Connect with us

Βουλή

Ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για τον εκλογικό νόμο (Βίντεο)

konstantopoulos vouleutis ait kinima allagis

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,

H συζήτηση για τον εκλογικό νόμο απαιτεί υψηλό αίσθημα κοινοβουλευτικής ευθύνης και έκφραση της βούλησης του εκλογικού σώματος. Επομένως, αναζητά την αρμονία ανάμεσα στην κυβερνησιμότητα και τη μεγαλύτερη λειτουργική αντιπροσωπευτικότητα.

Κύριε Υπουργέ, ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται με κανέναν εκλογικό νόμο. Απαιτούν κουλτούρα υπερβάσεων και προγραμματικών δεσμεύσεων και φυσικά δεν πραγματώνονται με μεταγραφές προσώπων, δηλαδή των χρήσιμων καιροσκόπων, όπως το είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Η συνεργασία κομμάτων πρέπει να βασίζεται σε ιδεολογικοπολιτικό σκεπτικό με κοινή αναφορά στον ιδεολογικό τους πυρήνα, που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Κίνημα Αλλαγής έχει θέση την οποία στηρίζει σταθερά και διαχρονικά. Και εννοεί τις συνεργασίες με ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, με τις οποίες εκλογικά συμπορεύεται.

Διότι και το είδαμε και το ζήσαμε ότι δεν οικοδομείται η κουλτούρα συνεργασιών το όνομα του αντιμνημονιακών και αγανακτισμένων και το διαπιστώσαμε με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος, πέρα από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία και έχουμε πολλάκις καταδικάσει, αυτό για το οποίο θα ψέξει την κυβερνησιμότητα της Αριστεράς θα είναι το λάθος στην επιλογή του εταίρου της.

Ήταν μια επιλογή που αφαίρεσε το προοδευτικό πρόσημο των συνεργασιών, το οποίο για την Κεντροαριστερά είναι και το ζητούμενο και την οδήγησε στη γνωστή ρήση που ο λαός λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη: «θα κυβερνήσουμε ακόμα και αν χρειαστεί να συνεργαστούμε με τον διάβολο». Αυτές οι λογικές αυτές εμάς δεν μας διέπουν και μάλιστα θα πω ότι τέτοιες λογικές έχουν κοντά πόδια και τις βρίσκεις μπροστά.

Προσερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο χωρίς να διαφαίνεται ότι κάτι αλλάζει για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και μάλιστα καταγράφεται ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Άλλωστε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ηλίου φαεινότερο πως ένα συνοπτικό νομοσχέδιο πέντε άρθρων, που απλώς επαναφέρει το μπόνους των πενήντα εδρών, δεν μπορεί να συγκεντρώσει διακόσιες ψήφους για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση ακολούθησε τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών, μια λογική που την πλήρωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι ίσως να κινείται η Κυβέρνηση και με τη σκέψη των διπλών εκλογών, μια σκέψη, όμως, που οδηγεί στο ότι όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος συνήθως μέσα.

Κύριε Υπουργέ, επικροτείτε ξανά τον Νόμο Παυλόπουλου. Υιοθετείτε ωστόσο μια αρχιτεκτονική παρόμοια με αυτήν που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. Υπάρχει, όμως, μια σημαντικότατη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε τριάντα πέντε έδρες ως μέγιστο μπόνους και τούτο για να μην αλλοιώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα και δεύτερον, μια έδρα επιπροσθέτως, ως πρόσθετο μπόνους για κάθε 1% πάνω από το 25% και όχι μία έδρα μπόνους για κάθε μισό τοις εκατό που προτείνετε εσείς, ποσοστό το οποίο εκτοξεύει το μπόνους στις πενήντα έδρες.

Η δική μας πρόταση θα έλεγα ότι υπηρετεί και την αναλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά μας, κύριε Υπουργέ.

Η ρύθμισή σας σας επιτρέπει σε κόμματα με 36,7% να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ενώ η δική μας πρόταση επιτρέπει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό άνω του 40,5%. Άρα η δική μας πρόταση έχει και μεγαλύτερη απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Όσο για την πρόβλεψη του μπόνους για τον συνασπισμό κομμάτων, που εσείς ουσιαστικά δεν την υιοθετείτε και την κατακρίνετε και την καταψηφίζετε κι έγινε θέμα συζήτησης, να θυμίσω ότι το θέμα αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται.

Το συζήτησε το Σώμα της Βουλής το 1990, το 2003, το 2008. Γνωμοδότησαν συνταγματολόγοι και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Συζητήθηκε, εκτενώς θα έλεγα, στον νομικό κόσμο και όλοι κατέληξαν ότι η ρύθμιση παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία.

Να θυμίσω ότι είχε καταργηθεί με τον Νόμο Σκανδαλίδη. Επανήλθε με τον Νόμο Παυλόπουλου. Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ από συνασπισμό να γίνεται ενιαίο κόμμα για να μπορεί να πάρει το μπόνους. Και ακόμα σήμερα βρισκόμαστε στην ίδια συζήτηση.

Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι αυτή η ρύθμιση προβλέπει τη διαφορετική αντιμετώπιση σε αυτοτελή κόμματα και σε συνασπισμούς κομμάτων κι έτσι αλλοιώνεται η λαϊκή ετυμηγορία. Δεν σέβεται ωστόσο την ψήφο των πολιτών, γι’ αυτό και αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει από εμάς αποδεκτή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαπιστώνουμε με απογοήτευση, θα έλεγα, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε κι αυτή μικροκομματικά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ένα μείζον ζήτημα που αφορά τον πυρήνα του πολιτικού μας συστήματος για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος.

Διότι αυτό που θα ήταν ωφέλιμο και περιμέναμε από την Κυβέρνηση να κάνει πράξη ήταν να γίνει ένας πραγματικός διακομματικός διάλογος στη Βουλή, να συζητήσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις εκλογικές δαπάνες, την πολιτική διαφθορά με το «μαύρο» πολιτικό χρήμα, την εμπλοκή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όλα όσα αποτελούν παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτά δεν άνοιξε ρουθούνι.

Εμείς προτείναμε μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Είπαμε: Όλα τα οικονομικά τους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Να ασκείται έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των εκλογικών δαπανών και από επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς που θα προεδρεύει ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έτσι ώστε να φύγουμε από τη σημερινή κατάσταση όπου οι πολιτικοί είναι ταυτοχρόνως και ελεγχόμενοι και ελέγχοντες.

Επίσης, προτείναμε «κόφτη» στην υπέρβαση των προϋπολογισμών των κομμάτων, για να θέσουμε έτσι ένα τέλος στον φαύλο κύκλο των χρεών των κομμάτων. Και βέβαια ζητάμε κάθε προσφορά ή εισφορά ιδιωτική άνω των διακοσίων ευρώ να δημοσιοποιείται. Να θέσουμε ένα τέλος έτσι, λοιπόν, στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα φυσικά και στη διαπλοκή. Σε περίπτωση δε μη δημοσιοποίησης να προβλέπονται κυρώσεις.

Συνοπτικά, λοιπόν, θα έλεγα ότι η θέση μας και η πρότασή μας ως Κίνημα Αλλαγής είναι σαφής. Εμείς θέλουμε έναν εκλογικό νόμο που να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, να ενισχύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αποτυπώνοντας τη λαϊκή βούληση και όχι να φτιάχνει επίπλαστες πλειοψηφίες. Να αναζωογονεί συνολικά το πολιτικό σύστημα με καινοτόμες ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την εμπλοκή των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Θέλουμε έναν εκλογικό νόμο που θα επιτρέπει την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών, θα εγγυάται τη γόνιμη ώσμωση και συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνω λέγοντας ότι οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας είναι πολλές τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και εσωτερικό επίπεδο και ιδιαίτερα με τα εθνικά μας. Γι’ αυτό απαιτείται εθνική συνεννόηση. Το νομοσχέδιο αυτό, ωστόσο, επαναφέρει τις πολιτικές δυνάμεις ξανά σε νέες διχαστικές αντιλήψεις.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, διαφωνούμε με το παρόν νομοσχέδιο και το καταψηφίζουμε.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014