Connect with us

Επιστήμες

Ωκυτοκίνη: Η «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

heart 762564 1280

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως η «ορμόνη της αγάπης», είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ευθύνεται για συναισθήματα όπως η αγάπη, η απόλαυση και η αφοσίωση. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η φυσική χημική ουσία παίζει κρίσιμο ρόλο και σε άλλες γνωστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της μνήμης. Τώρα, μια νέα μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο η ωκυτοκίνη επηρεάζει τη μνήμη, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της άνοιας.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο μελέτησε τον ρόλο της ωκυτοκίνης στην ενίσχυση της μνήμης σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, διερεύνησε πώς η ενεργοποίηση των νευρώνων που παράγουν ωκυτοκίνη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα των ζώων να αναγνωρίζουν αντικείμενα με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη τους παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση των επιδράσεων της ορμόνης στον εγκέφαλο και των δυνατοτήτων της ως θεραπευτικού παράγοντα.

«Προηγουμένως είχαμε προτείνει ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να είναι ένας νέος υποψήφιος θεραπευτικός παράγοντας για την άνοια με βάση μελέτες που χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικού για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Για να το διερευνήσουμε περαιτέρω, σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε τον ρόλο της ενδογενούς ωκυτοκίνης στη γνωστική λειτουργία των ποντικιών», αναφέρει ο Ακιγιόσι Σάιτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο.

Οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους νευρώνες της ωκυτοκίνης στον παρακοιλιακό υποθαλαμικό πυρήνα (PVN) του εγκεφάλου και την παρατήρηση της επίδρασής τους στις γνωστικές επιδόσεις μέσω του τεστ αναγνώρισης νέων αντικειμένων (NORT), το οποίο χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας της μνήμης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων είχε βαθιά επίδραση στη μακροπρόθεσμη μνήμη αναγνώρισης αντικειμένων, αν και δεν άλλαξε τη βραχυπρόθεσμη χωρική μνήμη στο τεστ Y-maze.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν ο εντοπισμός του supramammillary nucleus (SuM) ως κρίσιμης περιοχής όπου η ωκυτοκίνη διευκολύνει τις διαδικασίες μνήμης. Η ενεργοποίηση των νευρώνων της ωκυτοκίνης στον PVN οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα στον SuM και στην οδοντωτή έλικα, τμήμα του ιππόκαμπου – γνωστός για τον ρόλο του στη διαμόρφωση των αναμνήσεων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης στη μνήμη διαμεσολαβούνται μέσω συγκεκριμένων νευρικών οδών που συνδέουν το PVN με το SuM.

Η μελέτη αυτή είναι πρωτοποριακή ως προς την απόδειξη της συμμετοχής της ωκυτοκίνης στη μνήμη αναγνώρισης αντικειμένων, ρίχνοντας φως στις ευρύτερες γνωστικές λειτουργίες της εν λόγω ορμόνης.

«Υπάρχει μια ευρέως αναγνωρισμένη πεποίθηση ότι η άνοια τείνει να εξελίσσεται ταχύτερα σε περιβάλλοντα όπου τα άτομα βιώνουν μοναξιά ή κοινωνική απομόνωση», σημείωσε ο ερευνητής. «Ωστόσο, οι επιστημονικές βάσεις αυτού του φαινομένου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Η έρευνά μας επιδιώκει να διευκρινίσει τον κρίσιμο ρόλο ενός διεγερτικού περιβάλλοντος που ενεργοποιεί την ωκυτοκίνη στον εγκέφαλο, μετριάζοντας ενδεχομένως την εξέλιξη της άνοιας», πρόσθεσε.

Η έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του ρόλου της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη θεραπειών με στόχο την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και την επιβράδυνση της εξέλιξης ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014