Connect with us

Επιστήμες

Οκτώ ερευνητικές ομάδες Πολυτεχνείων της χώρας με τις κατασκευές τους στην Φλώρινα

ereunitikes omades polutexneion florina

Η Φλώρινα για λίγο έζησε το σφυγμό και την ατμόσφαιρα των μεγάλων σαλονιών αγωνιστικών αυτοκινήτων και τεχνολογίας. Στην ακριτική πόλη συγκεντρώθηκαν οκτώ φοιτητικές ομάδες από τις Πολυτεχνικές σχολές της χώρας με τα επιστημονικά τους επιτεύγματα, τις κατασκευές τους, με τις οποίες συμμετέχουν σε διεθνής αγωνιστικές διοργανώσεις στην Ευρώπη και περιλαμβάνουν μονοθέσια αγωνιστικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη, ακόμη και μικρά αεροπλάνα.

Στο ερώτημα γιατί συγκεντρώθηκαν στην Φλώρινα και όχι σε κάποια μεγαλούπολη, φρόντισε να μας απαντήσει η νεαρή Μηχανολόγος – Μηχανικός, Θωμαή Τιριακίδου, της εταιρίας B&T Composites, που έχει έδρα τη Φλώρινα, και παράγει προϊόντα από ανθρακονήματα, τα οποία εξάγει σε όλη την Ευρώπη. Όπως εξήγησε “όλα τα υλικά των κάρμπον κατασκευών, που ενσωματώνουν την ερευνητική και σχεδιαστική δουλειά των επιστημονικών φοιτητικών ομάδων, φέρουν την σφραγίδα της εταιρίας, που υπό την μορφή χορηγίας στηρίζει όλες τις τεχνολογικές προσπάθειες των φοιτητικών ομάδων τα τελευταία τουλάχιστον πέντε έτη”.

Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας το θερμόμετρο έδειχνε -1 βαθμό, άρχισε να χιονίζει και οι οκτώ ομάδες των φοιτητών προσπαθούν να μετακινήσουν τα μονοθέσιά τους στις προστατευτικές ομπρέλες που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο.

Ο Νάσος Σπετσιέρης, της ομάδας “UoP Racing”, του Πολυτεχνείου Πατρών, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιέγραψε με καμάρι την ιστορία της ομάδας, που το 2002 έφτιαξε το πρώτο μονοθέσιο στην Ελλάδα και τα τελευταία τρία χρόνια πρωτοπορεί στην κατασκευή του ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου, σαρώνοντας τα βραβεία και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, στη διάσημη πίστα του Σιλβερστόουν στην Αγγλία, για την καλύτερη απόδοση σε θέματα κατανάλωσης και ενέργειας. Για την εμπειρία, να συναγωνίζεσαι μεγάλες ομάδες με παράδοση, πλούσιους προϋπολογισμούς και με την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία στο πλευρό τους, ανέφερε, ότι, “κάνοντας ότι καλύτερο στην δουλειά μας έχουμε φτάσει στο σημείο να τους κοιτάμε στα μάτια”.

Η Κωνσταντίνα Φουντούλη, της ομάδας “Ωκεανός” του τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ μας δείχνει το σκάφος τους, που ζυγίζει μόλις 33 κιλά, μπορεί να μεταφέρει οκταπλάσιο φορτίο του βάρους του και που κατέκτησε την 4η και 13η θέση, ανάμεσα σε 25 ομάδες από πανεπιστήμια της Ευρώπης. “Προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας για τους αγώνες Hydrocontest 2018 με στόχο να κάνουμε την Σχολή μας καλύτερη και την χώρα μας πιο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο”, κατέληξε.

“Στην Ιταλία κατακτήσαμε την 6η θέση, στην Ουγγαρία την 5η και στην απαιτητική και δύσκολη διοργάνωση της Γερμανίας καταφέραμε να είμαστε στις 12 ομάδες που τερμάτισαν αισίως σε ένα πολύ απαιτητικό διαγωνισμό”, δηλώνει, γεμάτος χαρά, δίπλα στο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο “Ήβη”, ο Αντώνης Καραμεσίνης, της ομάδας “Racing Team Electric”, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Μας εξήγησε ότι “θέλουμε να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση” και αυτή την περίοδο στα εργαστήρια του ΑΠΘ ετοιμάζεται το τρίτο μονοθέσιο, που θα λάβει μέρος στους αγώνες του 2018, με σημαντικές βελτιώσεις “όπως το σύστημα διαχείρισης συσσωρευτών που είναι δική μας καινοτομία και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να δουλεύει με αξιοπιστία”, όπως αναφέρει.

Ο Νικόλαος Καραγκούνης, από την ομάδα “TEΙWM Racing Team”, του τμήματος Μηχανολόγων και Βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνει: “είμαστε το πρώτο ΤΕΙ που ολοκληρώνει μια τέτοια προσπάθεια και αυτή τη περίοδο με την βοήθεια των χορηγών μας σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε από το μηδέν την βελτιωμένη έκδοση του Δαίδαλου. Θα είμαστε έτοιμοι για την συμμετοχή μας στους αγώνες”.

Τα αδέλφια Θωμαή και Κοσμάς Τιριακίδου, αποτελούν την δεύτερη γενιά των μηχανικών της επιχείρησης B&T Composites, δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ομαδικές ερευνητικές προσπάθειες των φοιτητών από τα Πολυτεχνεία της χώρας, σημειώνοντας ότι “θέλουμε άμεση σχέση με τα πανεπιστήμια, χρειαζόμαστε την συνέργειά τους, και τα πανεπιστήμια χρειάζονται τα προϊόντα μας για να κάνουν τις έρευνες και τα πειράματά τους”.

Στην πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Αγωνιστικών Ομάδων Μονοκινητήριων Κατασκευών, που έγινε στην Φλώρινα, συμμετείχαν: η “ΑRT”, από το ΑΠΘ, με το μονοθέσιο “ART18”, η “UoP Racing”, με το ηλεκτροκίνητο του Πολυτεχνείου Πατρών, η ομάδα Κένταυρος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το μονοθέσιο “Θηρέας”, η ομάδα “TEΙWM Racing Team”, με το μονοθέσιο “Δαίδαλος 76”, η “Racing Team Electric”, του ΑΠΘ, με το μονοθέσιο “EVE”, η ASAT, από το ΑΠΘ, με το αεροπλάνο “Νεφέλη”, η ομάδα “Ωκεανός”, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με το σκάφος “Heavy weight” και η ομάδα “TYΦΟΟΝ”, από το Πολυτεχνείο Κοζάνης, με τη μοτοσικλέτα “Χίμαιρα”.

real.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014