Διεθνή
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αδριανούπολη για την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών
Στην Ι.Ακολουθία, που τελέστηκε στον κατάμεστο από προσκυνητές Ι.Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Βουλγαρικής Κοινότητας, χοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγκαλιάζει όλα τα έθνη και όλους τους λαούς εις τους οποίους μετέδωσε, δια της ιεραποστολικής του δράσεως, την Αγίαν Ορθόδοξον Πίστιν και το Ορθόδοξον βάπτισμα», επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Ι.Ακολουθία της Δ’ Στάσεως των Χαιρετισμών, που τελέστηκε την Παρασκευή, 5 Απριλίου, το πρωί, στον κατάμεστο από προσκυνητές Ι.Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Βουλγαρικής Κοινότητας Αδριανουπόλεως, όπου παρέστη συμπροσευχόμενος, από του Ιερού Βήματος. Κατά την Ι.Ακολουθία χοροστάτησε ο οικείος ποιμενάρχης, ο οποίος υποδέχθηκε με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ευχαριστώντάς τον, μεταξύ άλλων, για το αμείωτο πατρικό ενδιαφέρον και την στήριξή του προς το ποίμνιο της Επαρχίας του.
Εκκλησιάστηκαν o Μητροπολίτης Στάρας-Ζαγοράς Κυπριανός, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ο οποίος απηύθυνε θερμούς λόγους προς τον Παναγιώτατο, ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη Vassil Valchev, η Πρόξενος της Ελλάδος στην ίδια πόλη Σωτηρία Θεοχαρίδη, ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Κοινότητας της Πόλεως Βασίλειος Λιάζε, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, οι δήμαρχοι Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Νέας Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Δέρβος, μαθητές του ομογενειακού Γυμνασίου της Ίμβρου, μαζί με τους καθηγητές τους, πιστοί από την Αδριανούπολη και προσκυνητές από την Πόλη αλλά και από την Ελλάδα και την Βουλγαρία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην αντιφώνισή του, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που βρέθηκε στην Αδριανούπολη, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου. Αναφερόμενος δε στην βουλγαρική Κοινότητα της πόλης, η οποία υπάγεται πνευματικώς και κανονικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επεσήμανε:
«Πράγματι, όπως ελέχθη, Έλληνες και Βούλγαροι είμεθα ενωμένοι εις την Ορθόδοξον πίστιν. Αυτή είναι υπεράνω οιασδήποτε άλλης διακρίσεως, γλώσσης, γένους, φυλής. Μας ενώνει η κοινή κολυμβήθρα, το βάπτισμα εντός της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μας ενώνει η πίστις μας εις τον άγιον Τριαδικόν Θεόν, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα. Μας ενώνει η γλυκεία προσμονή της Αναστάσεως του Κυρίου, μας ενώνει η χαρά της Ανοίξεως. Μας ενώνουν κοινά ιδανικά, κοινές αξίες, αξίες πανανθρώπινες και ιδεώδη, τα οποία φυλάγει η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία απαρασάλευτα δια μέσου των αιώνων. Και χάρις εις αυτά τα ιδανικά και τις αξίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγκαλιάζει όλα τα έθνη και όλους τους λαούς εις τους οποίους μετέδωσε, δια της ιεραποστολικής του δράσεως, την Αγίαν Ορθόδοξον Πίστιν και το Ορθόδοξον βάπτισμα. Και μεταξύ αυτών των εθνών και των λαών που εκχριστιανίστηκαν και εκπολιτίστηκαν χάρις εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως, πρώτη είναι η Εκκλησία της Βουλγαρίας. Η πρωτότοκος θυγατέρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι η Αγιωτάτη Ορθόδοξος Εκκλησία της Βουλγαρίας, δια την οποίαν η Μητέρα της Εκκλησία, η Κωνσταντινούπολις, σεμνύνεται. Και επωφελούμαι της ευκαιρίας της παρουσίας του φιλτάτου αδελφού Αγίου Στάρας Ζαγοράς κυρίου Κυπριανού για να στείλω από εδώ, από την Αδριανούπολη, τον αδελφικόν ασπασμόν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Βουλγαρίας κύριον Νεόφυτον και εις όλην την σεβασμίαν Ιεραρχίαν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και να ευχηθώ εις τον λαόν της, ολόκληρον τον ευσεβή βουλγαρικόν λαόν, όπως και εις τους παρόντας αδελφούς από την Ελλάδα, ένα ευφρόσυνον Άγιον Πάσχα».
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλγαρικής Κοινότητας κ.Βασίλειο Λιάζε, για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε, «και για τα ευλαβικά αισθήματά του προς την Μητέρα Εκκλησία», και πρόσθεσε:
«Εξομολογούμαι σε όλους σας ότι αισθάνομαι πανευτυχής για το προσκύνημά μου αυτό εις την Αδριανούπολη, στην οποία δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι. Έκανα δοξολογία την άλλη φορά εις τον Άγιον Γεώργιον, τον άλλο Ναόν, και ομίλησα προς τους εδώ αδελφούς μας Βουλγάρους και τους μετέφερα την ευλογίαν της Μητρός των Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, από το Φανάρι. Και σήμερα τους εύχομαι όλα τα καλά του Θεού και τους συγχαίρω διότι απέκτησαν ένα άξιο Ποιμενάρχη εν τω προσώπω του αδελφού Αγίου Αδριανουπόλεως κυρίου Αμφιλοχίου, ο οποίος τους αγκάλιασε όλους στοργικά και τους διαποιμαίνει χωρίς καμίαν διάκριση, χωρίς καμίαν υστεροβουλίαν, με αγάπη ανεξαιρέτως προς όλους. Άγιε Αδριανουπόλεως, είστε ένας πολύτιμος Ιεράρχης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Εδώ και πέντε χρόνια που προήχθητε εις τον Αρχιερατικόν βαθμόν και ταυτοχρόνως ανελάβατε την εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τας Αθήνας επιτελείτε ένα σπουδαίον έργον, πολλές φορές αφανώς και αθορύβως, αλλά πάντοτε ουσιαστικώς και αποτελεσματικώς, με την σοφίαν σας, με την εμπειρίαν σας, με τις γνώσεις σας, ιδιαιτέρως εις το Κανονικόν Δίκαιον, αλλά υπεράνω όλων με την αγάπην σας και την αφοσίωσίν σας εις το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Είναι μια αγάπη δεδομένη, πασίδηλος, αναφαίρετος, αμείωτος, όχι τώρα μόνον που είσθε Ιεράρχης του Πατριαρχείου μας αλλά και προηγουμένως ως μοναχός, ως μέλος της Αδελφότητος Αγίας Παρασκευής Μαζίου, πάντοτε υπήρξατε εις το πλευρόν του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε δι’ αυτό. Εις ανάμνησιν της σημερινής επισκέψεώς μου εις την θεόσωστον Επαρχίαν σας θα σας δώσω το εγκόλπιον το οποίον φέρω, το οποίον έχει επάνω την παράστασιν της Αναστάσεως του Κυρίου, και εύχομαι η πορεία σας και η ποιμαντορία σας εδώ να είναι πάντοτε αναστάσιμος».
Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην παρουσία των μαθητών από την Ίμβρο.
«Η χαρά μου διπλασιάζεται και πολλαπλασιάζεται με την παρουσία και την συμπροσευχήν των αγαπητών παιδιών μας από την γενέτειραν Ίμβρον, την προσφιλή και πολυπόθητον. Τα παιδιά, τα οποία έφεραν καινούργια ζωή στο νησί μας μετά την επαναλειτουργία των σχολείων μας εκεί, μετά από σιωπή και παύση μισού αιώνος. Ευχαριστούμε τον Θεό των Πατέρων μας που μας έδωσε αυτή την μεγάλη ευλογία να έχουμε και πάλι ελληνικά Γράμματα, ελληνικήν Παιδείαν εις την μητρικήν μας γλώσσα εις την γενέτειραν Ίμβρον μετά τον κατατρεγμόν τον οποίον υπέστημεν εμείς οι Ίμβριοι κατα τη δεκαετία του ’60 και επέκεινα. Δοξάζουμε τον Θεό και ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι συνετέλεσαν ώστε να έχουμε και πάλι τα Ρωμέηκα μειονοτικά μας σχολεία εκεί. Και μεταξύ άλλων ευχαριστώ διά πολλοστήν φορά τον εντιμολογιώτατον και αγαπητόν Άρχοντα κύριον Λάκη Βίγκα για τους πολλούς κόπους του, ώστε να έχουμε και πάλι ανοικτά σχολεία και πολλά παιδιά εις την γενέτειρα. Επιφυλάσσομαι να ξανασυναντήσω τα αγαπητά μας παιδιά, τον άλλο μήνα εις την Ίμβρο, και να αναγεννηθώ και εις αυτό το προσκύνημά μου εκεί, όπως αναγεννώμαι κάθε φορά που πατώ τον πάτριον έδαφος».
Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος, κατά την τέλεση της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Άρτης Καλλινίκου. Υποδεχόμενος τους προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδος αναφέρθηκε στη διαχρονική μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για τα ανά τον κόσμο τέκνα της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη απονομή Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Την ευχή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ζήτησε και έλαβε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος, πριν από την ενθρόνισή του.
Ο νέος Ποιμενάρχης της ιστορικής Μητροπόλεως της Μακεδονίας, μίας από τις εν Ελλάδι Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου των «Νέων Χωρών», επισκέφθηκε την Πέμπτη, 4 Απριλίου, το Ιερό Κέντρο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, συνοδευόμενος από τον γέροντά του, Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, του οποίου ήταν Πρωτοσύγκελλός μέχρι και την εκλογή του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συνεχάρη για την επάξια εκλογή του και του ευχήθηκε καλλίκαρπη Ποιμαντορία και του έδωσε αρχιερατικά δώρα.