Πολιτική
Ώρα αποφάσεων για τον Επίτροπο – Τι γίνεται με Σχοινά, Σαμαρά, Αβραμόπουλο
Μπορεί να είναι πρωθυπουργός εδώ και λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως θα πρέπει να λάβει απόφαση για τον επόμενο Επίτροπο της χώρας στην Ε.Ε.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπληρώνει σήμερα την πρώτη του εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε λίγες μέρες, όμως, θα πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: ποιος θα είναι ο επόμενος Επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν, με πενταετή θητεία, ως το 2024.Το 2014, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνεννοηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στα μέσα Ιουλίου, περίπου 10 μέρες πριν ανακοινωθεί αυτός, αντί της Ντόρας Μπακογιάννη που περίμενε στο ακουστικό της. Έτσι και τώρα, περίπου αυτές τις μέρες, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει την απόφασή του.
Τροφή στη συζήτηση δίνουν τα δύο ραντεβού του κ. Μητσοτάκη σήμερα στο Μαξίμου: στις 10:00 και για περίπου 20 λεπτά θα δει κατ’ ιδίαν τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, πριν λάβει χώρα η διευρυμένη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του αναπληρωτή του, αρμοδίου για το Μεταναστευτικό, Γιώργου Κουμουτσάκου. Το απόγευμα, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο εξ αναβολής ραντεβού τους που δεν έλαβε χώρα λόγω της καταστροφής στη Χαλκιδική.
Γιατί ανατροφοδοτείται η συζήτηση; Στο πολιτικό σκηνικό ήταν γνωστή η διάθεση του κ. Σαμαρά να «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες, υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, εφόσον ήταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν, τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα, ενώ και η Ελλάδα ίσως είχε για πρώτη φορά στα χρονικά θέση Αντιπροέδρου της Επιτροπής. Από την άλλη, ο κ. Αβραμόπουλος δεν επέστρεψε στην εγχώρια πολιτική, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει με δημόσιες παρεμβάσεις του και αναζητά το επόμενο πολιτικό του βήμα.
Επί του πρακτέου: η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.grδεν πρόκειται να έχει θέσει αντιπροέδρου στην επόμενη Επιτροπή. Για αντιπρόεδροι προορίζονται ο Φρανς Τίμερμανς των Σοσιαλιστών και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ των Φιλελευθέρων, σε μια προσπάθεια να στοιχηθούν τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου πίσω από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και να την ψηφίσουν για πρόεδρο της Επιτροπής αύριο, Τρίτη. Κατά τα άλλες, για τις ακόμα 4 θέσεις αντιπροέδρων που υπήρχαν στην προηγούμενη σύνθεση ακούγονται κυρίως ονόματα γυναικών όσο και πολιτικών από της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα μείνουν χωρίς εκπροσώπηση μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τουσκ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συν τοις άλλοις, ο κ. Τσίπρας είχε συνεννοηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν να διατηρήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, αν και αυτό δεν είναι γραμμένο στην πέτρα και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο παρασκήνιο.
Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και για άλλους, προσωπικούς λόγους, το ενδεχόμενο μετάβασης του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες φθίνει. Ακόμα, το σενάριο ανανέωσης της θητείας του Δημήτρη Αβραμόπουλου θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, μιας και είναι ο ίδιος που έχει προαναγγείλει την επιστροφή του στο εσωτερικό προσκήνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει η εκκρεμότητα του τι μέλλει γενέσθαι με τον εκπρόσωπό μας στην Κομισιόν.
Το όνομα που ακούγεται εντονότερα όλων είναι αυτό του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ενός ανθρώπου που έχει φάει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «με το κουτάλι», ενώ παράλληλα είχε θητεύσει ως ευρωβουλευτής και την περίοδο 2007-2009, συμπτωματικά αναπληρώνοντας ως πρώτος επιλαχών τον Αντώνη Σαμαρά που τότε επέστρεψε και εξελέγη στη Μεσσηνία. Ο κ. Σχοινάς είναι πρόσωπο με επιρροή στις Βρυξέλλες, όντας τα τελευταία χέρια στενότατος συνεργάτης του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, και θεωρείται ότι πληροί και το με το παραπάνω την περιγραφή που έδωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης για τον νέο Επίτροπο, ότι θα πρέπει να γνωρίζει καλά τα Ευρωπαϊκά.
Υπάρχει το περιθώριο ανατροπής; Στην πολιτική ποτέ κανείς δεν πρέπει να λέει ποτέ. Γι’ αυτό και εσχάτως στο παρασκήνιο έχει αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο να γίνει επίτροπος μια γυναίκα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προσδιορίσει το όνομά της, με αυτό του κ. Σχοινά να επανέρχεται διαρκώς.
Γιώργος Ευγενίδης – reader.gr