Uncategorized
Ομιλία του Μεσολογγίτη Γ. Δημαρά στο Βαλκανικό Πρόγραμμα Υγροτόπων
Ο ΥφΠΕΝ, Γ. Δημαράς, στην συνάντηση του Βαλκανικού προγράμματος καταγραφής και προστασίας των υγροτόπων “WetMainAreas”
Την συνάντηση (Workshop) των εταίρων του προγράμματος καταγραφής των υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου (WetMainAreas – INTERREG BalkanMed) άνοιξε με ομιλία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.
Στο συγκεκριμένο διασυνοριακό πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις χώρες της Βαλκανικής: η Ελλάδα, που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος της κατασκευής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Βουλγαρία που είναι συντονιστής του έργου, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καταγραφή υγροτόπων που διαπερνούν τα εθνικά σύνορα και που βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura), οι οποίες μαζί με τις προστατευόμενες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο χάρτη. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία στην πολιτική ηγεσία των χωρών, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα και οι πολιτικές εκείνες για την προστασία ή και αποκατάσταση των υγροτόπων.
Εκ μέρους της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, καταρτίζει λεπτομερή απογραφικό κατάλογο με φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους.
Ο Γ. Δημαράς στην ομιλία του τόνισε τη σημασία των υγροτόπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τη σταθεροποίηση των ακτών από τη διάβρωση, τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός), τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης. Αναφερόμενος στη βιωματική σχέση του με υγροτοπικά τοπία από τον τόπο καταγωγής του τόνισε τα εξής:
“Σαν οικολόγος πολιτικός, μέλος των Οικολόγων Πράσινων συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανα έναν μεγάλο αγώνα, ως Βουλευτής, πριν ακόμα γίνω Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ώστε να προστατευτούν από το ΥΠΕΝ κατ’ αρχήν οι 15 μεγάλοι υγρότοποι της Αττικής που έχουν χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας. Καταφέραμε να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, οικονομικά συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις σε διοίκηση και αυτοδιοίκηση. Με τη βοήθεια, την τεχνογνωσία, αλλά και το πάθος για τη δουλειά τους διακεκριμένων επιστημόνων, όπως της Ελένης Φυτώκα από το ΕΚΒΥ, συνεργατών της Περιφέρειας Αττικής (Δ/νση Περιβάλλοντος), καθώς και ευαίσθητων πολιτών, καταφέραμε να προστατεύσουμε αυτούς τους υγροτόπους με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 54 «Προστασία των υγροτόπων Αττικής» στον ν. 4559/18). Διαπιστώνει λοιπόν κανείς, ότι όταν πολιτική, επιστήμη και κοινωνία πολιτών συνεργάζονται, έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι η φύση μάς ενώνει, διότι οι λίμνες τα ποτάμια, οι πηγές, τα έλη δεν γνωρίζουν σύνορα και ότι μόνο συνεργαζόμενοι μπορούμε να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι τον πλανήτη”.
Τέλος, ο Υφ.ΠΕΝ, Γ. Δημαράς, παρότρυνε τους ερευνητές, τα πολύτιμα συμπεράσματα ανάλογων προγραμμάτων να μην μένουν σε κλειστά γραφεία ινστιτούτων και υπηρεσιών, αλλά να κοινοποιούνται στην κοινωνία, διότι χωρίς τη συμβολή των πολιτών δεν είναι δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος.
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας εδώ.