Υγεία
Όλη η αλήθεια για τον «πυρετό» των τεστ! Ο «βραχνάς» με τους ασυμπτωματικούς
Ήταν 16 Μαρτίου του 2020 όταν δια στόματος του επικεφαλής του ΠΟΥ ο κορωνοϊός γινόταν και επίσημα απειλή για τη παγκόσμια κοινότητα και όχι ένας ιός που «γονάτιζε» την Κίνα. Ήταν τότε που ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους με τρεις μόλις λέξεις έδειχνε το δρόμο προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Τεστ, τεστ, τεστ…». Τότε η έγκαιρη διάγνωση και ανίχνευση αποτελούσε σημείο-«κλειδί» για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στην υφήλιο και να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας να «πολεμήσουν» τον ιό. Μία τελευταία ευκαιρία να οχυρωθούν έναντι μίας τεράστιας απειλής. Τότε για την Ελλάδα ήταν η περίοδος του «Μένουμε σπίτι» και η χώρα μας τηρούσε ένα στοχευμένο πρωτόκολλο ελέγχων (και) λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων.
Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και το πρόβλημα των προμηθειών εξομαλύνθηκε, ενώ η επιστροφή στη νέα κανονικότητα άλλαξε σταδιακά τις ανάγκες αναφορικά με τον έλεγχο του πληθυσμού: τον περασμένο Απρίλιο διεξήχθησαν συνολικά 52.733 μοριακοί έλεγχοι, ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός τους τετραπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 213.873 τεστ, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα εξαιτίας του τουριστικού ανοίγματος.
Όπως όμως διαπιστώνει και το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο Αύγουστος έχει περάσει στην Ιστορία ως ο μήνας με τα πανδημικά… ρεκόρ: εκτός από την εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων, απογειώθηκε και ο αριθμός των ημερήσιων τεστ, που κατά μέσο όρο άγγιζαν τα 13.221.
Μοιραία, σε διάστημα 31 ημερών εκτυπώθηκαν συνολικά 409.874 απαντήσεις από τα εργαστήρια της χώρας, εκ των οποίων το 1,4% αποδείχθηκαν θετικές στον νέο κορωνοϊό.
Και ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει στο… χορό
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιτυχής ανταπόκριση στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση (παρά τις κάποιες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων) οφείλεται αφενός στη μέθοδο «pooled testing» που επιτρέπει την ανάλυση μαζικών δειγμάτων ανά τεστ, αλλά και στο γεγονός ότι αρκετοί πολίτες απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος της εξέτασης (70-120 ευρώ).
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλη αλυσίδα ιατρικών υπηρεσιών από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 40.000. Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του τμήματος, δρα Βούλα Βελισσαρίου, γενετίστρια, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι συνολικά περίπου 1% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.
«Μετά την άρση του lockdown, προκύπτει σημαντικός αριθμός θετικών τεστ σε εξεταζομένους οι οποίοι δεν αναφέρουν συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού» διαπιστώνει η ίδια.
Αντίστοιχα, σε όμιλο νοσοκομείων εκτιμάται ότι τα τελευταία 24ωρα διενεργούνται ημερησίως έως και 1.200 τεστ, όταν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο δεν ξεπερνούσαν τα 500. Μάλιστα, στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος στους εργαζομένους του Ομίλου μετά το πέρας της θερινής τους άδειας και επτά ημέρες μετά τη διεξαγωγή του πρώτου τεστ.
Πότε κάνουμε λάθος το τεστ
Ο «πυρετός» των τεστ παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τον Σεπτέμβριο, κυρίως από ασυμπτωματικούς πολίτες οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε σκοπεύουν να ταξιδέψουν. Επιπρόσθετα, ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες (όπως είναι η Βουλή και τα δημόσια νοσοκομεία) υποβάλλουν το προσωπικό τους σε μοριακό έλεγχο, σε μια προσπάθεια ανίχνευσης ασυμπτωματικών και αναχαίτισης τυχόν διασποράς.
Εν τούτοις οι συστάσεις των ειδικών δεν τηρούνται πιστά, με αποτέλεσμα το δίχτυ προστασίας που εξαπλώνεται στον πληθυσμό να αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις… τρύπιο.
«Οι εκδρομείς πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ τουλάχιστον τέσσερις-πέντε ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές τους. Και αυτό διότι αφενός με τον τρόπο αυτόν καλύπτεται ο κίνδυνος εξαιτίας τυχόν συγχρωτισμού στο πλοίο ή στο αεροπλάνο και αφετέρου δίδεται ο κατάλληλος χρόνος επώασης του ιού ώστε να είναι ανιχνεύσιμος» λέει στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ωστόσο η πρόσφατη καταγγελία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποδεικνύει ότι το σχέδιο οχύρωσης των νοσοκομείων είναι στρατηγικά αδύναμο, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ειδικότερα και σύμφωνα με τους ίδιους, οι υγειονομικοί, αν και υποβάλλονται σε τεστ μετά την επιστροφή από τις διακοπές τους, συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αντίστοιχα, από τις οδηγίες των ειδικών παρεκκλίνουν και αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από μαρτυρίες ιδιωτικών υπαλλήλων σε διαφορετικούς κλάδους.
Το βραχυκύκλωμα και οι συμφωνίες
Εν τω μεταξύ η αυξημένη ζήτηση προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα στο Κέντρο διενεργούνται 1.000 τεστ από 13.000 που πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο ημερησίως πανελλαδικά. Την ίδια ώρα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής διερευνά τη σύναψη συνεργασίας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της ευθύνης της με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπως αποκάλυψαν υγειονομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται πλαφόν στην τιμή (50 ευρώ εάν πρόκειται για μοναδιαίο τεστ και 10 ευρώ εάν ο έλεγχος γίνεται με τη διαδικασία pooled testing), ενώ στην ίδια σύμβαση προβλέπεται να αποστέλλονται τα αποτελέσματα των ελέγχων εντός 14 ωρών.
newpost.gr