομές που επιτρέπουν την, επ’ ωφελεία των ίδιων των παραγωγών, καλύτερη δυνατή διαχείριση:

«Γνωρίζοντας την πραγματική αξία της ελιάς και τις δυνατότητες της περιοχής, συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να πάμε ακόμη πιο μακριά τις ελιές μας, ακόμη πιο ψηλά το νομό μας. Με νέες ετικέτες, με συμμετοχή σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις προβολής των προϊόντων μας, με συμφωνίες σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, που, συν τοις άλλοις, διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή τιμή για τους παραγωγούς. Στόχος μας είναι οι ελιές Αγρινίου να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος και στην εισήγησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στους άμεσους στόχους που έχει θέσει ο Συνεταιρισμός για τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία και οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών συνολικά της Οργάνωσης (Α.Σ.ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΜΦΙΓΑΛ, Αρωγήν, Αγρογένεσις), πρόκειται να εκτοξευθεί μέχρι το 2020 σε μεγέθη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ!

Φυσικά, ο κ. Κουτσουπιάς έκανε τον μέχρι σήμερα απολογισμό, παρουσιάζοντας την ιστορική αναδρομή της Ένωσης Αγρινίου από το 1930, οπότε και δημιουργήθηκε, μέχρι σήμερα.

Ο γενικός διευθυντής κ. Νίκος Καζαντζής, παρουσίασε τα τεχνικά δεδομένα του Προγράμματος Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων, τους στόχους και τα αποτελέσματα. Μίλησε για την αειφορική διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας και των φυσικών πόρων της περιοχής, την προστασία και διατήρηση του φυσικού́ περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας των εμπλεκομένων στην παραγωγική́ διαδικασία, την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων:

«Ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, πρωτοπόρος, όπως πάντα, στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον αγροτικό χώρο και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών της περιοχής του, έχει ήδη προετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι παραγωγοί της, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των απαιτήσεων που επιβάλλει τόσο το νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όσο και των απαιτήσεων που επιβάλλει η αγορά για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα (υλοποίηση διαδικασιών Ο.Σ.Δ.Ε., εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής σε καλλιέργειες παραγωγών της, εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας σε μονάδες παραγωγής τροφίμων που διαθέτει).

Με ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλα τα επίπεδα και με πίστη στο προϊόν, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, η Ένωση Αγρινίου ευελπιστεί πλέον σε σημαντική αύξηση της παραγωγής της τα επόμενα χρόνια. Και από τη στιγμή που η καλλιέργεια της ελιάς επανακτά την πραγματική της αξία, όχι σαν δευτερεύουσα, συμπληρωματική ενασχόληση πια, αλλά ως βασική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς, τα δεδομένα επιτρέπουν την αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων που ο Συνεταιρισμός και η Ομάδα Παραγωγών έχουμε θέσει».

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση από τον Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευστάθιος Πανάγου, ο οποίος και μίλησε για την Οργανοληπτική αξιολόγηση της ελιάς, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της ημερίδας (Επιτραπέζια Ελιά: Αξία και προοπτικές).

Στο δεύτερο μέρος (Προβλήματα και λύσεις στην καλλιέργεια της ελιάς), ομιλητές Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσης Περδίκης, που εξήγησε τι οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί, αλλά και η πολιτεία για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, καθώς και για τον επιβλαβές οργανισμό «μαργαρόνια», η γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου κα. Βασιλική Καραπαπά, που λεπτομερώς εξήγησε ποια είναι η απειλή της «Xyrella fastidiosa», της νέας ασθένειας στην καλλιέργεια της ελιάς και όλα όσα οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν για αυτή, ο Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημητρης Τσιτσιγιάννης, που μίλησε για το γλοιοσπόριο της ελιάς, την αιτιολογία και την αντιμετώπισή του.

Στο τέλος της ημερίδας υπήρξε σειρά ερωτήσεων από τους παραγωγούς και δόθηκαν οι δέουσες απαντήσεις από τους εισηγητές.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης.

Σημειώνουμε ότι θα ακολουθήσουν ξεχωριστές αναρτήσεις, όπου αναλυτικά θα παρουσιαστούν μια προς μια όλες οι εισηγήσεις, ώστε οι παραγωγοί που παρακολούθησαν την ημερίδα να μπορέσουν ξανά να ακούσουν και καλύτερα να αφομοιώσουν τα όσα ιδιαίτερα χρήσιμα για αυτούς ειπώθηκαν στην εκδήλωση, όσοι δε, για διάφορους λόγους, δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν, να μπορέσουν και αυτοί να ενημερωθούν και να ωφεληθούν από το περιεχόμενο των εισηγήσεων.

e-ea.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014