Δυτική Ελλάδα
Π.Δ.Ε.: Δυνατότητες χρηματοδότησης παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενημερώθηκαν σήμερα Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, τα μέλη της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο του Ταμείου Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη.
«Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, ανοίγουμε δρόμους για όσους επιχειρούν σε δύσκολες συνθήκες, πιστεύοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις δίνουν ώθηση στην περιφερειακή οικονομία, δημιουργούν εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο Πρόεδρος της «Συμμαχίας» και Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας ανοίγοντας τη διαδικασία και πρόσθεσε: «Στόχος όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες που μας δίνονται».
Στη συνέχεια ο κ. Βαρλαμίτης αναφέρθηκε διεξοδικά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει διαμορφώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δίνοντας έμφαση στον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό (escrow account), ο οποίος απευθύνεται σε όσους εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Ουσιαστικά το Ταμείο λειτουργεί ως μεσεγγυούχος της διαχείρισης των προκαταβολών» τόνισε κι εξήγησε ότι με τη χρήση του λογαριασμού οι δικαιούχοι των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρλαμίτη, μέχρι σήμερα περίπου 350 επενδυτές χρησιμοποιώντας τον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, υλοποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια στους τομείς της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της αναβάθμισης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές και ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών.
Χρηματοδοτικά Προγράμματα για ΟΤΑ
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν την αναβάθμιση δημοτικού οδοφωτισμού, τον ενεργειακό συμψηφισμό, αλλά και τον «Φιλόδημο», ένα «πρόγραμμα που απευθύνεται και στις Περιφέρειες κι έρχεται να καλύψει πραγματικά χρηματοδοτικά κενά», όπως επεσήμανε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σε όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί στον «Φιλόδημο» 253 έργα συνολικού προϋπολογισμού 630 εκατ ευρώ.
Στους στόχους του προγράμματος είναι να υλοποιηθούν επενδύσεις σε υποδομές της περιφέρειας, εξασφαλίζοντας κάλυψη των χρηματοδοτικών χρεών, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν ενταχθεί 17 έργα 11 Δήμων συνολικού προϋπολογισμού 37,1 εκατ. ευρώ. Το 62% των έργων της περιοχής αφορά την ύδρευση, το 26,5% την αποχέτευση, το 11,5% οδοποιία. Όπως ανέφερε, στον τομέα των κτιριακών εγκαταστάσεων, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» θα είναι η πηγή χρηματοδότησης για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, στην Πάτρα.
Ο κ. Βαρλαμίτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης, έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο των διαδικασιών που σκοπό έχουν πάντα να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης, ο γενικός γραμματέας της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠ& ΠΔΕ) Νικόλαος Κοτσώνης, ο διευθυντής ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ Βασίλειος Μπουργανός, η υπεύθυνη του Περιφερειακού Γραφείου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Ραχήλ Τσουτσάνη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κ.Α.Λ.Ο. – ΠΔΕ «Συμπολιτεία» Λουκάς Γεωργίου, από την «Αργυρονία Κοιν.Σεπ. Συμβουλευτική» ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος και από την «Art in Progress» ο Χρήστος Αλεξίου.