Δυτική Ελλάδα
Π.Δ.Ε.: Δημόσια διαβούλευση για το Περιαστικό Πάρκο και το Οικοτουριστικό Πάρκο (Βίντεο)
Σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα του «Ρουαγιάλ» στην Πάτρα (ώρα 10.30 π.μ.) πρόκειται να παρουσιαστούν οι αρχιτεκτονικές και χωροταξικές ιδέες των δυο πανελληνίων διαγωνισμών που προκήρυξε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία Περιαστικού Πάρκου στη βόρεια είσοδο της Πάτρας και Οικοτουριστικού Πάρκου στο χώρο γύρω απ’ το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου.
Η εκδήλωση της Δευτέρας είναι το πρώτο βήμα της δημόσιας διαβούλευσης που θ’ ακολουθήσει, ώστε πολίτες και φορείς να διατυπώσουν γνώμη, σχόλια και παρατηρήσεις επί των προτάσεων που κατατέθηκαν.
Σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας χαρακτήρισε οραματικά τα δύο σχέδια, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνονται στους βασικούς στόχους της Περιφέρειας ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Ο κ. Κατσιφάρας κάλεσε τους πολίτες να είναι συνδιαμορφωτές και συμμέτοχοι στις τελικές επιλογές, τόσο με την παρουσία τους τη Δευτέρα στο «Ρουαγιάλ» -όπου και θα εκτεθούν όλες οι προτάσεις- όσο και μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.
«Θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των σχεδιασμών μας, ακούμε τη φωνή του, δίνουμε βάρος στη γνώμη του, καταφεύγουμε και αυτή τη φορά σε μια ανοικτή δημοκρατική διαδικασία, όπου η κάθε άποψη θα ληφθεί υπόψη και θα συνυπολογιστεί στην τελική μορφή των δυο έργων», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.
«Με την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών ιδεών σε ανοικτή εκδήλωση δίνεται σε όλους η ευκαιρία να δουν από κοντά τις προτάσεις, να διατυπώσουν μια πρώτη γνώμη, αλλά και να συζητήσουν από κοντά με τους μελετητές», είπε ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, πρόσθεσε:
«Στην αμέσως επόμενη φάση -και μέσα σε λίγες μέρες- το σύνολο των ιδεών θ’ αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ώστε να ξεκινήσει και η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση. Οι δε παρατηρήσεις και τα σχόλια των πολιτών και των φορέων θα κωδικοποιηθούν και θ’ αξιολογηθούν από ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων που ήδη συγκροτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά τις αρχιτεκτονικές ιδέες που κατατεθήκαν, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι στόχος είναι να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο κι εξήγησε την οραματική κατεύθυνση στην οποία κινούνται.
«Το Περιαστικό Πάρκο στη βόρεια είσοδο της Πάτρας, με άξονα και σημείο αιχμής το Αρχαιολογικό Μουσείο μας, αποβλέπει στην ενοποίηση όλων των χώρων που βρίσκονται σήμερα εκατέρωθεν της εθνικής οδού έως τη συμβολή της με την οδό Αμερικής. Θα είναι μια μεγάλη παρέμβαση που θα μετατρέψει αυτή την αναξιοποίητη σήμερα ζώνη σ’ ένα μεγάλο χώρο Πρασίνου, Ιστορίας, Παιδείας και Πολιτισμού, ανοικτό και επισκέψιμο σ’ όλους τους πολίτες. Παράλληλα, θα αναδείξει, θα ενοποιήσει και θ’ αναβαθμίσει όλη την περιοχή απ’ το Ζαβλάνι και την Ανθούπολη έως την Αγυιά, με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και στην τουριστική και πολιτιστική φυσιογνωμία της Πάτρας και μάλιστα στην είσοδο της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης για τη λίμνη Αστερίου, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το πρότυπο Οικοτουριστικό Πάρκο στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου είναι μια παρέμβαση με διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών σ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο σχεδιασμός αποβλέπει σε ήπιες παρεμβάσεις, χωρίς επιβάρυνση του φυσικού τοπίου, με την προοπτική –μεταξύ άλλων- η τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί να δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας σειράς δραστηριοτήτων συνδεδεμένων με το φυσικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για δύο οράματα που ξεκινούν να υλοποιούνται με σωστό, επιστημονικό τρόπο και με βάση το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, με προοπτική να ενταχθούν για χρηματοδότηση στην Προγραμματική Περίοδο 2020-2027. «Είναι σημαντικό που δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν στη διαβούλευση. Θα είμαστε υπόδειγμα για όλη τη χώρα», πρόσθεσε.
«Ένα στρατηγικό όραμα που έχει ωριμάσει εσωτερικά, μέσω ανοικτής διαδικασίας γίνεται κτήμα των πολιτών. Είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί από κάτω προς τα πάνω. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο. Εκτιμώ ότι και τα δύο έργα θα κοσμούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας» επεσήμανε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας.