Άλλες Ειδήσεις
Ομελέτα σουφλέ
Συστατικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 πιπεριά κόκκινη
100 γρ. μανιτάρια champignon
1/4 ματσάκι μαϊντανό
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
300 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο
100 γρ. ζαμπόν, κομμάτι
220 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
8 αβγά, μέτρια
500 γρ. γάλα, 3,5%
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ζεσταίνουμε σε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά.
Κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια 1 εκ. και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τα προσθέτουμε στο γουόκ, και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε το γουόκ από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. ή ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ.
Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια 2 εκ. και τα ρίχνουμε στο σκεύος.
Απλώνουμε πάνω από το ψωμί τα λαχανικά.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια 1 εκ.
Απλώνουμε τα κυβάκια του ζαμπόν πάνω από τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τα 200 γρ. τριμμένης γραβιέρας.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός
Αδειάζουμε τα υλικά του μπολ στο σκεύος.
Κουνάμε το σκεύος ώστε να πάει το μείγμα παντού και πιέζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια του ψωμιού που δεν καλύπτονται από τα υγρά.
Σκεπάζουμε το πυρίμαχος σκεύος με διαφανή μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να χρυσαφίσει και να σφίξει το σουφλέ.
Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να σφίξει ελαφρά η ομελέτα.
Κόβουμε το σουφλέ σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο θυμάρι.
akispetretzikis.com