Uncategorized
Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αθλητισμού
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Με το παρόν σχέδιο νόμου το Υπουργείο τρέχει να προλάβει τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου.
Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο γνώριζε πολύ καλά και πολύ νωρίς πότε θα γίνει η Συνέλευση της ΕΠΟ .
Παρά το γεγονός ότι στα μέσα Μαΐου είχατε μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές που έχουν ζητήσει η UEFA και η FIFA , μετά τις συναντήσεις σας μαζί τους.
Ωστόσο, αποδίδετε τον χαρακτήρα του επείγοντος σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να έρθει με την κανονική διαδικασία.
Έτσι, με την προχειρότητα και τη βιαστική διατύπωση των διατάξεων, δημιουργούνται θέματα αντί να επιλύονται ζητήματα.
Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι τεμαχίζετε τον νόμο Κοντονή, ενώ επιμένετε να μην φέρνετε στη Βουλή τον Αθλητικό Νόμο που διατυμπανίζατε.
Διαλαλούσατε, τότε με τον νόμο Κοντονή, ότι αντιμετωπίζετε τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Περηφανευόσαστε ότι “δεν διστάσατε να βάλετε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων” .
Αποτέλεσμα ωστόσο δεν υπάρχει.
Κομπορρημοσύνη χωρίς ουσία.
Διότι θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και ουσία το νομοσχέδιο αν προκρινόταν ένα συνολικό σχέδιο εξυγίανσης του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Ένα νομοσχέδιο που θα είναι αποτέλεσμα μιας υπερκομματικής διαδικασίας, που θα αντανακλά την κοινωνική αποδοχή, ώστε ο νόμος που θα προκύψει να εφαρμοστεί στο σύνολό του.
Με νομοθετικά τεμάχια κατά τη βούληση του κάθε υπουργού , που υπόκεινται εκβιαστικά προς ψήφιση, δεν μπορείτε να μιλάτε για μεταρρυθμίσεις και για “σκληρές μάχες με τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο”.
Φέρτε τον Αθλητικό Νόμο στη Βουλή για να τα δούμε και να τα συζητήσουμε όλα.
Τώρα επί του παρόντος :
Άρθρο 1:
Ο κ. Κοντονής με τον Ν.4326/2015, νομοθέτησε ότι η ΕΠΟ θα λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και όχι με βάση το καταστατικό.
Διεμήνυε ότι παρά το γεγονός ότι σέβεται το αυτοδιοίκητο, η κυβέρνηση θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το Σύνταγμα, μιλώντας ξεκάθαρα για ένα ανεξέλεγκτο σύστημα που έχει δημιουργηθεί .
Σήμερα κ. Υπουργέ, ανατρέπετε τον Νόμο Κοντονή , μετά από υπόδειξη της FIFA , ώστε η ΕΠΟ να λειτουργεί με βάση το καταστατικό.
Το είχαμε τονίσει τότε στον κ. Υπουργό,
Αυτά για την ιστορία, γιατί μονίμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί τεχνηέντως εχθρούς , ώστε να μπορεί να δικαιολογείται.
Πρότασή μας : φέρτε τον Αθλητικό Νόμο, να ανοίξουμε όλα τα ζητήματα, να βρούμε τα νομοθετικά κενά και τους ανενεργούς νόμους.
Να δούμε τα οικονομικά των ομοσπονδιών.
Να δούμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας,
Να δούμε με πραγματικούς όρους τη βία στα γήπεδα.
Να αξιολογήσουμε και να επανακαθορίσουμε τις κυρώσεις, την αθλητική διαιτησία.
Να τα δούμε όλα και να αποδείξουμε και νομοθετικά και πρακτικά ότι μεριμνούμε και επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για διαφάνεια και αξιοπιστία.
Που σέβεται το Σύνταγμα, τη νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο.
Διότι, από μόνη της, χωρίς επικουρικό πλαίσιο η Κάρτα Φιλάθλου δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως επίσης και η κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που προκρίνει το παρόν νομοσχέδιο.
κ. Υπουργέ,
Σας ανέλυσε στην Επιτροπή η κ. Κεφαλίδου , για ποιους λόγους πιέζουμε για μια πληρέστερη διατύπωση των άρθρων.
Για να μην υπάρχει ασάφεια και ελλιπής αναφορά, όπως η διάταξη για την αθλητική αναγνώριση στην “Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (ΑΟΝΜ)” .
Σας είπαμε τις προτάσεις μας και πώς θα μπορούσαν να περιληφθούν στο Νομοσχέδιο, ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα και προστιθέμενη γραφειοκρατία.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω , ότι ο αθλητισμός είναι δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας και χρειάζεται την στήριξη όλων μας χωρίς τυμπανοκρουσίες και κομματικές κορώνες.
Οι δυνατότητες της χώρας μας φάνηκαν και -εκτιμώ- ότι αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα . Μην ξεχνάμε το στοίχημα όλων μας που επετεύχθη το 2004, στην καθ’όλα επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ας βάλουμε στόχο, λοιπόν, να επιστρέψουμε σε εκείνο το σημείο και να βάλουμε επιτέλους τάξη στο χάος που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του αθλητισμού.
Κύριε Υπουργέ,
Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσα, στην Ελλάδα της κρίσης και με τον πληθυσμό να γερνά όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ, σε μια εποχή που το δημογραφικό και – η υπογεννητικότητα είναι μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και κρατική μέριμνα για την πολύτεκνη οικογένεια.
Στα πρότυπα ειδικών ρυθμίσεων για τους πολυτέκνους που ήδη υπάρχουν στη νομοθεσία, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας έχει διατυπώσει ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο ανταποκρίνεται στις αρχές του κοινωνικού κράτους αλλά και στη σημερινή συγκυρία.
Να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία για τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών που διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα, όσον αφορά στην απόκτηση άδειας φαρμακείου .
Και τούτο υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι ή οι συγγενείς τους έως και τον 2ο βαθμό δεν έχουν ή δεν είχαν άδεια φαρμακείου και δε μετέχουν ή δε μετείχαν σε εταιρική σύνθεση εκμετάλλευσης φαρμακείου.
Φυσικά με την προσκόμιση και τον αυστηρό έλεγχο των δικαιολογητικών κατά τα ισχύοντα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, που εξασφαλίζουν το δίκαιο της ρύθμισης.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε όλοι τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες, και μάλιστα μέσα στην περίοδο της κρίσης.
Σας καλούμε να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία.
Κύριε Υπουργέ,
Οι μεγάλες, οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι μπροστά μας. Χρειάζονται, όμως, πολιτική βούληση.
Χθες και σήμερα βιώνουμε ξανά τα «κόκκινα δάνεια» και ιδιαίτερα τις περιπτώσεις των καταναλωτικών δανείων. Έχω πει από αυτό το Βήμα κατ’ επανάληψη να προηγηθούν οι δανειολήπτες των ξένων funds. Δεν είναι δυνατόν τα «κόκκινα δάνεια» να πωλούνται στο 5% της αρχικής τους ονομαστικής αξίας και να τα παίρνουν τα funds.
Ας δώσουμε τη δυνατότητα, κύριε Υπουργέ, στους δανειολήπτες να προηγηθούν. Να πάρουμε παράδειγμα προς μίμηση τους αδελφούς μας τους Κύπριους οι οποίοι το πρόταξαν, το πέτυχαν και τα δάνεια δεν πήγαν στην αγορά, αλλά ουσιαστικά πηγαίνουν στους νοικοκυραίους.
Κλείνοντας, θα πω ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και πολιτικό σθένος για να πετύχουμε.
Αυτό πρέπει να είναι το στοίχημά μας.