Οι κβαντικές τεχνολογίες προσελκύουν επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιες διοικήσεις και μεγάλες εταιρείες και τοποθετούνται ως μία από τις πιο ενοχλητικές επειδή πρόκειται να φέρουν επανάσταση σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών. Θα δυσκολέψουν πολύ τους χάκερ και θα θέσουν τα θεμέλια για την «υπερασφαλή» ιδιωτικότητα.
Η ανταλλαγή μηνυμάτων με πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής ήταν μια διαρκής πρόκληση για αιώνες και η κβαντική τεχνολογία, υποστηρίζουν οι ειδικοί, ξαναγράφει τους κανόνες της κλασικής φυσικής και επιτρέπει να γίνουν πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν αδιανόητα.
Οι αιτήσεις θα είναι πολλαπλές. Θα διασφαλίσουν ότι οι τραπεζικές συναλλαγές προστατεύονται από επιθέσεις, η προστασία των ιατρικών δεδομένων, η κρίσιμη υποδομή – όπως το δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας -, τα δίκτυα επικοινωνιών ή οι εγκαταστάσεις αεροδρομίου, βεβαιώνει ο Vicente Martín, καθηγητής του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης (UPM) και ειδικός στους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη.
Το Υπουργείο Επιστημών, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων προώθησε το «Συμπληρωματικό Σχέδιο για τις Κβαντικές Επικοινωνίες» (ένα από τα οκτώ που έχουν δρομολογηθεί για τον εξορθολογισμό της έρευνας σε στρατηγικούς τομείς) για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας μέσω έρευνας και τεχνολογίας και τώρα μόλις επιλύθηκε η πρώτη φάση – η φάση του σχεδιασμού – της πρώτης ισπανικής αποστολής γεωστατικής κβαντικής διανομής κλειδιού (QKD) για την προώθηση της ασφάλειας των επικοινωνιών.
Μερικές από τις κύριες ισπανικές εταιρείες στον αεροδιαστημικό τομέα (Thales Alenia Space Spain, Sener Aeroespacial ή Telespazio Ibérica) έχουν ήδη επιλεγεί για να προτείνουν τα σχέδιά τους, πριν προχωρήσουν σε μια φάση κατασκευής, επαλήθευσης και επικύρωσης πρωτοτύπων σε ένα έργο που περιλαμβάνει με επένδυση περίπου 125 εκατ. ευρώ στην Ισπανία και η οποία προσχωρεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός αστερισμού ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών.
Εκτός από την κυβέρνηση, οι κοινότητες της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων, της Γαλικίας, της Βαλένθια, της Castilla y León και της Μαδρίτης, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας και η Ερευνητική Ομάδα για την Κβαντική Πληροφόρηση και Επικοινωνία του Πανεπιστημίου συμμετέχουν στο Συμπληρωματικό Σχέδιο για το Κβαντικό Επικοινωνιών και το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης που συντονίζει το σχέδιο.
Η επιστημονική εξήγηση: η κβαντική πληροφορία – αυτό που σήμερα ονομάζεται “qubits” – λειτουργεί διαφορετικά από τα κλασικά “bits” και θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη για κρυπτογραφικές εργασίες που είναι αδιανόητες στον κόσμο της κλασικής φυσικής. Για παράδειγμα, η “Κβαντική διανομή κλειδιού” (QKD) διανέμει με ασφάλεια τυχαία αριθμητικά κλειδιά με βάση τις πληροφορίες που μεταφέρονται στα κβαντικά συστήματα δεν μπορούν να αντιγραφούν.
Έτσι, ένας «χάκερ» δεν μπορεί να επέμβει ή να χειραγωγήσει τα «qubits», επομένως αυτοί οι τύποι κλειδιών αποτελούν τη βάση για να είναι οι επικοινωνίες «υπερασφαλείς», σύμφωνα με την Quantum Information and Communication Research Group του UPM, που θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στην εφαρμογή αυτής της «κβαντικής κρυπτογραφίας».
Ο καθηγητής Vicente Martín, συντονιστής της Quantum Information and Communication Research Group (GIICC) του UPM, τόνισε τα μεγάλα οφέλη που θα φέρουν αυτές οι τεχνολογίες στην κοινωνία στους τομείς των υπολογιστών, της επικοινωνίας και της μετρολογίας.
«Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μας επιτρέψουν να λύσουμε μαθηματικά προβλήματα με ταχύτητα που δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν κλασικό υπολογιστή ή να λύσουμε προβλήματα για τα οποία δεν υπάρχει πλέον λύση, από οικονομικά προβλήματα έως απρόσιτα φυσικά συστήματα και αυτό θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε τις ιδιότητες νέων υλικών ή να βρούμε νέα φάρμακα», εξήγησε στην EFE.
Και έχει διαβεβαιώσει ότι με την κβαντική κρυπτογραφία «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μας», γιατί η ασφάλειά της βρίσκεται στους νόμους της ίδιας της κβαντικής φυσικής και τα πρωτόκολλα στα οποία βασίζεται είναι «ανοσία» σε επιθέσεις από οποιοδήποτε τύπο υπολογιστή (κβαντικό ή κλασικό), που αντιπροσωπεύει «μια αλλαγή παραδείγματος, σε όλα τα επίπεδα, για τις επικοινωνίες του μέλλοντος».
Είναι ακόμα μια ακριβή τεχνολογία, «η οποία δικαιολογείται μόνο εάν οι πληροφορίες που θέλουμε να προστατεύσουμε είναι επίσης πολύτιμες», παρατήρησε ο Vicente Martín, αλλά είναι πεπεισμένος ότι, όπως κάθε τεχνολογία αιχμής, καθώς εξελίσσεται, τα συστήματα θα γίνουν φθηνότερο και προσεγγίζοντας όλο και περισσότερους χρήστες, αλλά έχει επιμείνει στη σημασία του να αρχίσουμε να αλλάζουμε όλη την κρυπτογραφία τώρα για μια άλλη που να είναι ανθεκτική στις επιθέσεις.
Το Συμπληρωματικό Σχέδιο Κβαντικών Επικοινωνιών, είπε ο καθηγητής του UPM, είναι μέρος άλλων ευρωπαϊκών δράσεων μεγάλης κλίμακας, όπως το EuroQCI ( Ευρωπαϊκή Κβαντική Υποδομή Επικοινωνίας ), το μελλοντικό δίκτυο επικοινωνιών που βασίζεται σε κβαντικές τεχνολογίες που θα ενώσει όλη την Ευρώπη σε μια ασφαλή.
Κατά τη γνώμη του, αυτές είναι «κρίσιμες» τεχνολογίες για να διατηρήσει η Ευρώπη την κυριαρχία και την τεχνολογική της ανεξαρτησία από τρίτους και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τονίστηκε η σημασία των τεχνολογιών, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα παραγωγής, προστασία και εγγύηση της ασφάλειας των επικοινωνιών.
Πηγή: ertnews.gr