Connect with us

Επιστήμες

Ο.Η.Ε. – Π.Ο.Υ.: Οι πανδημίες είναι αποτέλεσμα της καταστροφής της φύσης

brazil deforestation 1024x679 1

Οι πανδημίες όπως αυτή του νέου κοροναϊού είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής της φύσης από την ανθρωπότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και της WWF, οι οποίοι τονίζουν ότι ο πλανήτης αγνοεί εδώ και δεκαετίες αυτή τη σκληρή πραγματικότητα.

Το παράνομο και μη βιώσιμο εμπόριο άγριων ζώων σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών και άλλων παρθένων βιότοπων εξακολουθούν να αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό ασθενειών που περνούν το φράγμα των ειδών και μεταδίδονται στους ανθρώπους από άγρια ζώα, δήλωσαν στον Guardian τα στελέχη.

Απευθύνουν κάλεσμα για πράσινη και υγιή ανάκαμψη από την πανδημία του κοροναϊού, κυρίως μέσω μεταρρυθμίσεων στις καταστροφικές μεθόδους εκτροφής οικόσιτων ζώων και στη μη βιώσιμη διατροφή της εποχής μας.

Έκθεση της WWF, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προειδοποιεί: «Ο κίνδυνος να προκύψει στο μέλλον μια νέα ασθένεια που θα μεταδοθεί από την άγρια ζωή στον άνθρωπο είναι σήμερα υψηλότερος από ποτέ, ενώ έχει την ισχύ να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια υγεία, οικονομία και ασφάλεια».

Ο επικεφαλής της WWF στη Βρετανία δήλωσε ότι οι εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit που αποτυγχάνουν να συμπεριλάβουν όρους προστασίας του περιβάλλοντος, καθιστούν τη χώρα «συνένοχη στον αυξανόμενο κίνδυνο μιας νέας πανδημίας».

Κίνδυνος για πολλές ακόμη πανδημίες

Υψηλόβαθμα στελέχη έχουν απευθύνει πλήθος προειδοποιήσεων από τον Μάρτιο, με τους κορυφαίους ειδικούς βιοποικιλότητας στον κόσμο να δηλώνουν ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμη περισσότερα ξεσπάσματα φονικών ασθενειών, αν δεν σταματήσει άμεσα η ταχεία καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής της υπηρεσίας περιβάλλοντος του ΟΗΕ είχε σημειώσει ότι ο κοροναϊός αποτελεί «σήμα κινδύνου για την ανθρώπινη δραστηριότητα» και ότι η τρέχουσα οικονομική νοοτροπία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι ο ανθρώπινος πλούτος εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη.

«Έχουμε δει πολλές νέες ασθένειες να προκύπτουν μέσα στο χρόνο, όπως ο Ζίκα, το AIDS, ο Sars και ο Έμπολα και όλες τους προέκυψαν από πληθυσμούς ζώων σε συνθήκες ισχυρών περιβαλλοντικών πιέσεων», τονίζουν η Ελίζαμπεθ Μαρούμα Μρέμα, επικεφαλής του συμβουλίου του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του ΠΟΥ στον τομέα περιβάλλοντος και υγείας και ο Μάρκο Λαμπερτίνι, επικεφαλής της WWF International, μιλώντας στον Guardian.

Όσον αφορά τον κοροναϊό, σημειώνουν ότι «αυτού του είδους τα ξεσπάσματα είναι σημάδια της επικίνδυνης έλλειψης ισορροπίας στη σχέση μας με τη φύση. Όλα τους δείχνουν ότι η καταστροφική μας συμπεριφορά προς το περιβάλλον θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υγεία μας – μια σκληρή πραγματικότητα που αγνοούμε όλοι μας εδώ και δεκαετίες».

Περαιτέρω φυσική κατατροφή εν μέσω πανδημίας

«Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ ο κοροναϊός μας έχει δώσει άλλον ένα λόγο να προστατεύουμε και να συντηρούμε τη φύση, παρατηρούμε και την εκδήλωση της αντίθετης τάσης. Από το Μεγάλο Μεκόνγκ, μέχρι τον Αμαζόνιο και τη Μαδαγασκάρη, έχουν εμφανιστεί ανησυχητικές αναφορές για αύξηση της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας και των δασικών πυρκαγιών, ενώ πολλές χώρες έχουν προχωρήσει εσπευσμένα σε ανατροπή των περιβαλλοντικών τους νόμων και περικοπές της χρηματοδότησης για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που χρειαζόμαστε την προστασία της φύσης περισσότερο από ποτέ».

«Πρέπει να κινηθούμε προς μια υγιή και πράσινη ανάκαμψη και να θέσουμε σε κίνηση μια ευρύτερη μεταρρύθμιση που θα μας φέρει σε ένα νέο μοντέλο που αναγνωρίζει τη φύση ως θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας. Αν δεν το πράξουμε, και αντ΄αυτού επιδιώξουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα παραμελώντας την προστασία του περιβάλλοντος, των συστημάτων δημόσιας υγείας και των κοινωνικών διχτυών ασφαλείας, έχει ήδη αποδειχθεί ότι θα επιστρέψουμε σε μια ψευδεπίγραφη ανάπτυξη. Θα καταλήξουμε να πληρώνουμε τον «λογαριασμό» ξανά και ξανά».

Τι αναφέρει η έκθεση της WWF

Η έκθεση της WWF καταλήγει ότι οι κινητήριες δυνάμεις για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα άγρια ζώα στους ανθρώπους είναι η καταστροφή της φύσης, η εντατικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και της εκτροφής ζώων, όπως επίσης και το εμπόριο και η κατανάλωση άγριων ζώων υψηλού κινδύνου.

Η έκθεση παροτρύνει όλες τις κυβερνήσεις να εισάγουν και να επιβάλουν νόμους που θα δώσουν τέλος στη φυσική καταστροφή που προκαλούν οι σημερινές εφοδιαστικές αλυσίδες, και τους πολίτες να προχωρήσουν σε μετατροπές της διατροφής τους, ώστε να γίνει πιο βιώσιμη.

Το μοσχάρι, το φοινικέλαιο και η σόγια ανήκουν στα εμπορεύματα που συνδέονται συχνά με την αποψίλωση των δασών, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών είναι το καλύτερο μέσο που έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους προκειμένου να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.

Η Τόνια Στιλ, επικεφαλής της WWF στη Βρετανία, σημειώνει ότι οι εμπορικές συμφωνίες που θα συναφθούν για την μετά-Brexit εποχή θα πρέπει να περιλαμβάνουν όρους προστασίας της φύσης: «Δεν μπορούμε να μείνουμε συνένοχοι στον αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης νέων πανδημιών. Χρειαζόμαστε ισχυρή νομοθεσία και εμπορικές συμφωνίες που δεν μας επιτρέπουν να εισάγουμε τρόφιμα που έχουν παραχθεί μέσα από τη ραγδαία αποψίλωση των δασών ή που οι διαδικασίες παραγωγής τους αγνοούν τις κακές συνθήκες πρόνοιας και την έλλειψη περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις παραγωγούς χώρες. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια χρυσή ευκαιρία να εισάγει μεταμορφωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο».

Η έκθεση της WWF αναφέρει ότι το 60% – 70% των νέων ανθρώπινων ασθενειών που έχουν εμφανιστεί από το 1990 και έπειτα, προέκυψαν από την επαφή με την άγρια ζωή. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου 178 εκατομμύρια εκτάρια δασών έχουν αποψιλωθεί, έκταση που αντιστοιχεί σε μέγεθος επταπλάσιο της Βρετανίας.

Πηγή: www.theguardian.com

Advertisement

AgrinioTimes ©2014