Connect with us

Uncategorized

Ομιλία Δ. Κωνσταντόπουλου στο νομοσχέδιο για την ισότητα των δυο φύλων (Βίντεο)

konstantopoulos vouleutis ait kinima allagis

Ομιλία στο ν/σ «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει τρία διαφορετικά ζητήματα: Πρώτον,την προώθηση της ισότητας των φύλων και μάλιστα την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Δεύτερον, ζητήματα ιθαγένειας και τρίτον ζητήματα σχετικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Άρα συζητάμε άλλη μια συρραφή νομοθετικών διατάξεων και μια σειρά τροπολογιών που ρυθμίζουν διαφορετικά ζητήματα.

Αυτό όμως σημαίνει ότι ο διάλογος δεν εμβαθύνει στο κορυφαίο ζήτημα της ισότητας και επομένως δεν είναι και ουσιαστικός.

Διότι, για εμάς η πολιτική ισότητα των φύλων αποτελεί κορυφαίο ζήτημα.

Ήδη από την δεκαετία του ‘80 το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε πολιτικές για την ισότητα των φύλων τις οποίες διεύρυνε τη δεκαετία του ’90 λαμβάνοντας χώρα σε ένα μεγάλο φάσμα πεδίων άσκησης δημόσιας πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Δημοκρατική Παράταξη έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει ένα διαφορετικό πλαίσιο αξιών και πεποιθήσεων ως προς έννοια των «ίσων ευκαιριών» όχι μόνο ως προς το φύλο αλλά και ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, θα περίμενε κάποιος από μια αριστερή κυβέρνηση να εμβαθύνει ακόμη περαιτέρω σε ζητήματα καταπολέμησης των διακρίσεων, έχοντας οργανώσει τη διεξαγωγή ενός πραγματικού κοινωνικού διαλόγου.

Η χώρα μας έχει το νομικό οπλοστάσιο για την ισότητα των φύλων, η οποία έχει καταξιωθεί στον δημόσιο χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την υποστήριξη του γυναικείου κινήματος της Μεταπολίτευσης.

Ο κοινωνικός διάλογος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εστιάσουμε στις ανάγκες που προέκυψαν στο πεδίο της ισότητας των φύλων την περίοδο της οικονομικής κρίσης και οδηγούν συχνά τη γυναίκα στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε καλύτερα:

  • το ζήτημα της ομαλής επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο των γυναικών που ήταν φυλακισμένες ή τοξικοεξαρτημένες, 
  • που βιώνουν τη μακροχρόνια ανεργία,
  • που είναι Ρομά,
  • που είναι πρόσφυγες και μετανάστριες στη χώρα μας,
  • που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας,
  • που είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών ή
  • των γυναικών που συνδυάζουν πολλές επιμέρους ταυτότητες που τις εντάσσουν στις ευάλωτα κοινωνικές ομάδες
και γενικότερα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση
  • των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα
  • και έχουν να κάνουν:
  • με την άνιση μεταχείριση σε βάρος τους στην εργασία,
  • με την ανάγκη ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας της μητρότητας και της εργαζόμενης μητέρας,
  • με τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Ένας τέτοιος κοινωνικός διάλογος θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση στην χάραξη ειδικών πολιτικών που θα απαντούν στα πραγματικά προβλήματαΕσείς, όμως, τον κοινωνικό διάλογο τον έχετε εργαλειοποιήσει. 

Και σας ερωτώ:

Ποιες είναι πολιτικές σας για να αντιστρέψετε το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες; 

Διότι να τονίσω ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017 της ΕΛΣΤΑΤ, οι γυναίκες συνεχίζουν να διατηρούν υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες, 25,8% έναντι 16,9% των ανδρών.

Ποιες είναι οι πολιτικές σας ώστε η Ελληνίδα εργαζόμενη να αισθάνεται ότι μπορεί να γίνει μητέρα χωρίς να χρειαστεί να αφήσει πίσω τα όνειρά της για επαγγελματική καταξίωση; 

Ακούστηκαν στην Επιτροπή τα προβλήματα με τους παιδικούς σταθμούς που δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα παιδιά και τα ολοήμερα σχολεία που χρειάζεται να ενισχυθούν.

Και πράγματι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τονίσει πολλές φορές ότι οι δομές φύλαξης βρεφών, νηπίων και γενικότερα οι δομές δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά εργαζόμενων μητέρων πρέπει να στηριχθούν με πόρους και να πολλαπλασιαστούν.

Εμείς το Κίνημα Αλλαγής, θεωρούμε πολύ σημαντικό το θέμα της ισότητας των φύλων.

Πρόσφατα, η κα Γεννηματά ανέπτυξε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις γυναίκες. 

  1. Να σταθούμε πλάι στη γυναίκα άνεργη ώστε να βρει δουλειά, με συγκεκριμένες προτάσεις φοροαπαλλαγής των επιχειρήσεων που ανοίγουν θέσεις για γυναίκες άνεργες.
  2. Να σταθούμε πλάι στη γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα. Όχι μόνο η γυναίκα να ξαναβρίσκει τη θέση της μετά τη λοχεία, αλλά να προστατεύεται πραγματικά κατά τη γαλουχία και την ανατροφή των τέκνων με άδειες ικανού χρονικού διαστήματος και ευέλικτες μορφές εργασίας με ίσα όμως δικαιώματα με τις κανονικές μορφές.
  3. Να σταθούμε πλάι στη γυναίκα που θέλει να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, με συγκεκριμένες ασφαλιστικές και φορολογικές απαλλαγές και ειδικά προγράμματα για την κατάρτιση και επιμόρφωσή της.
  4. Να σταθούμε έμπρακτα στο πλάι στις γυναίκες που είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, διασφαλίζοντάς τους θέση εργασίας και σχετικά επιδόματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,Αντί για όσα σας περιέγραψα, που αποτελούν μόνο ορισμένες προτάσεις, η κυβέρνηση έρχεται με μια αύξηση της ποσόστωσης φύλου για να θριαμβολογήσει ότι μεριμνά για την ισότητα των φύλων.

Αυξάνετε την ποσόστωση στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων από το 1 προς 3 που ίσχυε έως σήμερα.
Και καλά κάνετε. Δεν αρκεί όμως για να προωθήσετε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Και βεβαίως με τόσα προοδευτικά νομοθετήματα που έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις δεκαετίες του ’80 και ’90 για την προστασία των γυναικών, συνιστά πολιτική και ιστορική αμνησία να λέτε ότι πρώτη φορά έρχεται ενιαίο πλαίσιο για την ισότητα.
Σοβαρευτείτε λοιπόν.

Στα επιμέρους ζητήματα με τους  διαφορετικούς ορισμούς ανά νόμο και τη σύγχυση που προκαλούν, αναφέρθηκε διεξοδικά η κα Χριστοφιλοπούλου.

Όπως και στα ζητήματα που ρυθμίζετε για την ιθαγένεια, τα οποία δυστυχώς αμελήσατε κατά τη νομοθέτηση του Κλεισθένη, αλλά στο πλαίσιο της αλίευσης ψηφοφόρων θυμηθήκατε τώρα τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Βεβαίως, υπάρχει και η ανακούφιση της αποδοχής μιας δικής μας πρότασης:

Την κατάργηση της διάκρισης σε βάρος των πολιτογραφηθέντων όσον αφορά στο δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο, όπως και για τις διατάξεις που αφορούν στους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και για τους Ρομά που δεν έχουν δημοτολογηθεί.

Τέλος, όσον αφορά στην τροπολογία με την οποία δίδεται η δυνατότητα σε εν ενεργεία βουλευτές να κατέλθουν ως υποψήφιοι σε ευρωεκλογές χωρίς προηγουμένως να πρέπει να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα δε χωρούν λόγια. Έτσι προχωράμε μπρος πίσω. Χρειάζεται μόνο να αναδειχθεί και να τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014