Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Π.Δ.Ε.: «Εκπαιδεύουμε μαθητές και φοιτητές – Κερδίζουμε σωστούς οδηγούς-υπευθύνους πολίτες»

sunenteuxi tupou pde evdomada odikis asfaleias

«Εκπαιδεύουμε μαθητές και φοιτητές. Κερδίζουμε σωστούς οδηγούς-υπευθύνους πολίτες» είναι το μήνυμα της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που οργανώνεται από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας , την  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τη στήριξη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Οι  εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις που ξεκινούν από την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2017 στο Αίγιο  απευθύνονται κυρίως σε μαθητές.

«Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο! Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε μια άλλη κουλτούρα. Δεν αρκούν οι παρεμβάσεις χρειάζεται και αλλαγή συμπεριφοράς» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, από την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,   οι συνδιοργανωτές σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017, προκειμένου να αναλυθεί    το πρόγραμμα της δράσης.

Ο κ. Κατσιφάρας εκτός των άλλων θύμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδίκησε και εξασφάλισε ποσό ύψους 35,5 εκατ ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο εθνικό  οδικό δίκτυο. «Στόχος μας είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε. Ωστόσο επεσήμανε  ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στους αυτοκινητοδρόμους και προσδιόρισε το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, αλλά και τη σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο και την Αμφιλοχία. «Είναι οι δύο πιο επικίνδυνες αρτηρίες. Χρειάζεται  να ξεμπλοκάρουν οι όλες διαδικασίες δημοπράτησης και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό, η Περιφέρεια υλοποιεί ένα πρόγραμμα συντήρησης. Αυτό όμως που θα δώσει ένα οριστικό τέλος,  είναι η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού. Διεκδικούμε στο ακέραιο αυτό που δικαιούται η περιοχή. Κανένα εμπόδιο δεν υπάρχει. Διεκδικούμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο» επέμεινε ο Περιφερειάρχης. Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας αναφορικά με την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είπε πως αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί αναγκαιότητα. «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τη Διεύθυνση Μεταφορών Π.Ε Αχαϊας αναφέρουν ότι το 50% των διπλωμάτων οδήγησης αφαιρούνται από νέους που διαπιστώνεται από τους ελέγχους ότι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό είναι ένα καμπανάκι. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν είναι παρατηρητής. Αναλαμβάνει δράση και παρεμβαίνει για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε.  

Στον παράγοντα άνθρωπο ως βασικό υπαίτιο της πρόκλησης τροχαίων, εστίασε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Αδαμάντιος Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι από όποια θέση κι αν βρίσκεται (πεζός, οδηγός, συνοδηγός) οφείλει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους και να προσαρμόζεται στις συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Ερωτηθείς σχετικά για τον αυξημένο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στην Πατρών – Πύργου, δεδομένου ότι χάθηκαν 15 ανθρώπινες ζωές, ευχήθηκε το φαινόμενο να ήταν συγκυριακό και παρέπεμψε σε στατιστικά που δείχνουν – αργή, αλλά σταθερή-  μείωση των τροχαίων στη Δυτική Ελλάδα. Πρόσθεσε πάντως: «Η Πατρών – Πύργου είναι πράγματι ένας επικίνδυνος δρόμος με μεγάλο φορτίο οχημάτων που αστυνομεύεται στο βαθμό που μπορούμε. Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό με σκοπό να προλαμβάνουμε». Αποσαφήνισε επίσης ότι δεν αρκούν οι τροχονομικές παρεμβάσεις. «Λειτουργούμε συνδυαστικά, αρχίζοντας από την πρόληψη» είπε χαρακτηριστικά.

«Η οδική συμπεριφορά είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε» παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, μιλώντας για τη συμμετοχή της εκπαίδευσης στην Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αι πρόσθεσε: «Δίνουμε συνειδητές κατευθύνσεις στους μαθητές για τη συμπεριφορά τους σήμερα ως πεζοί και αύριο ως υπεύθυνοι οδηγοί». Τόνισε ιδιαίτερα την αξία της συνεργασίας θεσμικών φορέων σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με κοινωνικό περιεχόμενο.

Από την πλευρά του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,  ο αντιπρύτανης  Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης επισήμανε ότι αποτελούν ομάδα – στόχο οι 20.000 φοιτητές του ΤΕΙ που ζουν στη Δυτική Ελλάδα και είναι απαραίτητο να παρακολουθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προσανατολίζεται σε μια σταθερή δομή «που θα προσελκύει όσους ανεβαίνουν σε οχήματα», με στόχο να αποκτήσουν σωστή οδική συμπεριφορά προστατεύοντας τις  ανθρώπινες ζωές, που εκτίθενται στους δρόμους.

«Η θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση βοηθάει να διαμορφωθούν οι αυριανοί υπεύθυνοι οδηγοί» παρατήρησε η Βασιλική Μυλωνά που προΐσταται του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Επισήμανε  πως παρότι οι δείκτες στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν διορθωθεί, τα τροχαία εξακολουθούν να αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα, καθώς χάνονται κυρίως νέοι άνθρωποι. «Αποτελούν  πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 έως 29 ετών, δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 4 και τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 35-44. Οι πιο παραγωγικές και οι πιο τρυφερές ηλικίες χάνονται στο δρόμο» πρόσθεσε η κ. Μυλωνά.  Συνεχίζοντας εστίασε σε μια άλλη κουλτούρα που είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί και στην αξία της παιδείας στην οδική ασφάλεια. «Η αλλαγή έρχεται από τους νέους» είπε εκτιμώντας πως τα εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματα που υλοποιούνται έχουν θετικά αποτελέσματα.

«Μόνο με τη συμπόρευση θα κάνουμε βήματα μπροστά προς όφελος των πολιτών και των ανθρώπων» ήταν το μήνυμα που απεύθυνε κλείνοντας τη συνέντευξη ο Αντώνης Χαροκόπος βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.   Πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί δράσεις για την Πρόληψη, την Αγωγή Υγείας και την Ευαισθητοποίηση των Πολιτών που έχουν εγκριθεί και αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Από την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 ξεκινούν  ενημερώσεις  σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων και Εσπερινών Λυκείων) όπως επίσης στις φοιτητικές κοινότητες και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ημέρα ενημέρωσης στο Αίγιο, ένα τριήμερο ενημερώσεων στον Πύργο, μία ημέρα στο Μεσολόγγι και ένα τριήμερο στο Αγρίνιο.

Οι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι ενημερώσεις διατίθενται  από τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ για τις πόλεις του Αιγίου, του Μεσολογγίου και  του Πύργου, ενώ για το Αγρίνιο θα διατεθεί  το κεντρικό κτίριο της ΕΛ.ΑΣ.

Μέσα από video, προβολές τύπου  ντοκιμαντέρ εκ μέρους των στελεχών του ΙΟΑΣ  και διαφανειών με συγκριτικά στατιστικά στοιχεία, εκ μέρους της ΕΛ.Α.Σ, αλλά και με βιωματική εμπειρία μέσω μηχανημάτων ανατροπής, σύγκρουσης και μέθης, οι μαθητές και οι  φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να αντιληφθούν την αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων Κυκλοφοριακής Αγωγής και της αποφυγής χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών π.χ. αλκοόλ. προκειμένου μακροπρόθεσμα να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014