Διεθνή
Ομάδα του Π.Ο.Υ. μεταβαίνει στην Κίνα για να ερευνήσει την προέλευση του ιού
Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊόυ, αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να επισκεφθεί στην Κίνα για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας.
Η επίσκεψη 10 ειδικών του ΠΟΥ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.
Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων δεν έχει διευκρινιστεί, με τον ΠΟΥ να αναφέρει απλώς ότι θα πραγματοποιηθεί «την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου».
Αν και έχει καταφέρει να εξαλείψει σχεδόν εντελώς την επιδημία Covid-19 στο έδαφός του, το Πεκίνο δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να το κατηγορεί τακτικά ότι άφησε να εξαπλωθεί στον πλανήτη «ο κινέζικος ιός», δηλαδή ότι τον άφησαν να διαρρεύσει από ένα εργαστήριο στην Γουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019.
Οι κινεζικές αρχές από την πλευρά τους δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, αν και αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι πρωτοεντοπίστηκε σε αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.
«Ολοένα και περισσότερες έρευνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ενδέχεται να είχε εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου»,
δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.
Οι εμπειρογνώμονες σε καραντίνα
Λόγω της Covid-19, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να διεξάγουν τις έρευνές τους.
Κατά συνέπεια αναμένεται να μεταβούν στην Γουχάν γύρω στις 20 Ιανουαρίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά το lockdown αυτής της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, στις 23 Ιανουαρίου 2020.
Καθώς η Κίνα καθυστέρησε να δεχθεί τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, οι εμπειρογνώμονες θα δυσκολευθούν να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια της επιδημίας.
«Δεν είμαι αισιόδοξος, θα φτάσουν μετά τη μάχη», σχολίασε ο επιδημιολόγος Γκρέγκορι Γκρέι του πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ.
«Θα είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του ιού», επεσήμανε και η Ιλόνα Κίκμπους του Ινστιτούτου Ανώτερων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης στη Γενεύη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κορωνοϊού ήταν μια νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων.
Ο κινεζικός Τύπος αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να εισάχθηκε στη χώρα από κατεψυγμένο προϊόν, μια θεωρία που έχει απορρίψει ο ΠΟΥ.
Δεν υπάρχουν «ένοχοι»
Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο ο Τραμπ κατηγορεί ότι τάσσεται με το μέρος της Κίνας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ειδικοί του θα μπορούν να διεξάγουν την έρευνά τους ελεύθερα, αν και το Πεκίνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι η Γουχάν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επίσκεψης.
«Η ομάδα θα πάει την Γουχάν, αυτός είναι ο στόχος της αποστολής», είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.
«Συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους συναδέλφους μας, δεν θα επιβλέπονται από Κινέζους αξιωματούχους», διαβεβαίωσε.
Η αποστολή αποτελείται από δέκα επιστήμονες -από τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία– όλοι τους αναγνωρισμένοι στον τομέα τους.
«Ο στόχος δεν είναι να θεωρηθεί μια χώρα ή μια αρχή ένοχη» για την πανδημία, επεσήμανε ένα μέλος της αποστολής, ο Φαμπιάν Λέεντερτς, του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας. «Στόχος είναι να κατανοήσουμε τι συνέβη ώστε να αποφύγουμε να επαναληφθεί».
protothema.gr