Uncategorized
Ομιλία Μαρίας Τριανταφύλλου για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τους Ο.Ε.Β. (Βίντεο)
Στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ “περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό” και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε η Μαρία Τριανταφύλλου.
Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στήριξε την ψήφιση του νομοσχεδίου αναφέροντας πως η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει μια εθνική χωρική στρατηγική για το θαλάσσιο χώρο ως τις 31/3/2021.
«Πρέπει, να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, ώστε με διαβούλευση, με επιστημονικό και συνολικό τρόπο, να συγκεντρώσουμε σε ένα συνολικό –θα έλεγα- σχέδιο όλες τις δραστηριότητες, που έτσι ή αλλιώς αναπτύσσονται στο θαλάσσιο χώρο και την παράκτια ζώνη και να σχεδιάσουμε με ορίζοντα δεκαετίας το από εδώ και πέρα».
«Το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, η αειφορία, μπορεί, να έχει έναν εχθρό λιγότερο, όταν τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης, τα έθνη-κράτη της γειτονιάς της Μεσογείου από κοινού παλέψουν, να αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση, που τόσα χρόνια δημιουργούσε η άκρατη, ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα σχέδιο εκμετάλλευσή της.
Νομίζω ότι η ίδια η παραγωγική διαδικασία και η συνεργασία στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου θα ενισχυθεί, όταν τους ανταγωνισμούς αντικαταστήσει η συναντίληψη και η συνεργατικότητα στη βάση της αειφορίας των θαλασσών και των παραγωγικών τους δυνατοτήτων».
Στη συνέχεια της ομιλίας της υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσαν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ). Τροπολογία η οποία υπαγορεύτηκε από το οξυμμένο πρόβλημα χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και αποτελεί συνέχεια των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων, που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση, για να ξανασταθούν στα πόδια τους οι οργανισμοί.
«Τι μας ενδιαφέρει πέρα από την καλύτερη εισπραξιμότητα; Και πρέπει να πω εξ αρχής ότι δεν λύνει το πρόβλημα εντελώς.
Πρώτον, υπάρχει καλύτερη εισπραξιμότητα, κάτι, που έκαναν, πρέπει, να σας πω πολλοί αγρότες, πολλές διοικήσεις. Πήγαιναν τα χρέη στην εφορία.
Και δεύτερον, υπάρχει μια ρύθμιση, που είναι σημαντική για τα αντιπλημμυρικά έργα, που αφορούν στους ΟΕΒ και πρέπει να ακουστεί: θα γίνονται πιο άνετα ακριβώς, γιατί θα βοηθάει το κράτος.
Τέλος, πρέπει να πούμε ότι εμάς μας ενδιαφέρει και προσπαθούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, να αναστηλώσουμε ξανά τους ΤΟΕΒ και να τους επιστρέψουμε στα χέρια των αγροτών. Οι αγρότες ξέρουν, πως οι ΟΕΒ, πρέπει, να λειτουργήσουν παρά τις δυσκολίες.
Και εμείς προσπαθούμε, πραγματικά, χωρίς πληγές για την παραγωγική διαδικασία, να λύσουμε το πρόβλημα είκοσι και πλέον ετών και να σχεδιάσουμε και τα υπόλοιπα είκοσι χρόνια.
Η διαφορά με εσάς, με όλη σχεδόν την Αντιπολίτευση, είναι, ότι καταλαβαίνουμε, ότι, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει, να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια».