Άρθρα-Απόψεις
Η ομιλία του Βασίλη Φωτάκη στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Μήτσο Βλάχο
Σεβαστέ Πατέρα Αναστάσιε, συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου, Αγαπητέ πρόεδρε της Τ.Κ Κυψέλης,
κ. εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων,
Μέλη της οικογένειας Βλάχου,
Αγαπητοί Φίλοι και Συμπατριώτες
Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή, που για άλλη μια φορά εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου θα μιλήσω τιμώντας και αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Λεπενιώτη ήρωα της αγροτιάς Μήτσο Βλάχο.
Κάθε φορά που αποπειρώμεθα να μιλήσουμε για τα γεγονότα εκείνης της αποφράδας ημέρας η συγκίνηση αλλά και η περηφάνια είναι διάχυτη για τούτη εδώ τη γη που διατρανώνει με συμβολικό τρόπο τον αέναο αγώνα υπέρ της αξιοπρέπειας.
Θεωρώ ότι την αξία ενός ιστορικού γεγονότος δεν την καθορίζουμε εμείς αλλά η αντοχή της στο χρόνο που συνδέεται άρρηκτα με τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της.
Μια σύντομη ιστορική αναφορά στα γεγονότα:
Ας μεταφερθούμε νοερά στην περίοδο των αφυπνισμένων συνειδήσεων, στην εποχή που τα ιδανικά είχαν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.
Οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για αυξημένη χρηματοδότηση και άμεση απορρόφηση της σοδειάς του Καπνού γίνεται σημείο εκμετάλλευσης από τους εμπόρους και το σημείο που το ποτήρι ξεχειλίζει.
Ήταν 8 Σεπτεμβρίου 1962 ημέρα Σάββατο, από τις πρώτες πρωινές ώρες οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής καταφθάνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν την περιοχή, στήνοντας οδοφράγματα.
Αναπτύσσονται δυνάμεις χωροφυλακής, γίνεται έκκληση για εκκένωση του οδοστρώματος, επιτρέψαντος της ελεύθερης διέλευσης επί της εθνικής οδού. Την απείθεια διαδέχεται συμπλοκή των αγροτών με δυνάμεις της χωροφυλακής, ακολουθεί βροχή από πέτρες και αντεπιθέσεις με γκλόπ… Μέσα στο πανικό που επικρατεί ακούγονται πυροβολισμοί.
Στο έδαφος (με διαμπερές τραύμα στο κεφάλι σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση) βρίσκεται νεκρός ο 24 χρόνος Καπνοπαραγωγός από τη Λεπενού Δημήτριος Βλάχος.
Ο επίλογος των τραγικών αυτών γεγονότων γράφτηκε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου με την δίκη των 18 συλληφθέντων καπνοπαραγωγών στις 10 Νοεμβρίου του 1962.
Κάτω και από πίεση για ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος επιβάλλονται μικρές ποινές σε 5 εξ αυτών και πλήρης αθώωση στους υπόλοιπους κατηγορουμένους.
Το σημείο αυτό νωπό από το αίμα κατέστη σύμβολο εθελοθυσίας και ηρωισμού. Ως ιστορικό γεγονός, έχει αδιαμφισβήτητη αξία, έχει τη δύναμη της ζωής που αντιστάθηκε, έχει την ορμή της δικαιοσύνης που ξεχύθηκε και τη λάμψη της αλήθειας που δικαιώθηκε.
Το ‘χει η μοίρα αυτού του τόπου να μην αριθμεί τους ήρωές του, να απλώνει το χέρι σε μια κοινή πορεία, που θα βασίζεται στην πίστη και το σεβασμό σε όλα όσα τιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη ωσάν να μην εξαντλείτε ο αριθμός αυτών ποτέ.
Ελάχιστο χρέος μας, προς αυτούς, να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε πάντα και να βιώνουμε το συγκλονιστικό μήνυμα της θυσίας τους.
Η πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα οι νέοι, έχουμε χρέος αλλά και συμφέρον να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναν κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν, η βία, το μίσος και οι διαχωρισμοί, όπου θα μπορούν οι νέοι μας να αναπτύσσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο.
Τέτοια γεγονότα δεν έχουν ανάγκη από Ιδεολογική περιχαράκωση ούτε κομματική καπήλευση, δεν είναι άλλη μια γιορτή μίσους όπως θέλουν να τις αποκαλούν, φτάνει πια να διαχωρίζουμε τους Έλληνες σε εμείς και οι άλλοι
Το δικό μας όραμα πρέπει να είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου με νέους αγρότες, η αύξηση της αγροτικής παραγωγής και της αυτάρκειας σε εγχώρια αγροτικά προϊόντα, ποιοτικά τρόφιμα.
Αυτό είναι το όραμα που επιδιώκω να υπηρετώ κι εγώ, από όποια θέση κι αν βρίσκομαι.
Ήρθε η ώρα για μια νέα παραγωγική επανάσταση. Η παραγωγή είναι ισοδύναμο της κοινωνικής ευημερίας, των θέσεων εργασίας , η παραγωγή είναι το όπλο να υπάρξει η χώρα μας και να έχει μέλλον η νεολαία μας, η παραγωγή είναι το όπλο του έθνους.
Κρίνεται ως εκ τούτου επιτακτική η ανάγκη καθορισμού στρατηγικής της αγροτικής ανάπτυξής με Χάραξη Ειδικών Αγροτικών Πολιτικών για κάθε περιφέρεια, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.
Ωστόσο αυτή πρέπει να βασιστεί σε λογικές αρχές και έννοιες: όπως η μείωση της υπερφορολόγησης, η ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, η σωστή λειτουργία των τραπεζών, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης και η μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί για να βγούμε από αυτήν τη μεγάλη κρίση. Χρειαζόμαστε μια γενικότερη σταθερότητα στην χώρα: πολιτική ,κοινωνική ,φορολογική και εργασιακή για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά.
Οφείλουμε να στοχεύσουμε στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, ενισχύοντας τους νέους γεωργούς κάτω των 40 ετών με την δημιουργία ενός εθνικού αποθέματος δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά θα καλύπτουν τους νεοεισερχόμενους στη γεωργική δραστηριότητα.
Να σχεδιάσουμε δράσεις αναδιανεμητικής ενίσχυσης στον αντίποδα δικαιούχων πολύ μικρών κλήρων, οι οποίοι έχουν ανάγκη τις ενισχύσεις για την επιβίωσή τους.
Να καταρτιστούν τα διάφορα μητρώα ορίζοντας τους αγρότες κατ΄επάγγελμα.
Να προστατευτούν οι υπό εξαφάνιση ελληνικές φυλές και να λειτουργήσει η εθνική τράπεζα γενετικού υλικού ξανά.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά αποφεύγοντας την παρακμή και την εξαφάνιση του αγροτικού τομέα και της Ελληνικής Περιφέρειας, θα πρέπει το κράτος να αποτελέσει στήριγμα για τις προσπάθειες του κόσμου της αγροτιάς και του μόχθου, και να μην αποτελεί έναν μηχανισμό φορολόγησης που θα αφυδατώνει τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος παρασιτικών λειτουργιών.
Σαν Δήμος Αγρινίου πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, προβολή και διαρκή ανταγωνιστικότητα.
Εάν ο Μήτσος Βλάχος ζούσε σήμερα ανάμεσα μας όραμα του θα ήταν μια αναγεννημένη αγροτική περιφέρεια με ισχυρό πρωτογενή τομέα που με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια θα αποτελέσει την ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας.
Τιμή και δόξα στη μνήμη του αδικοχαμένου αδερφού μας!
Αθάνατος!
Φωτάκης Φ. Βασίλειος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου